مدیریت ایمنی در واحدهای عملیاتی و فرایندی تصفیه خانه آب و فاضلاب
مدیریت ایمنی در واحدهای عملیاتی و فرایندی تصفیه خانه آب و فاضلاب
مدیریت ایمنی در واحدهای عملیاتی و فرایندی تصفیه خانه آب و فاضلاب
فرمت: PDF تعداد صفحات: 69
فهرست:
- مخاطرات فیزیکی در تصفیه خانه های آب و فاضلاب
- برنامه ایمنی آب
- مخاطرات ایستگاه های پمپاژ تصفیه خانه ها
- ایمنی واحد کلرزنی
- واحد آشغالگیری
- حمل و نقل سیلندرهای گاز کلر روش های تشخیص نشت گاز
- واحد دانه گیری
- تعویض سیلندرها
- حوضچه ته نشینی
- تجهیزات و اتصالات کلرزن های گازی
- حوضچه هوادهی
- مخازن ذخیره آب آشامیدنی
- هاضم و تثبیت لجن
- تانکرهای آبرسانی سیار
- تجهیزات تغلیظ، آبگیری و حمل لجن
- شبکه توزیع آب آشامیدنی
- فضاهای بسته در تصفیه خانه
مخاطرات فیزیکی در تصفیه خانه آب و فاضلاب (Physical Hazards in Water and Wastewater Treatment Plant)
مخاطرات بهره برداری از شبکه و تصفیه خانه های آب و فاضلاب به مراتب بیش از حد تصور است و معمولا حوادث و ابتلا به بیماری های ناشی از کار در این تأسیسات در جامعه مطرح نمی شود. آمارهای جهانی حاکی از آن است که خطرات شغلی در بهره برداری از تأسیسات فاضلاب بیش از دو برابر کار در کارگاه هایی است که با ماشین آلات سر و کار دارند و معمولا بیمه پرسنل و بهره برداران نیز به مراتب بیش از پرسنل این کارگاه ها است. مخاطرات فیزیکی بیشتر در شبکه جمع آوری، ایستگاه های پمپاژ، تاسیسات برقی و سایر واحدها، بهره برداران را با خطر جدی مواجهه می کند.
- شناخت مخاطرات مکانیکی تصفیه خانه ها بسیار حائز اهمیت می باشد. تحقیقات نشان می دهد که اکثر حوادث مکانیکی از غفلت بهره بردار ناشی می شود.
- حوادث معمولا در اثر به کارگیری روش های میانبر جهت صرفه جویی در زمان، عدم مطالعه دستورالعمل کارکرد دستگاه، کمبود اطلاعات، عدم به کار گیری دستورالعمل های ایمنی و یا عدم نگهداری درست تجهیزات رخ می دهد.
- بهره بردار، مسئولیت محافظت از خود و سایر پرسنل و افراد بازدید کننده را با برقرار سازی روش ایمن برای واحد خود برعهده دارد. . با مشاهده پیگیر عملیات بهره برداری، خود را عادت دهید که به طور دائم کارهای جاری، سلامتی محیط کار و رویدادها را از دیدگاه ایمنی تجزیه تحلیل کنید.
- لازم است توجه داشته باشید که عملیات مخاطره آمیز را باید به منظور پیشگیری از خطرات ممکن، متوقف و با اقدامات اصلاحی جایگزین نمایید.
- صدمات فیزیکی در واحدهای مختلف تصفیه خانه به صورت بریدگی (قاچ خوردن)، ضرب دیدن (کوفتگی)، کشیدگی، پیچ خوردن یا در رفتگی و رگ به رگ شدن است که در عملیات بهره برداری حادث می شود.
- آسیب های فیزیکی می تواند در اثر جابجا کردن دستگاه ها، ماشین آلات، شیوه ناصحيح بالا آوردن اشیاء سنگین و یا سر خوردن روی سطوح لغزنده به خصوص در نواحی نزدیک به حوضچه ها بروز کند.
- سقوط به داخل مخازن (حوضچه ها)، چاه ها، راه های میانبر، نقاله ها می تواند منجر به از کارافتادگی گردد.
- با استفاده از نردبان ها، ابزار آلات دستی (آچار، چکش، پیچ گوشتی و غیره)، وسایل ایمنی (کلاه، دستکش، کفش، لباس کار، کمربند ایمنی و غیره) و با بکارگیری دستورالعمل های ایمنی می توان تا حدی حوادث ناشی از کار را کاهش داد.
- در مواقع انجام دادن تعمیرات و بازدیدهای ادواری واحدهای مختلف تصفیه خانه و به ویژه در صورت بروز شرایط اضطراری (گرفتگی یا شکستگی لوله رانش، پر شدن چاهک خشک از فاضلاب نشتی و یا خرابی پمپ ها) می بایست غلظت اکسیژن و گازهای خطرناک در آن اندازه گیری شود.
- همچنین تجهیزات مورد نیاز ایمنی در اختیار پرسنل تصفیه خانه ها قرار گیرد.
- هرگز از برق عادی ایستگاه، برای تامین روشنایی در داخل چاهک های خشک استفاده نشود و از برق اضطراری یا ترجیحا چراغ قوه، استفاده شود. تامین لباس های مقاوم در مقابل برق گرفتگی جهت استفاده پرسنل در حین تعمیرات پیشگیرانه و اضطراری لازم است.
- تهیه و ابلاغ دستورالعمل های مورد نیاز پرسنل تصفیه خانه در زمینه چگونگی انجام فعالیت های مورد نیاز در زمان بروز حوادث، همچنین برگزاری دوره های آموزشی مرتبط با مدیریت ریسک.
- در پایان عملیات، حفاظ های مربوط به دستگاه باید مجددا در سر جای خود نصب گردد و همچنین از فعال بودن کلید اینترلاک مطمئن شوید تا از بروز حادثه جلوگیری شود. هرگز هیچ بخشی از بدن نباید در بین دستگاه، دو قطعه متحرک، یک قطعه متحرک و یک قطعه ثابت قرار گیرد.
شکل ۱: سهل انگاری حین کار با قطعات متحرک
- وجود سامانه های اضطراری تامین هوا و تهویه برای مواقع کاری در فضاهای بسته و در شرایط اضطراری.
- در تصفیه خانه های آب و فاضلاب از تجهیزات دوار برای فرآیندهای تصفیه از قبیل الکتروموتورها ، الکتروموتورها ، پمپ ها، همزن ها، توربین های هوادهی، کمپرسورها و دمنده ها و تجهیزات آبگیری لجن (سانتریفوژ) استفاده می گردد، کار با تجهیزات دوار نیازمند اطلاع کامل از نحوه کارکرد دستگاه و شناخت دستورالعمل های ایمنی می باشد.
- هرگز از لباس های گشاد و آویزان که امکان گیر کردن در بین قطعات متحرک تجهیزات را دارد، استفاده نگردد.
- قبل از اقدام به انجام تعمیرات و یا اقدامات پیشگیرانه، از قطع بودن جریان برق دستگاه اطمینان حاصل شود. ضمنا برای جلوگیری از برقرار نمودن ناگهانی دستگاه توسط سایر بهره برداران، کلید تابلو در اختیار شخص تعمیر کار باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ اقدامات مدیریتی HSE در تاسیسات و تصفیه خانه های آب و فاضلاب
⇐ آشنایی با ساختارها، مجوزها و دستورالعمل های HSE در تصفیه خانه ها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.