پاورپوینت مدیریت دفع فاضلاب های رادیواکتیو
پاورپوینت مدیریت دفع فاضلاب های رادیواکتیو
پاورپوینت مدیریت دفع فاضلاب های رادیواکتیو
فرمت: PPT تعداد صفحات: 45
مقدمه:
امروزه استفاده از مواد رادیواکتیو در مراکز تحقیقاتی، پزشکی، صنعتی، کشاورزی و … سبب تولید مواد زاید خطرناک رادیواکتیو می گردد. ضایعات تولیدی به دلیل دارا بودن خواص فیزیکی، شیمیایی و رادیولوژیکی متفاوت باید بر اساس قوانین و استانداردهای ویژه مدیریت شوند. عدم توجه به مدیریت صحیح پسماندهای هسته ای، که این پسماندها علاوه بر سمی بودن، پرتوهای رادیواکتیو را نیز از خود ساطع می کنند باعث بروز آثار سوء بر روی سلامت انسان و آلودگی محیط زیست می گردند.
نتایج و بحث نیاز به حفاظ گذاری به منظور کاهش و جلوگیری از پرتوگیری چه در هنگام کار با مواد پرتوزا یا انهدام و دفع و هم چنین در مکان های نگهداری و دفن در بخش های پزشکی و صنعت هسته ای از ضروری ترین مراحل مدیریت پسماند مواد پرتوزا و زباله های هسته ای است. بطور عمده از انواع مواد رادیواکتیو جهت کاربردهای صلح آمیز استفاده می شود.
مواد رادیواکتیو مورد استفاده در صنایع پزشکی شامل ید ۱۳۱) بصورت کپسول) ید (مایع) و تکنسیم (بصورت مایع) به میزان متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد. در بخش صنعت نیز معمولا از چشمه های ایریدیم، کبالت و دستگاه پرتو ایکس استفاده می نمایند که کاربری آنها در صنایع مورد نیاز به تست های غیر مخرب و تجهیزات کنترلی می باشد.
با توجه به اینکه مواد رادیواکتیو مذکور دارای نیمه عمر کوتاه بوده ضروری است جمع آوری نگهداری و دفع زائدات آنها شرایط خاصی داشته باشد. تأمین سلامت و حفاظت افراد و همچنین محیط زیست در مقابل تاثیرات پسماندهای رادیواکتیو و خطرات ناشی از آن در بلندمدت در این مطالعه و بررسی مورد نظر بوده است.
با گسترش استفاده از مواد رادیواکتیو با نیمه عمر کوتاه در سازمان های مختلف بخصوص در امور پزشکی داروئی و دیگر فعالیتهای مرتبط با آن لزوم بازنگری و داشتن دیدگاه صحیح نسبت به نحوه دفع این مواد یکی از راه های تأمین حفاظت می باشد.
طبقه بندی پسماندها
- منبع تولید
- سطح اکتیویته
- حالت فیزیکی
- برتوزایی
قانون مدیریت پسماندها (مصوب 20/2/1383) طبق این قانون موارد زیر مطرح می شود:
- پسماندهای پزشکی (بیمارستانی): به کلیه پسماندهای عفونی و زیان آور بیمارستان ها و مراکز پزشکی و غیره مربوط می شود.
- سایر پسماندهای خطرناک بیمارستانی از شمول این تعریف خارج هستند که پسماندهای ویژه حداقل یکی از خصوصیات زیر را داشته باشد:
- سمیت
- بیماریزایی
- قابلیت انفجار یا اشتعال
- خورندگی
دلیل مدیریت پسماند های رادیواکتیو
امروزه مشکل اساسی در مورد پسماندهای هسته ای و ضایعات رادیواکتیو این است که برخی از هسته ها و مواد رادیواکتیو موجود در آنها دارای نیمه عمر طولانی بوده و در خلال این مدت بایستی از محیط زیست و مردم جدا نگهداری شوند. این در حالی است که نیم عمر برخی از عناصر حاصل از شکافت هسته ای از قبیل ترانس اورانیوم به بیش از هزاران سال می رسد. بنابراین تجزیه و فروپاشی این قبیل عناصر رادیواکتیو نیز هزاران و بلکه میلیون ها سال به طول خواهد انجامید. از همین رو تا فروپاشی و تجزیه کامل مواد رادیواکتیو و پسماندهای هسته ای ، همواره انسان و [محیط زیست در معرض مخاطرات ناشی از آنها قرار دارد.
بدون شک کاهش اثرات سوء پسماندهای هسته ای بر انسان و محیط زیست نیازمند مدیریت کارآمد این پسماندهاست که با رعایت اصول فنی و بکارگیری راه های علمی و عملی که مبتنی بر اجرای مقررات و استانداردهای بین المللی تدوین شده می باشد امکان پذیر است.
طبقه بندی براساس حالت فیزیکی مواد زائد رادیواکتیو
الف- پسماند های مایع: آژانس بین المللی انرژی اتمی میزان پرتوزایی این پسماند ها را طبق مقررات خود بر حسب کوری در متر مکعب بیان می کند.
ب- پسماندهای جامد: طبقه بندی پسماندهای جامد در مقایسه با پسماند های مایع پیچیده تر است. این پسماند ها ممکن است بر حسب نوع پرتوزایی (بتا، گاما و یا آلفا) یا بر حسب قابل اشتعال و غیر قابل اشتعال طبقه بندی می شوند. برای سنجش میزان پرتوزایی بتا و گاما در پسماند های جامد معمولا مقدار تشعشع آنها را در سطح خارجی محفظه های حاوی آنها اندازه گیری می نمایند، در مواردی نیز دز واقعی را می توان در سطح پسماند اندازه گیری نمود.
پسماندهای گازی: پسماند های گازی را بر حسب میزان پرتوزایی در واحد حجم هوا دسته بندی می نمایند. البته عوامل دیگری از قبیل فشار، درجه حرارت، میزان رطوبت و روغن موجود در گاز نیز باید مشخص باشند.
آمایش پسماندهای رادیواکتیو جامد
بیشترین حجم پسماند های جامد که در مراحل مختلف تولید می شوند شامل کاغذ های مصرف شده، لباس و دستکش آلوده، شیشه آلات و لوازم فلزی آلوده می باشند. روش های متداول برای آمایش این پسماند ها عبارتند از:
قطعه قطعه کردن: بعضی تجهیزات آلوده با قطعات بزرگ پسماندها باید قبل از جداسازی و عملیات دیگر به قطعات کوچک تر تبدیل شوند.
متراکم کردن با استفاده از دستگاه متراکم کننده، پسماندها توسط یک پرس هیدرولیکی فشرده می شوند و حجم آنها به میزان چشمگیری کاهش می یابد که تسهیل در عملیات نگهداری و دفع آنها را نیز موجب می گردد.
سوزاندن: پسماندهای سوزاندنی را پس از جداسازی در دستگاه هایی به نام زباله سوز اتمی می سوزانند. با این روش، حجم پسماند به میزان فراوانی کاهش می یابد و بس خاکستری با حجم بسیار کم، اما پرتوزایی بیشتر تبدیل می گردد. خاکستر حاصل را باید برای نگهداری مطمئن با مدت طولانی در موادی مناسب، مانند سیمان، قیر، شیشه با سرامیک ثابت نمود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت تخلیه فاضلاب رادیواکتیو با اکتیویته پایین
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.