اصلاح زیستی آب و خاک
اصلاح زیستی آب و خاک
اصلاح زیستی آب و خاک
فرمت: PPT تعداد صفحات: 77
فهرست:
-
آلاینده های خاک و آب
-
آلودگی خاک
-
آلودگی آب
-
آلودگی میکروبی خاک
-
انواع واکنش ها در محیط زیست
-
روشهای پاکسازی آلاینده ها
-
اصلاح بیولوژیکی خاک یا زیست پالایی
-
فرایند گیاه پالایی Phytoremediation
-
مثال هایی از استخراج گیاهی
-
سنبل آبی
آلودگی خاک
خطر آلودگی خاک کمتر از خطر آلودگی هوا نیست اما از آنجائی که این آلودگی ملموس نیست کمتر به آن توجه می شود. هر گونه تغییر در ویژگی های اجزای تشکیل دهنده خاک بطوری که استفاده از خاک ناممکن شود، آلودگی خاک نامیده می شود.
آلودگی خاک باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و رشد و نموگیاهان و در نهایت منجر به فرسایش خاک و بیابان زایی می شود. عواملی مانند فعالیت های انسانی، ریختن مواد سمی مانند انواع حلال ها، مواد رنگی و شوینده ها آلودگی زمین و خاک را گسترش می دهند. در حال حاضر در کشورهای اروپایی برای جلوگیری از آلودگی خاک عامل بازدارنده ای با عنوان «قانون خاک» وجود دارد که موجب شده تا حد زیادی از افزایش آلودگی های خاک جلوگیری شود.
آلودگی آب
منظور از آلودگی آب، آلودگی شیمیایی، میکروبی و آلودگی با مواد زاید آبِ دریاچهها، رودخانهها، اقیانوسها و آبهای زیرزمینی است. پاتوژنها میتوانند زمینهساز بروز بیماری های منتقل شونده از راه آب در انسان یا حیوانِ میزبان شوند. تغیبرات فیزیکوشیمیایی آب نیز شامل تغییر میزان اسیدیته آب تغییر pH، رسانایی الکتریکی، دما، پرغذایی و … است. پرغذایی افزایش غلظت مواد شیمیایی مغذی در یک زیست بوم است تا جایی که منجر به افزایش باروری گیاهی آن زیست بوم شود. بسته به میزان آن، پرغذایی ممکن است پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی شامل خفگی (کم هوایی) و کاهش شدید کیفیت آب را به دنبال داشته باشد که تاثیر خود را در جمعیت ماهی ها و سایر حیوانات نشان میدهد.
در کل می توان گفت که آلودگی آبها بر گیاهان و ارگانیسمهای زندهی درون این آبها اثر میگذارد. تقریباً در همه موارد، این اثرات علاوه بر گونههای منفرد و جمعی، گروههای زیستی طبیعی را نیز تخریب میکند. منابع مختلفی می توانند سبب ورود انواع آلاینده ها به آب و خاک شوند که در ادامه تا حد امکان به برخی از آنها اشاره خواهد شد. آلودگی آب نیز یک مشکل بزرگ جهانی است که به ارزیابی مداوم و تجدیدنظر در سیاست های منابع آبی در همه ی سطوح احتیاج دارد (از آبهای بینالمللی تا آبهای درون مرزی و چاهها). همواره اشاره شده است که آلودگی آب علت بسیاری ازمرگ و میرها در سراسر جهان است.
منابع آلودگی خاک و آب
در یک تقسیم بندی کلی آلاینده ها را می توان به دو دسته ی زیر تقسیم بندی نمود:
آلاینده های طبیعی: به معنای حضور ترکیبات طبیعی در محیط در غلظت هایی بیشتر از حد معمول و طبیعی آنها مانند: نفت خام، فسفات ها، فلزات سنگین و …
زنوبایوتیک ها: به معنای ترکیبات شیمیایی سنتز شده ای می باشند که در حالت عادی در طبیعت وجود ندارند. مانند: آفت کش ها، علف کش ها، پلاستیک ها و …
از طرفی دیگر می توان آلاینده های آب و خاک را با توجه به منبع و محل تولید آنها نیز تقسیم بندی نمود. هرکدام از این منابع به نوبه ی خود زیر مجموعه ای از آلاینده های طبیعی و یا زنوبایوتیک نیز محسوب می شوند. امروزه از میان منابع آلاینده موارد زیر جزء مهم ترین عوامل آلودگی بیوسفر و هیدروسفر محسوب می شوند:
- درحال حاضر بدلیل تولید بیش ازحد زباله، جمع آوری غلط و بازیافت ناقص زباله های خانگی، صنعتی، بیمارستانی، پساب های صنعتی، فاضلاب شهری و نخاله های ساختمان و انباشت زباله درحاشیه شهرها با آلودگی شدید خاک و منابع آب روبرو هستیم.
- وسایل نقلیه موتوری ازیک سو با تولید منواکسیدکربن هوا را آلوده می کنند و از سوی دیگر روغن، براده های لاستیک و لنت های ترمز آنها که حاوی آزبست است، منابع خاک و محیط زیست را نابود می کنند.
- یکی از مشکلات فاضلاب ها و پسماندهای صنعتی که وارد خاک می شوند فلزات سنگین است. فلزات سنگین همچون سرب، کادمیوم، سلنیوم و … که درآب و کلوئیدهای خاک ذخیره می شوند، بسیارخطرناک هستند و با ورود به چرخه غذایی زیان های جبران ناپذیری را به جای می گذارند.
- یکی از موارد آلودگی آب و خاک که می توان نام برد باران های اسیدی است که دراثر آلودگی و دود کارخانه ها در شهرهای صنعتی و پرجمعیت دیده می شود. باران اسیدی در آلودگی های خاک بدترین نوع آلودگی محسوب می شوند. چرا که در وهله اول باعث از بین رفتن پوشش های جنگلی و در وهله دوم باعث آلودگی منابع آب درحد وسیع می شود.
- آلودگی حاصل از فعالیت های کشاورزی (کودها و سموم کشاورزی)
- آلودگی ها ی نفتی و مصرف سوختهای فسیلی
- آلودگی های صنعتی که از کارخانه ها و معادن حاصل می شوند.
آلودگی های کشاورزی
استفاده بیش ازحد سموم و کودهای کشاورزی، آنتی بیوتیک ها و هورمون ها در دام و آبیاری مزارع با فاضلاب های آلوده از عوامل کشاورزی موثر در آلودگی آب و خاک است.
سموم شیمیایی و آفت کش ها
آفت کش ها رامی توان به 6 دسته تقسیم نمود:
- حشره کش ها
- قارچ کش ها
- علف کش ها
- جونده کش ها
- کنه کش ها
- نماتد کش ها
این ترکیبات از راه های مختلفی وارد خاک می شوند که عبارتند از:
از طریق کاربرد مستقیم آنها در خاک از طریق سمپاشی و برگشت مستقیم ذرات سموم معلق در هوا به زمین، سموم جذب شده در سطح ذرات خاک معلق در هوا و نشست آنها بر زمین و بقایای نباتی که به خاک اضافه می شوند و سموم جذب شده به وسیله موجودات زنده خاک (غیره ذره بینی).
سرطان، بیماری های عصبی و تنفسی و پوستی از اثرات دراز مدتآفت کش ها برانسان است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ جزوه آلودگی خاک مهندسی بهداشت محیط
⇐ آشنایی با اصول اساسی نظریه ها و پدیده های فیزیکی حاکم بر رفتار مکانیکی خاک ها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.