ارتقا ایمنی در پروژه های آب و فاضلاب
ارتقا ایمنی در پروژه های آب و فاضلاب
ارتقا ایمنی در پروژه های آب و فاضلاب
برای انجام هر کاری باید امکاناتی فراهم شود تا نتیجه فعالیت مورد نظر مطلوب بوده و در نقطه بهینه قرار گیرد یکی از مهمترین کارهایی که باید در این زمینه انجام گیرد، فراهم کردن شرایط ایمنی و حفاظت با ضریب اطمینان استاندارد است. این عامل علاوه بر تأثیر مستقیم بر حفظ نیروی انسانی و کاهش هزینه ها، بر مسائل فنی نیز تأثیر می گذارد و در ضمن، انگیزه های لازم جهت ادامه فعالیت نیروی انسانی را ارتقا می بخشد.
این در حالی است که حوادث و اتفاقات ناشی از عدم رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط کار، به طور اعم در جامعه و به طور اخص در بخش صنعت، هر روز حجم عظیمی از نیروی انسانی و سرمایه ها را از بین می برد و در نهایت، تاثیر منفی و غالبا جبران ناپذیری در روند تولید بر جای گذارد. البته تأثیر منفی اینگونه حوادث بر نیروی انسانی که جبران ناپذیر است و یا به سختی و با صرف زمان و سرمایه نسبتا زیادی قابل جایگزینی است – به مراتب حائز اهمیت و تأکید بیشتری می باشد.
نکته مهم و تأسف بار این است که تجزیه و تحلیل وقایع پیش آمده به سادگی نشان می دهد بسیاری از حوادث قابل پیشگیری بوده است، اما اغلب این بررسی ها به درستی صورت نمی گیرد و حتی بسیاری از حوادث ثبت نیز نمی شود تا بعدها مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و تجربه ای برای ادامه فعالیت ها در پی داشته باشد توجه به اینکه همواره روش های پیشگیری به مراتب آسان تر و دارای هزینه بسیار کمتری از رفع عوارض ناشی از حوادث است، بدیهی است که باید اصول ایمنی را در هر نوع فعالیتی، در جایگاه خود منظور و امکانات تأمین آن فراهم کنیم. بی تردید تأمین شرایطی که امکان وقوع حادثه را به صفر برساند وجود ندارد، اما به کارگیری اصول علمی، فنی و تجربی در زمینه تأمین شرایط ایمنی، حفاظتی و بهداشت محیط کار، می توان احتمال بروز حادثه را به حداقل رساند. در این صورت قادر خواهیم بود نیروی انسانی را که ارزشمندترین عامل در انجام کار است به عنوان یک سرمایه ملی حفظ کنیم و از هدر رفتن سرمایه هایی که می توانند در افزایش و ارتقای کیفیت تولیدات صنعتی نقشی تعیین کننده داشته باشند، جلوگیری نماییم.
به منظور برخورد علمی با هر پدیده ابتدا باید شناخت واقعی از پدیده مورد نظر داشته باشیم. اما متاسفانه در بیشتر موارد شناخت ما از مسائل اگر سطحی نباشد، حداقل جامع هم نیست و همین نقیصه باعث می شود که صورت مسأله به درستی طراحی نگردد. بدیهی است وقتی صورت مسأله مبتنی بر واقعیت ها نباشد، جست و جوی راه حل کار عبثی است برای شناخت هر پدیده باید با دیدگاهی سیستمی، موضوع را به صورت یک کل منسجم در نظر بگیریم و سپس با تفکیک اجزای تشکیل دهنده مجموعه، به تجزیه و تحلیل چگونگی اجزا برسیم.
طبق بخشنامه ایمن سازی کارگاههای پروژههای صنعت آب و فاضلاب تهیه شده و قبل از اقدام به برگزاری مناقصه باید کارفرما اهداف و الزامات و استراتژی های ایمنی در پروژه ها را تعیین نموده و پیش بینی منابع مالی جهت رعایت الزامات ایمنی و برآورد هزینه ها و خسارات احتمالی توسط واحد متقاضی و ارائه به واحد مالی انجام پذیرد. در مناقصات بزرگ ارزیابی بخش ایمنی پیمانکاران بایستی جداگانه مدنظر قرار گیرد. در این بخشنامه توصیه شده که شرکت های آب و فاضلاب مشاوران طراح پروژه و دستگاه نظارت برای تهیه این بخش از ارزیابی در اسناد مناقصه ارزیابی اسناد و نظارت بر اجرای موارد ایمنی از کارشناس متخصص ایمنی استفاده نمایند. الزامات ایمنی باید هنگام تجهیز کارگاه مرحله اجرایی و برچیدن کارگاه و ارزیابی نهایی و اتمام پروژه را در بر بگیرد. پس از انعقاد قرارداد و قبل از شروع به کار جلسه ای با حضور افراد کلیدی کارفرما، مشاور و پیمانکار و به صورت کارگاه آموزشی تشکیل تا پیمانکار از اهمیت موارد ایمنی در پروژه آگاه شود. دستورالعمل ها و بخشنامه های حاکم بر طراحی موارد طراحی ایمن را مد نظر قرارداده اند لکن زمانی که به لحاظ مسائل اقتصادی کارفرمایان مبانی طرحها را تغییر میدهند و الگوهای درست و آئین نامه ای را به گونه ای دیگر اجرا می نمایند در آینده مخاطراتی با هزینه های سنگین و غیر قابل پیش بینی را به پروژه تحمیل می نمایند. استفاده از مصالح نامرغوب و یا تجربه نشده نیز خلاف ایمن ماندن طرح در هنگام بهره برداری می باشد. طرح هایی که به لحاظ ماهیت کار مستلزم اجماع نظر چندین تخصص می باشد به دلیل فورس ماژور بودن و یا نبودن چندین متخصص در کنار هم در مجموعه های کارفرمایی دارای طراحی جامعی نبوده و ممکن است منجر به بروز زیانهای جبران ناپذیری شود.
اگر ایمنی را به عنوان یک محصول و فرآورده در اجرای پروژه ها در نظر بگیریم. این محصول نشأت گرفته از دو مؤلفه اصلی طراحی و اجراء می باشد. به عبارت دیگر برای رسیدن به ایمنی در یک پروژه لازم است طراحی ایمن و اجراء ایمن داشته باشیم. برای اینکه بتوانیم یک پروژه را به صورت کاملاً ایمن طراحی نمائیم لازم است تا اطلاعات دقیق و کاملی در مورد عامل مؤثر در پروژه بدست آورده و از این اطلاعات در انجام یک طراحی دقیق و علمی استفاده نمائیم.
در واقع گام اول در جهت داشتن یک پروژه ایمن این است که در طراحی انجام گرفته تمامی عوامل و پارامترهای مؤثر در پروژه از قبیل جنس و ساختار زمین مورد نظر گرفته تا مصالح و دستگاه های مورد نیاز در اجراء پروژه و همچنین محاسبات علمی پروژه و لحاظ نمودن ضرایب ایمنی (خطای انسانی و منطقه ای زلزله و …) در نظر گرفته شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت ایمنی در واحدهای عملیاتی و فرایندی تصفیه خانه آب و فاضلاب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.