کلیات پرستاری بهداشت مادران و نوزادان
کلیات پرستاری بهداشت مادران و نوزادان
کلیات پرستاری بهداشت مادران و نوزادان
فرمت: pdf تعداد صفحات: 13
اهداف ویژه آموزشی:
- پرستاری بهداشت مادران و کودکان را تعریف کند و دامنه ی فعالیت آن را شرح دهد.
- استانداردهای مراقبت در بهداشت مادران و نوزادان را بیان نماید.
- مراحل فرآیند پرستاری در بهداشت مادران و نوزادان را تشریح کند.
- تأثیر فرهنگ بر بهداشت مادران و نوزادان را اشاره نماید.
کلیدواژه ها: پرستاری بهداشت مادران و نوزادان، استانداردهای مراقبت، فرآیند پرستاری، فرهنگ
پرستاری بهداشت مادران و نوزادان
تعریف: پرستاری بهداشت مادر و کودک یا خدمات بهداشتی زیر ۶ سال عبارت است از مراقبت های بهداشتی فراگیر، جدی و پی گیر مادران باردار، شیرده و خانواده آنها و کودکان تا شش سالگی.
خدمات بهداشتی مادران و نوزادان بر روی مراقبت از خانم های باردار و خانواده آن ها در کلیه مراحل بارداری و زایمان و همچنین ۴ هفته اول بعد از زایمان متمرکز می باشد. در تعریف جامع تری می توان گفت پرستاری بهداشت مادر و کودک عبارت است از مراقبت از زنان در مدت حاملگی، زایمان و دوره نقاهت بعد از زایمان و همچنین مراقبت از کودکان از زمان تولد تا پایان دوره کودکی.
اهداف
هدف کلی از ارائه خدمات بهداشتی مادر و کودک، تأمین، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی مادران و کودکان جامعه به صورت خانواده محور می باشد که از طریق ارائه خدمات بهداشتی، پزشکی، تغذیه ای و بهزیستی حاصل می گردد.
دو هدف مهم سلامت مادر و کودک عبارتست از:
- افزایش کیفیت و کمیت سال های زندگی سالم
- حذف نابرابری ها و تناقضات سلامتی
برنامه ی مورد نظر در امریکا، جمعیت سالم تا سال ۲۰۲۰ است که به دنبال شعار سازمان بهداشت جهانی یعنی “سلامتی برای همه” تدوین شده است.
اهداف ویژه
- کاهش میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماری ها در مادران طی دوران حاملگی، حین زایمان و دوران نقاهت بعد از زایمان.
- کاهش میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماری ها و عوارض در طفل طی دوران زندگی داخل رحمی، حین تولد، دوره نوزادی، شیر خوارگی و کودکی.
- ارتقای کیفیت زیستی و بهبود رشد و تکامل جسمی و روانی کودکان و در نتیجه پرورش نیروی انسانی سالم و رشد یافته.
- بهبود و توسعه کارکردهای فردی و اجتماعی خانواده.
قلمرو و گسترش فعالیت پرستاری بهداشت مادران و کودکان
امروزه پرداختن به شش بخش آموزش کیفیت و ایمنی برای پرستاران (QSEN) مطرح می باشد که به ایجاد توانمندی های لازم در تربیت پرستاران آتی به منظور بهبود مداوم کیفیت و ایمنی سیستم های بهداشتی کمک می کند، این شش جزء عبارتند از:
- مراقبت مددجو محور
- عملکرد شاهد محور: که به معنی استفاده از شواهد و نتایج بر گرفته شده از تحقیقات، مهارت های کلینیکی و ارزش های بیمار در تصمیم گیری های مراقبتی از وی می باشد به بیانی ساده تر، ارائه مراقبت ها به بیمار بر پایه منابع علمی و نتایج تحقیقات جدید و ارزش های مددجو به صورت کاملا مدبرانه، روشن، درست و کامل (وجدانی).
دیتابیس کوچران، یکی از منابع مطمئن جهت اخذ و یادگیری عملکرد شاهد محور می باشد. - ارائه خدمات در قالب کار گروهی و مشارکتی
- بهبود کیفیت که یکی از ارکان اصلی آن، استفاده از رویکردهای بالینی است که موجب کاهش زمان بستری شدن، افزایش هماهنگی در عملکرد تیم بهداشتی؛ اثربخشی مراقبت و صرفه اقتصادی آن نیز می گردد.
- انفورماتیک: کاربرد اطلاعات و تکنولوژی روز آمد به منظور برقراری ارتباط، مدیریت دانش، کاهش خطا و بهبود
- تصمیم گیری بسیار کمک کننده می باشد.
- ایمنی، از جمله اهداف ایمنی بیماران عبارتست از:
- اطمینان از هویت بیمار
- کاهش عفونت در مراقبین بهداشتی
- اصلاح روش های تجویز دارو
- شناسایی بیماران و مددجویان در معرض خطر
- استفاده از پروتکل های جهانی برای پیشگیری از اشتباه در شناسایی بیمار، محل جراحی با روش جراحی
- ترغیب بیماران به مشارکت فعال
- پیشگیری از عوارض مانند زخم بستر
- بنابراین در آموزش پرستاران بهداشت مادر و کودک نیز باید این شش جزء لحاظ گردد تا دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده در سطوح بالاتری امکان پذیر باشد.
- دوره آموزش کیفیت و ایمنی برای پرستاران، بیان کننده ی شایستگی های پرستاران بر اساس دانش، مهارت و نگرش (KSA) آموخته شده می باشد.
- SBAR، روشی جامع و خلاصه برای برقراری ارتباط با دیگر مراقبین بهداشتی در مورد وضعیت بیمار است و امروزه در اکثر بیمارستان ها استفاده می شود، این روش در گزارشات تحویل شیفت؛ انتقال بیمار یا گزارش وضعیت بیمار مورد استفاده قرار می گیرد و مخفف موارد زیر می باشد:
- Situation) S) که بیانگر وضعیت موجود بیمار می باشد مثلا زائویی که در حال حاضر دچار خونریزی غیر طبیعی بعد از زایمان می باشد.
- Background) B) که بیانگر وضعیت اخیر بیمار می باشد، در مثال فوق در این قسمت پرستار اشاره به وقوع زایمان این خانم در چند ساعت پیش، نوع زایمان، اقدامات تشخیصی، درمانی و مراقبتی در این فاصله دارد.
- Assessment) A) که بیانگر توصیف بررسی پرستار از بیمار است مثلا در معاینه شکمی، رحم شل می باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کتاب گنجینه سوالات تستی پرستاری با پاسخ تشریحی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.