کلیات محیط زیست
کلیات محیط زیست
کلیات محیط زیست
فرمت: PPT تعداد صفحات: 118
فرمت: PDF تعداد صفحات: 248
آب و اهمیت آن در زندگی
- آب یکی از مهم ترین مواد شیمیایی و مایع حیاتی است که بدون آن ادامه زندگی جانداران ممکن نیست.
- آب حدود ۶۶ تا ۸۵ درصد وزن بدن انسان ها را تشکیل می دهد.
- بسیاری و از جانداران و آبزیان به ویژه ماهی ها برای ادامه حیات به آب نیاز دارند.
- گیاهان بخش اعظم نیازهای غذایی خود را بصورت محلول توسط ریشه جذب می کنند.
- بسیاری از واکنش های شیمیایی و سوخت و ساز در بدن ما و حیوانات همگی در محیط های آبی انجام می شود.
- از آب به عنوان یک سیال برای انتقال گرما، گرم کردن محل کار و زندگی، خنک کردن دستگاه ها و موتور اتومبیل ها استفاده می شود.
- از آب به عنوان نیروی محرکه جهت به حرکت در آوردن توربین های بخار و تولید برق استفاده می شود.
حدود ¾ سطح زمین را آب فرا گرفته است. بر اساس بررسی های موجود می توان تقسیم بندی زیر را ارائه نمود:
دریاها و اقیانوس ها |
۸۳٫۵۱ درصد |
آبهای زیرزمینی غیر قابل استفاده |
۱۵٫۴۵ درصد |
یخ های قطبی |
۱٫۰۰۷ درصد |
رودخانه ها |
۰٫۰۱۵ درصد |
آب های زیرزمینی قابل استفاده |
۰٫۰۱۵ درصد |
رطوبت اتمسفر |
۰٫۰۰۰۸ درصد |
بدین ترتیب می توان گفت که حدود ۰٫۰۳ درصد منابع آب شیرین قابل استفاده می باشد.
منابع آلوده کننده آب
- فاضلاب های شهری
- پساب های صنعتی
- پساب های داغ نیروگاهی
- کودهای شیمیایی
- حشره کش ها و سموم ضد آفت های گیاهی
- مواد نفتی و روغنی
- شوینده های ساختگی
- باکتری ها و عوامل بیماری زا
- مواد پرتوزا
- ذرات معلق و رسوبات
مصرف آب در بخش های مختلف صنعت
بخش های مختلف صنعت، از مصرف کننده های عمده آب در هر کشور است. آب مصرفی در صنایع گوناگون، به طور عمده برای موارد زیر استفاده می شود:
- تغذیه دیگ های بخار
- تولید مواد و فراورده های شیمیایی
- خنک کردن دستگاه ها
- توليد بخار
مصرف سالانه آب در بخش های صنعت در جهان به حدود 600 میلیون متر مکعب می رسد.
میزان تقریبی آب لازم برای تولید یک تن از چند فراورده صنعتی
نوع فراورده |
کاغذ | آلومینیوم | فولاد | مواد شیمیایی | شکر | چرم |
مقدار آب لازم (لیتر) | 2400000 | 1350000 | 250000 | 200000 | 100000 |
6000 |
ویژگی های منابع تامین آب آبهای سطحی
آبهای سطحی منبع اصلی آب مصرفی مردم است زیرا که بیشتر آب شهرهای بزرگ از منابع سطحی تهیه می شود. آبهای سطحی از دو منبع نزولات جوی و آبهای زیرزمینی تامین می شوند.
- pH این آبها در حدود ۸-۷ است
- کدر هستند
- مواد آلی موجود در این آبها در نقاط مختلف فرق می کند
- آلودگی میکروبی بالایی دارند
- مقدار آمونیاک، نیترات و فنل این آبها زیاد می باشد
- ممکن است حاوی دترجنت، نفت، روغن و فلزات سنگین باشند
- آبهای سطحی ناشی از کشاورزی حاوی نیترات و فسفات هستند
آب های زیرزمینی: آبهای زیرزمینی در اثر نفوذ آبهای سطحی از فضاها و شکاف های خاک ها، صخره ها و تجمع در زیر سطح زمین تشکیل می شوند.
