اثرات بهداشتی و زیست محیطی مواد زائد خطرناک
اثرات بهداشتی و زیست محیطی مواد زائد خطرناک
اثرات بهداشتی و زیست محیطی مواد زائد خطرناک
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 7
فهرست:
- مقدمه
- اثرات مواد زاید صنعتی بر بهداشت و محیط زیست
- خطرات بهداشتی مواد زاید خطرناک
- عواملی که سمیت مواد زاید خطرناک را تحت تأثیر قرار میدهند
- مسیرهای در معرض قرار گرفتن مواد شیمیایی
- چگونگی آلودگی محیط زیست توسط مواد زاید خطرناک
- سوالات و منابع
مقدمه
رشد فزاینده تولید مواد شیمیایی و همچنین مصرف این مواد در فرایندهای مختلف صنعتی از نشانه های بارز یک جامعه صنعتی به شمار میرود استفاده از این مواد در شاخههای مختلف تا حد زیادی باعث توسعه اقتصادی می شود اما مطالعات و تجربیات نشان میدهند که اثرات سوء قابل توجهی نیز بر اثر کاربرد این مواد به وجود میآید اثرات سوء ناشی از مواد زاید خطرناک بسیار متفاوت هستند برخی از این اثرات کوتاه مدت و شدید هستند. مسمومیت های حاد توسط مواد شیمیایی خطرناک مثال بارزی از این نوع اثرات هستند. تجربیات سایر کشورها نشان میدهد که در این باره کودکان در گروه سنی ۱-۱۰- گروه بحرانی تحت تأثیر می باشند دسته دیگر از اثرات بهداشتی دراز مدت هستند. این عوارض که در مدت زمان نسبتاً طولانی بروز میکنند بیشتر به خصوصیات سمیت، تجمع پذیری زیستی، سرطان زایی، جهش زایی و نژندزایی مواد شیمیایی مربوط می شوند. بر این اساس ترکیب شیمیایی یک ماده زاید به لحاظ ایجاد سمیت، سرطان زایی ایجاد اثرات سوء برجنین و نوزاد و همچنین پدید آوردن جهش و احتمالاً سایر تأثیرات سوء باید شناسایی شود.
لازم به ذکر است آنچه که برخی از مواد زاید خطرناک را مهمتر از بعضی دیگر جلوه میدهد، وسعت استفاده و کاربرد آن در بخش های مختلف اقتصادی است.
2- اثرات مواد زاید صنعتی بر بهداشت و محیط زیست
استقرار و انتخاب صنایع بدون ارزیابی زیست محیطی و بررسی توان محیط در پذیرش توسعه، می تواند منشأ ایجاد خطرات و نارسایی هایی باشد صنایع بر سلامت و بهداشت انسان به صورت مستقیم اثر می.گذارند این اثرات به طرق مختلفی صورت می گیرد که عبارتند از:
- استنشاق بخارهای فلزی و سمی که در طی فرایند تولید در هوا پخش می شوند مثل صنایع آبکاری
- در اثر حوادث ناشی از تجهیزات ساخت فلزات
- آتش سوزی های صنعتی
- در اثر تماس مستقیم با مواد خطرناک مثل مخاطرات ناشی از تماس با مایعات اسیدی در آبکاری فلزات.
