گزینه های مختلف انتقال آب و ضربه قوچ
گزینه های مختلف انتقال آب و ضربه قوچ
گزینه های مختلف انتقال آب و ضربه قوچ
فرمت: PPT تعداد صفحات: 22
فهرست:
- دلایل ایجاد ضربه قوچ
- عوامل ایجاد کنند جریان ناماندگار
- روش های مقابله با ضربه آب
- بررسی طول لوله، کلاس و جنس لوله
- فرمول های و محاسبات و مثال ها در مورد لوله و فشار آب
توضیحات کامل هر اسلاید به صورت صوت در پاورپوینت پیوست شده است.
انتقال آب از منبع به اجتماع با توجه به اختلاف ارتفاعی که بین این دو نقطه وجود دارد با حالات و گزینه های مختلفی مواجه خواهیم شد که در زیر به بحث آن می پردازیم:
اختلاف ارتفاع 60 – 70m بین منبع آب و اجتماع وجود داشته باشد. معمولا در این شرایط وضعیت خاصی برای لوله انتقال وجود ندارد و وضعیت عادی است و عموم لوله ها قادر به تحمل این فشار نه در این حالت به دلیل تعمیرات احتمالی در خط انتقال نیازی به وجود شیر فلکه خواهد بود تا زمانی که شیر فلکه بسته نشده فقط خط شیب هیدرولیکی اعمال فشار می کند. در صورت بسته شدن شیر فلکه انرژی حرکتی آب یک باره به فشار تبدیل شده و باعث افزایش فشار در سیستم و تحت فشار قرار گرفتن لوله در اثر مسئله ای تحت عنوان ضربه ی آب (ضربه قوچ) می شود گاهی فشار ناشی از این ضربه از فشار كل داخل سیستم نیز بیشتر شده و ممکن است تا حد 100 – 150m نیز برسد در صورت بسته شدن این شیر فلکه در پایین دست جریان این اتفاق خواهد افتاد پس محاسبات به دقت باید صورت گرفته و می بایست نسبت به کاهش ضربه آب عمل شود یا این که لوله با شرایط بهتری را برای مقابله با این موضوع انتخاب کرد.
یکی از گزینه های غلبه بر این مشکل این است که به جای این که در پایین دست خط انتقال از شیر فلکه استفاده شود اینن شیر را بلافاصله بعد از منبع و در بالادست جریان نصب کنیم که این خود دارای مشکل است:
مچاله شدن خط انتقال در صورت تخلیه آن و ایجاد خلاء در زمان تعمیرات که برای رفع این مشکل می توان در بالادست شیر هوا در کنار شیر فلکه کار گذاشت و به جای آب در هنگام بستن شیر فلکه هوا وارد لوله کرد و بعد از تعمیرات مجددأ خط لوله را آبگیری کرد.
زمان بر بودن پر کردن مجدد خط انتقال های طولانی از آب
V=1m/s → n=v.t → t=17h
شرایط هیدرولیکی در سیستم های انتقال و توزیع آب تقریبا بطور مداوم تغییر می نماید. بنابراین امکان ایجاد شرایط جریان هیدرولیکی ناپایدار در لوله های تحت فشار وجود دارد. این شرایط ناپایدار باعث ایجاد فشارهای بیشتر از فشار موجود در حالت جریان پایدار می شود که به آن ضربه آب (water hammer) گفته می شود.
بعبارتی دیگر هنگامی که سرعت جریان در داخل لوله بطور ناگهانی متوقف می شود انرژی سرعت (جنبشی) به یکباره به انرژی فشاری (پتانسیل) تبدیل شده و منجر به ایجاد سکانس های امواج فشاری شده و در نتیجه سبب تغییرات فشار سیستم گردیده که باعث وارد آوردن ضربه به جدار لوله و اتصالات و سیستم آبرسانی می شود.
هنگام بستن شیر موج ایجاد می شود که این موج در مدار روباز بصورت موج است (مثل انداختن سنگ داخل آب) اما در محیط بسته موج ایجاد ضربه می کند که همرا با صدا است.
a=L/t
L: طول مسیر انتقال t: زمان a: سرعت موج (m/s)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.