کیفیت هوا، تعاریف و استانداردها
پاورپوینت کیفیت هوا، تعاریف و استانداردها
پاورپوینت کیفیت هوا، تعاریف و استانداردها
فرمت: PPT تعداد صفحات: 56
اهمیت هوای پاک
هوا از جمله عناصر ضروری برای ادامه حیات است. مقایسه میزان مصرف آب، غذا و هوا نشان می دهد که یک فرد بالغ روزانه با مصرف ۲ لیتر آب و ۱٫۵ کیلوگرم غذا می تواند به زندگی ادامه دهد امّا برای تداوم زندگی تقریباً به ۲۲- ۱۵ کیلوگرم هوا نیاز دارد. معمولاً انسان بمدت چند هفته و چندروز بدون غذا و آب زنده می ماند امّا بدون هوا زندگی فقط ۵ دقیقه تداوم خواهد داشت.
ساختار اتمسفر زمین
شناخت ترکیب و لایه های اتمسفر دارای اهمیت قابل توجهی در درک معضل آلودگی هوا و کنترل این پدیده می باشد. اتمسفر زمین از ۴ لایه تشکیل شده و تا هزاران کیلومتر بطور عمودی بالاتر از سطح زمین گسترده شده است.
لایه های اتمسفر
تروپوسفر: پایین ترین بخش اتمسفر است و حدود ۷۵ تا ۹۰ درصد جرم کل اتمسفر، در این قرار دارد. سطح بالایی تروپوسفر را تروپوپاز می نامند. ارتفاع تروپوسفر از سطح زمین در مناطق استوایی در حدود ۱۶ تا ۱۸ کیلومتر و در مناطق با عرض جغرافیایی میانه و قطبی در حدود ۸ تا ۱۰ کیلومتر می باشد. در این لایه با افزایش ارتفاع دما کاهش می یابد. ترکیب گازهای موجود در تروپوسفر به دلیل عوامل طبیعی و یا مصنوعی تغییر می کند.
استراتوسفر: در این لایه، معمولاً دما با افزایش ارتفاع، افزایش می یابد. سطح بالایی استراتوسفر که در ارتفاع حدود ۵۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد را استراتوپاز می نامند. دما در این سطح به بیشترین مقدار خود می رسد. مهمترین ویژگی استراتوسفر وجود لایه ازن در این لایه است.
مزوسفر: در این لایه ، با افزایش ارتفاع ،دما کاهش می یابد. سطح بالایی مزوسفر که در ارتفاع حدود ۹۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد را استراتوپاز می نامند. دما در این سطح به حداقل مقدار خود (پایین تر از ۰C ۸۰-) می رسد.
ترموسفر: این لایه، انتهایی ترین لایه اتمسفر بوده و با افزایش ارتفاع، دما افزایش می یابد.
آلودگی هوا:
در مراجع مختلف تعاریف متعددی برای آلودگی هوا ارائه شده است. اداره استاندارد هندوستان آلودگی هوا را چنین تعریف می کند.
“آلودگی هوا عبارت از ورود مواد ناشی از فعالیت های انسانی با غلظت و زمان ماند کافی که تحت آن شرایط سلامتی و رفاه افراد را تحت تأثیر قرار داده و مانع استفاده راحت از اموال می گردد.”
انجمن مشترک مهندسین آلودگی هوا و کنترل آن ،آلودگی هوا را به صورت زیر تعریف نموده است:
“آلودگی هوا عبارت از وجود یک یا چند آلاینده در هوای آزاد مانند گازها، بخارات، گرد و غبار، بو، دود غلیظ و میست با کمیت، مشخصات و زمان ماند کافی که برای زندگی انسان، حیوان و گیاه خطرناک و برای اموال مضر باشد و یا به طور غیرقابل قبول مانع استفاده راحت از زندگی و اموال گردد”.
طبقه بندی آلاینده های هوا:
آلاینده های هوا را می توان به طرق مختلف و با توجه به منبع آلاینده، منشأ آلاینده، ترکیب شیمیایی و خصوصیات فیزیکی طبقه بندی کرد.
طبقه بندی براساس منبع:
منابع طبیعی
- گردو غبار حاصله از طوفان ها
- گرده گیاهان و میکروارگانیسم ها
- آئروسل ها
منابع مصنوعی آلاینده ها
این آلاینده ها عمدتاً از منابع خانگی- تجاری، صنعتی و حمل و نقل تولید می شوند. حامل های انرژی مصرفی نظیر نفت، گازوئیل و گاز که برای گرمایش منازل و مکان های تجاری مورد استفاده قرار می گیرد از منابع تولید این آلاینده ها است.
جهت کاهش آلاینده های منتشره از این منابع بهبود کیفیت فرآورده های نفتی (نفت سفید و گازوئیل) و توسعه شبکه گازرسانی به عنوان یک سوخت پاک می تواند تأثیر زیادی داشته باشد. از میان منابع فوق فعالیت های صنعتی نظیر کارخانجات تولید مواد شیمیایی، سیمان، نیروگاههای تولید برق از منابع اصلی و مهم آلاینده های هوا هستند که جهت کنترل آلاینده های منتشره از آنها بایستی تکنولوژی های مناسبی مورد استفاده قرار گیرد.
طبقه بندی آلاینده ها براساس منشأ
آلاینده های اولیه: این گروه شامل آلاینده های است که به صورت مستقیم وارد اتمسفر شده و با همان ترکیبی که وارد اتمسفر شده اند در هوا حضور داشته و قابل اندازه گیری هستند که شامل هیدروکربن ها، اکسیدهای نیتروژن ، گوگرد و … می باشد.
آلاینده های ثانویه: شامل آلاینده هایی است که در اثر واکنشهای فتوشیمیایی، هیدرولیز و اکسیداسیون برروی آلاینده های اولیه تولید می شوند. به طور کلی منشأ این آلاینده ها، آلاینده های اولیه ای هستند که وارد اتمسفر می شوند. این آلاینده ها شامل ازن، پراکسی استیل نیترات، اسید سولفوریک و اسید نیتریک است که از آلاینده های اولیه نظیر ترکیبات هیدروکربنی، SO2 و NOX حاصل می شوند.
طبقه بندی براساس ترکیب شیمیایی
آلاینده های آلی: عمدتاً ترکیباتی هستند که از کربن و هیدروژن تشکیل شده اند، ولی ممکن است در ساختمان آنها عناصری مانند اکسیژن، نیتروژن و فسفر نیز وجود داشته باشد. نظیر آلدئیدها، کتون ها، ترکیبات آلی گوگردی و پراکسی استیل نیترات
آلاینده های معدنی آلاینده های معدنی موجود در اتمسفر شامل منو اکسیدکربن، دی اکسیدکربن، اکسیدهای گوگرد و ازت و ازن می باشند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کنترل آلودگی هوا با رسوب الکترواستاتیکی
⇐ اهمیت بهداشتی و اقتصادی آلودگی آب، خاک و هوا و بیماری های مرتبط با مواد زائد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.