- pH این آبها در حدود ۷٫۹-۶٫۹ می باشد
- آب چاه های خیلی عمیق معمولا عاری از میکروارگانیسم ها است
- دی اکسید کربن زیادی دارند
- مواد معلق آنها بسیار کم است
- ممکن است دارای ذرات شن باشند
- مواد آلی این آبها کم است
- حاوی آهن و منگنز محلول هستند
- دارای املاح زیادی می باشند
- سختی بالایی دارند
پارامترهای فیزیکی کیفیت آب
پارامترهای فیزیکی آب شامل آن دسته از ویژگی هایی است که بوسیله حواس بینایی، لامسه، چشایی و بویایی قابل تشخیص است که عبارتند از:
- مواد معلق
- کدورت
- رنگ
- طعم و بو
- درجه حرارت
جامدات مواد معلق:
- ذرات آلی و معدنی معلق
- جامدات معدنی مانند خاک رس، لای، شن و سایر مواد تشکیل دهنده خاک
- جلبک ها، باکتری ها و پروتوزاها
- مواد آلی نظیر ریشه های گیاهان
- آهن و منگنز اکسید شده
رنگ:
رنگ ممکن است ظاهری یا حقیقی باشد. به رنگ ناشی از مواد محلول که پس از حذف مواد معلق باقی می ماند، رنگ حقیقی می گویند. به رنگ ناشی از مواد معلق رنگ ظاهری می گویند.
آلودگی های صنعتی (پساب کارخانه های رنگ سازی و رنگرزی)، یون های آهن و منگنز (رنگ تیره و قهوه ای)، نمک های مس (کدر شدن و رنگ خاکستری) و جلبک ها (رنگ سبز و گاهی قهوه ای) از عوامل ایجاد کننده رنگ هستند.
آب که به مقدار زیاد رنگ داشته باشد برای مصارفی نظیر شست و شوی لباس، رنگرزی، تهیه کاغذ، ساخت نوشابه های الکلی، تولید لبنیات همراه با سایر مواد غذایی، صنایع نساجی و تولید پلاستیک مناسب نیست.
کدورت:
- کدورت معیاری برای میزان جذب نور و یا پراکندگی نور توسط مواد معلق در آب است.
- کدورت در آبهای سطحی ناشی از فرسایش مواد کلوئیدی نظیر خاک رس، لای، خرده سنگ ها، مواد شیمیایی، موجودات زنده مانند میکروب ها، جلبک ها و اکسیدهای فلزی موجود در خاک است.
- مواد موجود در فاضلاب های صنعتی و شهری مانند صابون ها، شوینده ها و عوامل دیگر در تولید کدورت نقش بسزایی دارند.
- گرفتگی فیلترها، کاهش گوارایی آب، حفاظت از میکروارگانیسم ها در برابر گندزداها، ایجاد طعم و بوی نامطبوع و ایجاد مواد شیمیایی مضر از مشکلات کدورت است.
- به طور کلی آب آشامیدنی و آب مصرفی در صنایع باید زلال باشد.
طعم و بو:
طعم آب بیشتر مربوط به مواد معدنی می باشد مثل کلرید سدیم و نیترات سدیم که سبب شوری آب می شوند و سولفات سدیم (تلخی آب) نمک های آلومینیوم (مزه گس) و نمک های آهن و منگنز مزه بدی به آب می دهند. مواد مولد بو عمدتا از نوع آلی هستند که از راه پساب برخی کارخانجات و پساب های کشاورزی و فاضلاب های شهری ناشی می شوند، عبارتند از: کلروفنول، فنیل اتر، هیدروکربن ها و مواد نفتی، ترکیبات فنلی و فرمالدئید.
- گندیدگی مواد آلی گیاهی و تولید گاز متان با دخالت باکتری های متان ساز
- تجزیه مواد آلی گوگرددار و تولید سولفید هیدروژن
- طعم و بو در صنایع غذایی دارای اهمیت بالایی می باشد.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل های پیوستی مشاهده کنید.
- پارامترهای شیمیایی و میکروبی کیفیت آب
- استاندارد آب آشامیدنی
- تصفیه آب های صنعتی
- واژه های مهم و کلیدی در مباحث زیست محیطی
- منابع آب محیط زیست
- بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک آب و فاضلاب
- استانداردهای خروجی فاضلاب
- روش های مختلف تصفیه آب و فاضلاب
- بررسی انواع مواد زائد صنعتی
- بازیافت زباله های الکتریکی
- دفع و حمل و نقل پسماندها
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ دانلود کتاب آلودگی محیط زیست PDF
⇐ قوانین و مقررات ملی و بین المللی در ارتباط با حفاظت از محیط زیست و بهداشت محیط
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.