ملاحظات و مدیریت زیست محیطی در معادن
ملاحظات و مدیریت زیست محیطی در معادن
ملاحظات و مدیریت زیست محیطی در معادن
فرمت: pdf تعداد صفحات: 94
محیط زیست (The environment)
– تمامی محیط هایی که در آنها زندگی جریان دارد و متشکل از مجموعه ای از عوامل فیزیکی (خارجی) و موجودات زنده اند که با هم در کنش و تأثیر متقابل هستند و بر رشد و نمو و رفتار موجودات زنده تأثیر می گذارند.
– امروزه موضوع محیط زیست بیشتر تمرکز بر انسان، شرایط متقابل بین او و محیط پیرامونش و فعالیت هایش دارد و می توان محیط زیست را مجموعه ای از عوامل طبیعی در هر نقطه ای از کره زمین، همچون هوا، آب، خاک، جو، انواع گیاهان، انواع جانوران و شرایط طبیعی و ساخته دست بشر که محیط زندگی او را در بر می گیرد خلاصه نمود.
اکوسیستم (زیست بوم) (Ecosystem) محیطی است متشکل از موجودات زنده و اجزاء غیر زنده، مثلا اکوسیستم یک جنگل شامل انواع گیاهان، جانوران، آب، خاک، هوا و حتی موجودات زنده ذره بینی است که همه با هم در ارتباط و تأثیر متقابل هستند.
اکولوژی (بوم شناسی) (Ecology) دانشی است که به مطالعه موجودات جاندار در رابطه با محیط طبیعیشان (جائی که آنها زندگی می کنند) و همچنین روابطی که بین موجودات زنده و محیط پیرامونشان برقرار می شود، می پردازد.
توسعه پایدار (Sustainable Development)
- مفهومی است که به واسطه پیامدهای منفی زیست محیطی و اجتماعی ناشی از رویکرد توسعه یک جانبه اقتصادی بعد از انقلاب صنعتی در قرن بیستم و تغییر نگرش بشر به مفهوم رشد و پیشرفت و توسعه پدید آمد و سعی دارد با نگاهی نو به توسعه، روش اشتباه بشر در گذشته را تکرار نکرده و توسعه را همه جانبه و متوازن ایجاد نماید.
- به عنوان یک فرایند در حالی که لازمه بهبود و پیشرفت است، اساس بهبود وضعیت و رفع کاستی های اجتماعی و فرهنگی جوامع پیشرفته را فراهم می آورد و باید موتور محرکه پیشرفت متعادل، متناسب و هماهنگ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی تمامی جوامع و به ویژه کشورهای در حال توسعه باشد.
- توسعه ای که با توجه به احتیاجات و رعایت حق استفاده نسل آینده از منابع طبیعی و محیط زیست و بدون لطمه زدن به توانایی نسل های آتی در تأمین نمودن نیازهای خود، به توسعه کنونی می پردازد.
فن آوری پاک (تکنولوژی پاک) (Clean Technology)
– فرآیند، تولید محصول یا خدماتی است که از طریق بهبود در بهره وری انرژی، استفاده پایدار از منابع طبیعی به همراه انجام فعالیت های حفاظت از محیط زیست، اثرات منفی و آسیب های زیست محیطی فعالیت های جاری را کاهش می دهد.
– فناوری پاک شامل طیف گسترده ای از فناوری های مرتبط با بازیافت و کاهش انواع باطله و ضایعات و جلوگیری از رها کردن آنها در جو، آب های موجود در طبیعت و یا هر نقطه ای از طبیعت و محیط زیست و همچنین تولید و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر (انرژی بادی، خورشیدی، آبی، زیست توده، و غیره) می پردازد.
واژه شناسی (Terminology)
– آلاینده ( Pollutant/contaminant): ماده یا موجود زنده یا حالتی از انرژی که اکوسیستم را تهدید کند یا موجب آسیب رساندن به آن شود به نحوی که مانع از استفاده سودمند از آن در زمان حال یا در آینده شود.
– آلودگی ( Pollution/Contamination: وارد شدن هر گونه آلاینده (ماده خارجی یا موجود زنده یا حالتی از انرژی به آب، هوا، خاک، زمین و به طور کلی محیط زیست به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی آن را به گونه ای تغییر دهد که برای انسان یا سایر موجودات زنده همچون گونه های گیاه و جانوری یا حتی اماکن و ابنیه مضر باشد و موجب ناپایداری، اختلال و یا هر نوع آسیب برای هر یک از آنها می شود.
انواع آلوده کننده ها (Contaminants)
- آلودگی های حاصل از احتراق
- ضایعات صنعتی و باطله های معدنی
- آلودگی های حاصل از فعالیت های صنعتی و معدنی
- مواد رادیواکتیو
- زباله ها و آلودگی های شهری
- صوت یا سروصدا
- حرارت
- مواد شیمیایی
- آلوده کننده های طبیعی ( آتشفشان ها، آتش سوزی جنگل ها، مرداب ها و …)
انواع آلوده گی ها (Contaminations)
- آلودگی هوا
- آلودگی آب
- آلودگی خاک
- آلودگی صوتی
- آلودگی رادیو اکتیو
- آلودگی حرارتی
- آلودگی و تخریب چشم انداز
- آلودگی منابع طبیعی
آلودگی هوا (Air Pollution)
– هوا بعنوان یک تعریف برای توصیف مخلوطی از گازهاست که هر یک قشر نازکی را در اطراف زمین بوجود می آورند. ترکیب این مخلوط از زمین به طرف بالا تا حدود ۸۰ کیلومتر تقریبا ثابت است.
– درصد ترکیبات هوا بر حسب فراوانی: نیتروژن (N2) ← 78.09، اکسیژن (O2) ← 20.95 دی اکسید کربن (Co2) ← 0.032، آرگون، نئون، کریپتون، زنون، هلیوم و غیره ← 0.93
آلاینده های هوا (Air Pollutants)
- گازها (از جمله): CO2, CO, NOx, SOx
- اکسید کننده های فتوشیمیایی
- هیدروکربن ها ( Hydro-carbons) و ترکیبات آلی فرار و هالوژنه
- مواد جامد معلق (Solid Particls) و فلزات سنگین (Heavy Metals)
- گرد و غبار (Dust)
- دوده (Smog)
- مایعات معلق در هوا
گازهای آلاینده هوا – ترکیبات گوگردی:
گوگرد ماده ای است که در طبیعت، هم بصورت خالص و هم بصورت ترکیب با عناصر دیگر یافت می شود و با اکسیژن ترکیب شده و اکسیدهای گوگردی را بوجود می آورد. مانند: SO, SO2, SO3, SO4, S2O3, S2O7 در مقیاس آزمایشگاهی امکان تشکیل تمام اکسیدهای فوق وجود دارد اما در هوای آزاد دی اکسید گوگرد و تری اکسید گوگرد بوجود می آید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آموزش مفاهیم محیط زیست در حمل و نقل و ترافیک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.