علاوه بر اینها صنایع عامل ایجاد برخی مواد شیمیایی و دارویی خطرناک نیز می باشند که به طور کلی تمام این آلاینده ها بر آب، خاک، هوا و بیوسفر اثر می کند و روی سلامت بهداشت و ایمنی کارگران و جامعه مؤثر است مواد زاید خطرناک حاصل از صنایع می توانند برای سلامت و بهداشت انسان و محیط زیست او بسیار خطرناک باشند. مخلوط مواد زاید شیمیایی که حاوی مواد شیمیایی ناسازگار بوده اند می توانند باعث انفجار و آتش سوزی شوند، تماس با اسیدها یا مواد قلیایی قوی می تواند باعث خوردگی اشیا و آسیب های شدید پوستی شود جذب پوستی آفت کش های خاص تولید سمیت حاد می کند. وجود فلزات سنگین در مواد زاید و خطرناک به صورت خطری بالقوه برای سلامت انسان است این فلزات ممکن است در چرخه غذایی وارد شود و نهایتاً از بدن انسان سر درآورد در این میان کودکان جزء قشر آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند در کشورهای توسعه یافته و صنعتی یکی از مهمترین علت های مرگ و میر کودکان بین ۱-۱۰ سال مسمومیت های حاصل از مواد شیمیایی است. انتشار مواد زاید حاصل از صنایع می تواند در محیط زیست اثرات زیانبار بهداشتی برای گروه در معرض تماس در بر داشته باشد مثال های زیر نشان دهنده این امر است:
در صنایعی که از کاتالیست های جیوه استفاده می شود فاضلاب کارخانجات، دارای جیوه است و در صورت تخلیه به آبهای جاری جیوه توسط میکروگانیسم های موجود در آب به متیل مرکوری تبدیل می شود که سمیت بیشتری نسبت به جیوه دارد آفت کشهایی با پایه جیوه که در صنایع رنگ و نساجی، کشاورزی و برای کنترل بیماری ها استفاده می شوند و یا مصرف غذاهای دریایی که با فاضلاب چنین کارخانه هایی آلوده شدهاند تماماً می توانند باعث ایجاد اختلالات عصبی شدید، آسیب های مغزی، نقص جنین و حتی مرگ شوند نمونه بارز آن، حادثه میناماتا در ژاپن است.
مثال دیگر معدن کامیوکا در ژاپن است که فاضلاب آن به همراه مقادیر زیادی کادمیوم به داخل رودخانه ای در پایین دست به مصرف آشامیدن و آبیاری شالیزارهای برنج میرسید. این امر باعث نارسایی کلیوی درصد قابل توجهی از افراد در معرض تماس شد. همچنین درباره اثرات سوء کادمیوم، عوارضی چون برونشیت، آمفیزم آنمی و غیره گزارش شده است.
- آرسینک نیز یک ماده سمی است و احتمال ایجاد سرطانهای پوست، لنفاوی و ریه در کارگرانی که با آن سر و کار دارند وجود دارد.
- آزبست نیز یک ماده سرطان زا است، و وقتی که استنشاق شود عامل بروز سرطان ریه و یا سینه می شود. تقریباً نصف کارگرانی که با آزبست کار می کنند بر اثر سرطان جان خود را از دست میدهند. وینیل کلراید نیز باعث ایجاد سرطان کبد غده در مغز، ریه، سیستم خونی و لنف می شود و باعث تورم ریه، احتناق کلیه و کبد می شود.
- سرب نیز از جمله مواد سمی است که در صنایع مختلف همچون باتری سازی، تهیه آلیاژ رنگ سازی سرامیک سازی و غیره کاربرد دارد این فلز به خودی خود یا همراه با ترکیبات دیگر مسمومیت های شدیدی را ایجاد می کند که عموماً به مرگ می انجامد.
- تتراکلرید کربن نیز که در مقیاس وسیعی در صنایع شیمی به عنوان حلال و همچنین محصولات واسطه ای در تولید بسیاری از مواد دیگر به کار میرود بسیار خطرناک است. سمیت حاد و مزمن این ماده شیمیایی از تماسهای تنفسی پوستی و خوراکی ایجاد می شود که در نهایت اثرات سوء بر پوست گردش خون، تنفس، عملکرد کلیه و کبد چشم و پانکراس بر جای می گذارد.
- پلی کلرینیتید بی فنیل ها یا ترکیبات PCB قادر به ایجاد ناهنجاری های تولید مثلی، سمیت و تومورها در بدن هستند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ سوالات تستی مواد زائد خطرناک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.