آنالیز فیزیکی و شیمیایی پسماند
آنالیز فیزیکی و شیمیایی پسماند
آنالیز فیزیکی و شیمیایی پسماند
فرمت: PDF تعداد صفحات: 153
فهرست:
آنالیز فیزیکی
- قطر ذرات کمپوست
- تعیین خاکستر پسماند و کمپوست
- تعیین درصد مواد خارجی کمپوست
- تعیین قطر ذرات کمپوست یا دانه بندی کمپوست
- تعیین ظرفیت نگهداری آب کمپوست
- تعیین ارزش حرارتی
- تعیین وجود بذر علفهای هرز
- تعیین شاخص جوانه زنی
آنالیز شیمیایی
- مقدمه
- اندازه گیری pH
- هدایت الکتریکی (EC)
- تعیین مقدار کربن و مواد آلی
- تعیین ازت کل – روش ازت کجلدال
- تعیین ازت نیتراتی
- تعیین نسبت کربن به ازت
- اندازه گیری ازت آمونیاکی در کودهای شیمیائی (روش تیتراسیون بعد از تقطیر)
- روش های هضم مواد زائد جامد برای آنالیز فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و عناصر کمیاب
- فسفر کل (روش رنگ سنجی)
- روش تعیین فسفر قابل جذب
- تعیین مقدار پتاسیم و سدیم
- تعیین ظرفیت تبادل کاتیونی
- تعیین مقدار کلسیم و منیزیم
- تعیین فلزات سنگین
- اندازه گیری آرسنیک
- آرسنیک و سلنیوم (روش 7061 ,7741 ,846-SW)
- اندازه گیری جیوه
- آنالیز نهایی و تعیین فرمول شیمیایی مواد زائد
- منابع
در آنالیز فیزیکی روش یا روش های تعیین اجزاء تشکیل دهنده، دانسیته، رطوبت، خاکستری دانه بندی، ارزش حرارتی، مواد خارجی و شاخص جوانه زنی پسماند و کمپوست تشریح می گردد.
تعیین اجزاء تشکیل دهنده پسماند
این آزمایش شامل تعیین سرانه تولید و دانسیته مواد زائد جامد، نوع و ترکیبات مواد زائد جامد و در پایان استفاده از درصد وزنی جهت تعیین انرژی حرارتی و ترکیب شیمیایی مواد زائد جامد می باشد. زباله های موجود در آزمایشگاه زباله بر اساس اجزاء جدول (۱) تفکیک می شوند و وزن آنها با استفاده از ترازو اندازه گیری می شود. برای شروع کار لازم است تمام زباله را در یک ظرف استوانه ای شکل به حجم نیم مترمکعب وارد نمود. این بدین معنی است که حجم نمونه معادل حجم ظرف است. سپس کل نمونه موجود در ظرف استوانه ای شکل بر روی پارچه مخصوص روی میز تفکیک تخلیه شود. هر یک از اجزاء پسماند تخلیه شده بر روی میز تفکیک را به صورت دستی (با پوشیدن دستکش) جدا و در پایان هر جزء توزین می شود. آن گاه مجموع وزن اجزاء را تعیین تا وزن کل نمونه به دست آید. در جدول (۱) نمونه ای از لیست اجزاء تشکیل دهنده مواد زائد جامد که در تعیین درصد اجزاء تشکیل دهنده مواد زائد جامد به کار می رود آمده است. همان طوری که در این جدول دیده می شود، پسماند را به ۱۴ جزء تفکیک مینمایند که وزارت کشور در سال ۱۳۸۴ برای تعیین اجزاء تشکیل دهنده پسماند در سراسر کشور از آن استفاده نمود (۱, ۲). بر اساس این جدول مواد زائد به دو دسته اصلی آلی و معدنی تقسیم می شوند که هر یک دارای چند جزء فرعی است که در مجموع پسماند به ۱۴ جزء تفکیک می شود. الگویی که در جدول (۲) آمده است، جزئیات بیشتری از هر یک از اجزاء تشکیل دهنده مواد زائد را نشان می دهد که در ملل اروپایی از آن استفاده می شود. همان طوری که در این جدول دیده می شود انواع هر جزء فیزیکی تعیین می شود تا امکان برنامه ریزی دقیق جهت بازیافت و پردازش میسر گردد. مثلا یازده نوع پلاستیک یا شیشه بر اساس رنگ به ۵ دسته تقسیم می شوند (۱)
تعیین میزان رطوبت
اندازه گیری نسبت رطوبت پسماند تفکیک نشده رطوبت پسماند تفکیک نشده به روش زیر اندازه گیری می شود (۱):
- نمونه را در یک ترازو با دقت 0/1 کیلوگرم وزن نمائید. وزن آن را با W۱ ثبت کنید.
