بیماری های کولون، رکتوم و مقعد و جراحی آنها
بیماری های کولون، رکتوم و مقعد و جراحی آنها
بیماری های کولون، رکتوم و مقعد و جراحی آنها
تنظیم: دکتر علی پورجلال، دکتر علی سنگیان و دکتر عرفان فرید
فرمت: PDF تعداد صفحات: 37
اهداف
- تشخیص های افتراقی، مدیریت درمانی و تشخیصی و اندیکاسیون درمان جراحی و غیرجراحی را در بیماران با درد دست چپ و پایین شکم لیست کند.
- یافته های بیماری های دیودتیکولیت روده بزرگ را تشریح کند.
- 5 مورد عارضه بیماری دیورتیکولیت کولون را تشریح و برخورد جراحی با آن را ذکر کند.
- افتراق دادن کرون و کولیت اولسرود را بر اساس شرح حال، پاتولوژی، یافته های آزمایشگاهی درمان و ریسک بدخیمی
- نقش درمان جراحی را در بیماران مبتلا به کرون کولیت و اولسراتیو بیان کند.
- شکایت و علائم انسداد روده بزرگ را بیان کند.
- لیست علل ایجاد انسداد و سهم هر یک را در روده بزرگ بیان کند.
- برنامه درمانی و تشخیصی و اقدام قبل از عمل را در درمان پیچ خوردگی، درهم رفتی روده، تجمع مدفوع و انسداد ناشی از کانسر بیان کند.
- عوارض ناشی از درمان ناکافی انسداد روده بزرگ و کوچک را بحث کند.
- شکایت و نشانه های کانسرهای روده بزرگ، رکتوم و آنوس را تشخیص دهد.
- راه های تشخیص کانسرهای روده بزرگ، رکتوم و آنوس را بیان کند.
- بر اساس سیستم TMN بتوان توده روده بزرگ را دسته بندی کند و بقای ۵ ساله هر گروه را بیان کند.
- آناتومی هموروئید، دسته بندی و افتراق هموروئید داخلی و خارجی را بحث کند.
- توصیف بیمار با شکایت و علائم هموروئید داخلی و خارجی را بیان کند.
- راهکار درمانی جراحی و غیرجراحی را در بیماران با هموروئید داخلی و خارجی بداند.
- راه کار تشخیصی با عفونت های پره آنال بر اساس علائم و یافته های فریک را بیان کند.
- راهکار درمانی در بیماران با عفونت های پره آنال شامل درمان جراحی و آنتی بیوتیکی و نقش فیستولوتومی را بیان کند.
- یافته های بالینی و معاینه بیماران با فیشر آنال را بیان کند.
- راهکار درمانی بیمار با فیشر آنال را بیان کند.
- دو بدخیمی شایع کانال مقعدی و یافته های بالینی آنها را بیان کند.
- تغییرات جدید در برخورد با بدخیمی های کانسر آنال را بیان کند.
- علائم درمان کندیلومای روده بزرگ را بیان کند.
- راهکار تشخیصی درمانی لنفوگرانولوم و نوروم را بیان کند.
- فاکتورهای خطر پروکتیت هرپسی را بیان کند.
کولون، رکتوم و آنوس
کولون و رکتوم قسمتهای انتهایی دستگاه گوارش هستند. اگرچه این ارگان ها از نظر زیستی برای بدن لازم هستند اما فرد بدون کولون یا رکتوم می تواند به صورت طبیعی زندگی کند. برخلاف اینکه نقش کولون در تغذیه، حفظ مایعات و به طور کلی هموستاز، از روده باریک خیلی کمتر است، اما بیماریهای کولون و رکتوم خیلی شایع تر هستند. بیماری هایی مانند دیورتیکول کولون، پولیپ کولون، آدنوکارسینوم های کولون و رکتوم و کولیت اولسرو، تعداد زیادی از بیماران در ایالات متحده را در بر می گیرد و باعث هزینه های اقتصادی، اجتماعی و شخصی زیادی می شود.
آنوس و کانال آنال و اسفنگتر آنال نقش کلیدی در کنترل مدفوع بر عهده دارند و این وظیفه در روابط اجتماعی افراد خیلی مهم است. شرایط خوش خیم (مانند هموروئید و فیشر) معمولا شایع تر هستند و باعث مراجعات مکرر به پزشکان و هزینه های زیاد درمان های بدون نیاز به نسخه می شوند. اینها از جمله دلایلی هستند که اهمیت زیاد فیزیولوژی، آناتومی و پاتولوژی اینها را مطرح می کند
آناتومی
روده بزرگ به چندین قسمت تقسیم می شود. سکوم بزرگترین قسمت آن و محل اتصال روده بزرگ به روده باریک است. هیچ تقسیم بندی دقیقی بین سکوم و کولون بالارو که در قسمت خلف پهلوی راست و در دیواره خلفی شکم ثابت شده است و یک عضو رتروپریتوئن به حساب می آید، وجود ندارد. خم هپاتیک درست در زیر کبد و محل خم شدن کولون بالارو و تبدیل آن به کولون عرضی می باشد و توسط مزوکولون عرضی در حفره پریتونئال معلق می باشد. کولون عرضی نیز دوباره در محاذات طحال خم میشود(خم طحالی) و به طور نسبی به خلف پریتوئن میرود. کولون نزولی نیز به صورت خلف پریتوئن به سمت کولون سیگموئید که یک چرخش اضافی کولون در ربع تحتانی چپ شکم است و پایین می آید.
قسمت پایینی کولون سیگموئید که داخل پریتوئن است، رکتوم را در محاذات ساکروم می سازد و در ادامه رکتوم نیز خلف پریتوئن می شود. رکتوم نیز در ادامه به اسفنگتر آنال میرود و کانال آنال کوتاه (۳ سانتی متری) را تشکیل میدهند.
