پساب فاضلاب شهری به عنوان منبع بحران آلودگی میکروپلاستیک ها در آب رودخانه
پساب فاضلاب شهری به عنوان منبع بحران آلودگی میکروپلاستیک ها در آب رودخانه
پساب فاضلاب شهری به عنوان منبع بحران آلودگی میکروپلاستیک ها در آب رودخانه
فرمت: Word تعداد صفحات: 13
چکیده:
زمینه و هدف: امروزه بحران زیست محیطی آلودگی منابع آبی با پساب فاضلاب شهری و صنعتی با آلاینده های میکروپلاستیک به یک معضل جهانی تبدیل شده است. لذا پساب فاضلاب شهری به عنوان منبع بحران آلودگی میکروپلاستیک ها در آب رودخانه ۱۳۹۹ انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، نمونه ها از ۵ ایستگاه منتخب در رودخانه قره سو (روستاهای کرکرق، سربند، انزاب سفلی، دولت آباد و سامیان) و مطابق با روش های استاندار برداشته شد. روش آنالیز نمونه ها و جداسازی میکروپلاستیک ها بر اساس روش اختلاف چگالی و روش هضم انجام و با استفاده از استریو میکروسکوپ مجهز به دوربین دیجیتالی و طیف سنج مادون قرمز FT-IR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) و میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM (Scanning Electron Microscope) تکمیل گردید.
یافتهها: مطالعات نشان می دهد که تصفیه خانه های فاضلاب (Wastewater Treatment Plants) WWTPs نقش مهمی در انتشار میکروپلاستیک ها در محیط زیست دارند. این آلاینده نوظهور علاوه بر تهدیدات منابع آبی، بلعیدن مستقیم قطعات میکروپلاستیک توسط موجودات آبزی نیز وجود دارد. این امر می تواند سلامت انسان و محیط زیست و موجودات زنده رودخانه را تحت تاثیر قرار دهد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعات نشان داد میکروپلاستیک در اکوسیستم رودخانه قره سو وارده شده اند. لذا می تواند اثرات خطرناک بر محیط زیست و موجودات زنده داشته باشند و منجر به بحران زیست محیطی منابع آبی گردد. بنابر این، پایش مستمر و دائمی آلودگی رودخانه از اهمیت ویژه ای در بحران زیست محیطی برخودار است.
کلمات کلیدی: بحران زیست محیطی، پساب فاضلاب، میکروپلاستیک
مقدمه
امروزه استفاده از پلاستیک و محصولات پلاستیکی به قدری گسترده است که شاید تصور زندگی بدون آن قابل درک نباشد [۱, ۲]. از زمان تولید انبوه پلاستیک در سال ۱۹۵۰ و افزایش اعتماد جامعه به پلاستیک و کاربردهای بی شماری آن، بحران های زیست محیطی بدنبال دارد [۳]. دنیای بدون پلاستیک (پلیمرهای مصنوعی) امروز غیرقابل تصور به نظر می رسد و رشد سریع تولید پلاستیک فوق العاده است و به علت دوام، مقاومت و ارزان بودن پلاستیک ها و کاربردهای بی شمار که دارند، بیشتر از سایر مواد ساخته شده توسط بشر افزایش یافته است. آمار جهانی تولید انبوه پلاستیک ها نشان می دهد که تاکنون ۸۳۰۰ میلیون تن پلاستیک جدید تولید شده که از این مقدار حدود ۶۳۰۰ میلیون تن به پسماند در سال ۲۰۱۵ تبدیل شده است. از این مقدار پسماند پلاستیکی تولید شده حدود ۹٪ از آن ها بازیافت،۱۲٪ سوزانده شده و۷۹٪ در محل های دفن پسماند یا محیط زیست انباشته شده است [۴].
اگر روند فعلی تولید و عدم مدیریت پسماند پلاستیکی ادامه یابد، تقریباً تاسال۲۰۵۰، مقدار پسماند میکروپلاستیک ها به حدود ۳۳ میلیون تن افزایش یافته و در محل های دفن زباله یا در محیط زیست رها خواهد شد [۵-۹]. پساب های تصفیه خانه فاضلاب شهری یا تصفیه خانه فاضلاب صنعتی مسیر مهمی برای ورود میکروپلاستیک ها به محیط آبی است [۱۰]. مسئله بحران زیست محیطی آلودگی منابع آبی در سال های اخیر توجه بسیاری از محققین و پژوهشگران و فعالان محیط زیست را به خود جلب کرده است [۱۱-۱۳]. بسیاری از پیامدهای بحران آب و تبعات زیست محیطی آن، تخریب منابع آبی و آلودگی های آن نتیجه فعالیت های غیرمنطبق با محیط زیست بوده است [۱۴, ۱۵].اخیرا بحران پنهان میکروپلاستیک های یک تهدید برای منابع آبی، موجودات آبزی و همچنین سلامت انسان ها محسوب می شود. بنابراین، مصرف آب توسط انسان و موجودات زنده، باید سالم، کافی و عاری از هرگونه آلودگی باشد [۷, ۱۲, ۱۶]. از طرف دیگر آلودگی آب های سطحی، رودخانه ها و سایر منابع آب، این موضوع را درآینده به بحرانی فزاینده تبدیل خواهد کرد [۱۶-۱۸].
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پساب تصفیه خانه های فاضلاب و معیارهای استفاده ی مجدد از آنها
⇐ اهمیت تصفیه فاضلاب ها و انواع سیستم های رایج در کنترل آنها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.