- نمونه را بر روی تعدادی سینی پخش کنید به طوری که ارتفاع نمونه در هر سینی از ۲۵ سانتی متر تجاوز ننمائید.
- سینی های محتوی نمونه را به مدت ۲۴ ساعت در دمای C° ۲*۹۰ در داخل آون فن دار قرار دهید (شکل ۱). [UNEP این دما را ۸۰ تا ۹۰ درجه سانتیگراد در مدت ۴۸ ساعت توصیه می نمائید (۳)]. رسیدن دما به ۱۰۰ درجه سانتی گراد یا بالاتر موجب از دست رفتن بخشی از مواد آلی فرار خواهد شد که باید اجتناب گردد.
- بعد از سپری شدن مدت زمان خشک کردن، لازم است نمونه تا درجه حرارت اتاق خنک گردد و سپس توزین شود. این وزن را به صورت W۲ یادداشت نمائید (UNEP زمان لازم برای خنک شدن را ۲ روز توصیه می نمائید (۳)]
- درصد رطوبت (M%) نمونه به صورت رابطه (۱) محاسبه می شود:
رابطه (۱) 100 × (M% = (W1 – W2 /W1
احتیاط:
- پسماندی که قرار است در آون قرار گیرد یا گرم شود، هرگز نبایستی محتوی مواد آتش زا و محترقه مانند کبریت، فندک، رنگ ها، ترقه و… باشد تا از هرگونه انفجار و احتراق ممانعت گردد.
- اگر قرار است جیوه در پسماند اندازه گیری شود، درجه حرارت خشک کردن نباید از ۷۰ درجه سانتیگراد تجاوز کند زیرا جیوه در دمای بالاتر از این تبخیر می گردد.
در آنالیز شیمیایی علاوه بر اندازه گیری pH و EC، روشهای اندازه گیری کلیه عناصر از جمله ماکرو و میکرونوترینت، فلزات سنگین و … تشریح می گردد.
اندازه گیری pH
روش اول: SW-9045D: در این روش pH به روش پتانسیومتری در نسبت 1/2 مواد زاید جامد به دوغاب یا سوسپانسیون اندازه گیری می گردد (۱).
مواد و وسایل:
برای تعیین pH، نمونه ها باید سریعا به آزمایشگاه حمل و آنالیز شوند. این روش یک روش الکترومتریک برای اندازه گیری pH در نمونه های خاک و مواد زائد است. برای تعیین pH به این روش به pH متر، الكترود شیشه ای، الکترود رفرانس (الکترود نقره، کلرید نقره یا الکترودهای رفرنس دیگر ممکن است استفاده شود)، بشر ۵۰ میلی لیتری، ترمومتر و یا سنسور دمایی، ترازوی آنالیتیک (با دقت ۰/۱ گرم، آب مقطر، نمک های بافر استاندارد)
روش انجام آزمایش:
کالیبراسیون دستگاه: به علت تنوع دستگاه های pH متر نمی توان به صورت جزئی روشی برای کالیبراسیون دستگاه ارائه کرد. هر آزمایشگر باید از نحوه عملکرد دستگاهی که قرار است با آن کار کند، آشنایی کامل داشته باشد. هر دستگاه باید حداقل با ۲ نقطه کالیبره شود. pH سنج هر روز بایستی با استفاده از بافرهای pH کالیبره شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ اصول و روش های نمونه گیری پسماند
⇐ ارائه و تحلیل داده های مربوط به مدیریت پسماند
⇐ برنامه ریزی، مکان یابی و کسب مجوز برای تسهیلات مدیریت پسماند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.