طول رکتوم ۱۵ سانتی متر است و ابتدای آن محل تغییر آناتومیکی کولون است و در این محل تنیا کولی در حدود برجستگی ساکرال کم شده و کم کم ناپدید میشود و در نتیجه این تغییر شکل، ماهیچه های طولی یک لایه همگن ادامه دار را شکل می دهند. قسمت بالایی رکتوم از قسمت قدام و نه از قسمت خلف توسط پریتوئن پوشیده شده است و پایین تر از آن و در حدود ۱۰ سانتی متر بالای چین آنال، رکتوم یک عضو خارج پریتوئنی حساب می شود. قسمت بالایی رکتوم به اجزای خلف پریتوئن متصل می شود و در نتیجه این سطح توسط پریتوئن پوشیده نمی شود. اهمیت بالینی شناختن این قسمت از رکتوم این است که در هنگام برداشتن بیوپسی تمام جدار رکتوم اگر در بالاتر از ۸-۹ سانتی متری چین آنال نمونه را برداریم، خطر پارگی به داخل حفره پریتوئن وجود دارد.
کانال آنال از محل اتصال آنورکتال (خط دندان های یا خط شانه ای) تا چین آنال ادامه دارد. (تصویر ۲) خط دندان های محل اتصال اپیتلیوم استوانه ای رکتوم، که قسمتی بدون حس است، با قسمت اپیتلیوم سنگفرشی آنال که پر از اعصاب سوماتیک حسی می باشد، است و به همین دلیل است که اختلالاتی که در پایین خط دندان های وجود دارد، باعث درد شدید می شوند.
بلافاصله پس از خط دندانهای، ستونهای طولی ای قرار دارند که ستونهای “مورگانی” نامیده می شوند. غدد اطراف آنال معمولا ترشحات خودشان را در سطح کریپت های روده به انتهای این ستون ها تخلیه می کنند. آبسه های پری رکتال نیز معمولا از این ناحیه منشأ می گیرند.
خون رسانی روده بزرگ خیلی پیچیده تر از خونرسانی روده باریک است. قسمت بالارو کولون و نصف پروگزیمال کولون عرضی مانند روده باریک از شاخه های شریان مزانتریک فوقانی خون رسانی می شوند و نیمه دیستال کولون عرضی و کولون نزولی و کولون سیگموئید از شاخه های شریان مزانتریک تحتانی خون رسانی می شوند. اهمیت دانستن این جریان خون رسانی پیچیده در این است که بعضی قسمتهای کولون (مانند خم طحالی) در ناحیه بین خون رسانی دو رگ قرار دارند و خون رسانی آنها ضعیف است و به همین دلیل در آناستوموزهای این ناحیه، خطر مشکلات ایسکمیک نیز بالاتر است. جنبه ویژه دیگری از خونرسانی کولون، شریان های مارجینال دروموند هستند.
این شریان ها با فاصله حدود ۲-۳ سانتی متری دیواره کولون نزولی و موازی با آن پایین می آیند و دو سیستم جریان خون شریان کولیک میانی و شریان کولیک چپ را به یکدیگر متصل می نمایند. ارزش بالینی این شریان ها، خون رسانی جبرانی آنهاست که در زمانی که در اثر جراحی کولون نزولی و یا سیگموئید، شریان کولیک چپ آسیب ببیند، مشخص می شود. تخلیه وریدی روده بزرگ پیچیدگی کمتری دارد و این به دلیل همراه بودن وریدها با شریانها و تخلیه آنها به سیستم پورت می باشد. ورید مزانتریک تحتانی به ورید طحالی میریزد و آن نیز به ورید مزانتریک فوقانی و در نهایت به ورید پورت می ریزند.
خون رسانی شریانی رکتوم به شاخه ای از شریان مزانتریک تحتانی(شریان هموروئیدال فوقانی) برای خون رسانی به قسمت بالایی رکتوم و شاخه هایی از شریان ایلیاک داخلی(شریان هموروئیدال میانی) و شاخه های شریان پودندال داخلی (شریان هموروئیدال تحتانی) برای خون رسانی به قسمت میانی و تحتانی رکتوم تقسیم می شود. وریدهای قسمت فوقانی رکتوم از طریق شریان مزانتریک تحتانی به سیستم پورت تخلیه می شوند و وریدهای قسمت میانی و تحتانی رکتوم از طریق ورید پودندال و ایلیاک داخلی به گردش خون سیستمیک بدن تخلیه می شوند. دانستن تفاوت تخلیه وریدی برای بررسی تومورهای رکتوم و امکان متاستاز آنها یک امر کلیدی است. هموروئید به صورت طبیعی بالشتک های وریدی هستند که دو سیستم را به یک دیگر متصل می کنند و این وریدها ممکن است بزرگ شده و در آنها لخته شود که باعث علائمی می شود که به آن بیماری “هموروئید” می گویند.
تخليه لنفاوی روده بزرگ نیز همراه جریان خون آن از طریق چند سطح غدد لنفاوی در اطراف آئورت و اطراف کولون ، انجام می شود. به طور کلی متاستاز تومور از یک سطح به سطوح دیگر پیشروی می کند یعنی در ابتدا غدد لنفاوی اطراف کولون و سپس غدد لنفاوی میانی و در انتها نیز غدد لنفاوی اطراف آئورت درگیر می شوند. سیستم تخلیه آن دقیقا مانند سرطان های پستان نیست و غدد لنفاوی نگهبان در سرطان کولون درگیر نمی شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بیماری های روده باریک و آپاندیس و جراحی آنها
⇐ بیماری های معده و دوازدهه و جراحی آنها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.