ویژگی های پسماند، جمع آوری، حمل و نقل و اثرات بهداشتی
ویژگی های پسماند، جمع آوری، حمل و نقل و اثرات بهداشتی
ویژگی های پسماند، جمع آوری، حمل و نقل و اثرات بهداشتی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 15
فهرست:
- مقدمه
- انواع پسماند و منابع آن
- پسماندهای شهری
- پسماندهای صنعتی
- پسماندهای کشاورزی و دامداری
- پسماندهای خطرناک
- جمع آوری
- روش های جمع آوری
- حمل و نقل و هزینه ها
- اثرات بهداشتی
- پرسش ها
مقدمه
در قرن بیستم به خاطر انقلاب صنعتی و توسعه تکنولوژی الگوهای مصرف مردم در سراسر جهان تغییر کرده و استفاده از منابع طبیعی گوناگون افزایش یافت. به همین دلیل امروزه مواد زائد زیادی از انواع مختلف تولید شده که هر روز دفع آنها مشکل تر و سخت تر می گردد و به این نتیجه رسیده اند که برای حل این مشکل یک مدیریت جامع یعنی کاهش تولید پسماند در محل تولید، جمع آوری صحیح و موثر پسماند و کاربرد و استفاده از پسماند تولیدی به جای متمرکز کردن و دفن کردن در یک محل، مورد نیاز شده است. بنابراین مدیریت جامع پسماند شامل مدیریت فعالیت های وابسته و مرتبط از قبیل تولید، ذخیره سازی، جمع آوری، حمل و نقل، استفاده مجدد، بازیافت، پردازش و دفع می باشد که بایستی سازگار با محیط زیست، اقتصادی با حداقل مصرف انرژی و با رعایت معیارهای زیبایی شناختی می باشد. در این بخش انواع مختلف پسماند توضیح داده خواهد شد.
انواع پسماند و منابع آن
برخی از معانی لغتی (فرهنگ لغت) زباله یا پسماند شامل باطله، بلا استفاده، بی فایده، ناخواسته می باشند و معمولا خوانندگان معانی دیگری را به کار می برند از جمله بخش اعظم مواد زائد را مواد زائد شهری (msw) می نامند. غیر از msw بخش مکمل آن به نام پسماندهای صنعتی با ترکیبات متفاوت حاصل از نیروگاه ها و فعالیت های مرتبط با کشاورزی می باشند. بهتر است در مورد تفاوت های اصلی انواع پسماندها و اجزا سازنده آنها کمی بحث شود. تعداد کمی از اصطلاحات به طور مکرر استفاده می شوند که شامل دورریز، آشغال، پسمانده و زباله (آشغاله) می باشند).
دوریز (refuse معنی گسترده ای داشته و هم معنی زائد استفاده می شود. trash عموما برای ترکیبات زائد قابل احتراق (کاغذ، کهنه، خرده چوب، اسباب بازی و …) استفاده می گردد. Garbage به معنی بقایا و ته مانده دورریز آشپزخانه، فروشگاه و انبار خانه و… اطلاق می گردد و می تواند حاوی زائدات فسادپذیر مختلف باشد در دوره تابستان میزان مواد فساد پذیر تولیدی به دلیل وجود زائدات سبزی و گیاهی بسیار بیشتر است و دقت بیشتری را در جمع آوری نیاز دارد زیرا در این مورد تخمیر سریع تر رخ داده و بوی نا مطبوع تولید کرده و همچنین جاذبه ی بیشتری برای حیوانات و مگس و حشرات دارد و محل رشد و پرورش آنها می گردد. Rubbish شامل همه مواد زائد غیر قابل فساد به جز خاکستر است که شامل هم مواد قابل احتراق و هم غیر قابل احتراق می باشند از قبیل قوطی ها، کاغذ، پلاستیک ها، فلزات و… است و در اثر کم دقتی در جا به جایی یا در اثر باد اگر به اطراف پراکنده شوند مزاحمت های زیادی ایجاد خواهند کرد.
براساس منبع تولید پسماند چهار طبقه بندی وجود دارد که شامل:
١- پسماند شهری ۲- پسماند صنعتی ٣- پسماند کشاورزی و دامداری ۴- پسماند خطرناک
پسماندهای شهری
پسماند شهری اساسا شامل:
- پسماندهای غذایی که فساد پذیر می باشند و ناشی از محصولات غذایی حاصل از گیاهان و حیوانات می باشد که در اثر آماده سازی فرآوری، جابجایی، تهیه و پخت و مصرف این مواد تولید می شوند.
- آشغالی که مواد دورریز قابل احتراق و غیر قابل احتراق می باشد که قبلا ذکر شدند. بخش قابل احتراق شامل کاغذ، کارتن، منسوجات، پلاستیک و پخش غیر قابل احتراق شامل شیشه، سرامیک فلزات و غیره می باشد.
- خاکسترها و زغال نیم سوخته که بیشتر ناشی از زغال سنگ و هیزم و بقایای مواد قابل سوختن می باشد.
- زائدات ناشی از ساخت و تخریب شامل انواع مختلف مواد که اغلب غیر قابل احتراق می باشند و ناشی از کارهای مهندسی ساختمان بازسازی و تعمیر و تخریب ساختمان ها و … که شامل تکه های آجر، سنگ، گچ، خاک، شن و تکه های چوب و فلز و… می باشد.
- زائدات ناشی از تصفیه خانه ها که به شکل جامد یا نیمه جامد از تصفیه خانه ها به دست می آید که شامل رزین ها، زائدات آلی و زائدات غیر آلی و… است.
- پسماندهای ویژه که مواد غیر معمول جمع آوری شده از منابع مختلف می باشد از قبیل وسایل بلااستفاده، لاشه حیوانات، پسماندهای انسانی از جمله اعضاء بدن به دست آمده از بیمارستانها و پسماندهای ناشی از تمیز کردن خیابان ها می باشند.
خصوصیات پسماند شهری
: ویژگی های فیزیکی و شیمیایی نمونه ای از پسماند شهری از شهرهای هند در جدول ۱ و ۲ ارائه شده است. تنوع در محتوای مواد آلی و بی اثر بسته به منابع تولید دارای اهمیت می باشند برای مثال پسماند شهری بیمارستان ها ممکن است حاوی ۳۵ مواد آلی و ۵۵ مواد بی اثر و بقیه شامل مواد قابل احتراق دیگر باشد. در حالی که مخلوط پسماند شهری و تجاری از کلان شهر ممکن است حاوی ۶۰٪ مواد آلی، ۲۰ درصد مواد بی اثر و ۱۹٪ دیگر مواد قابل احتراق باشد. فلزات و شیشه در مجموع تقریباً یک درصد از کل پسماند شهری کلان شهرهای هند را تشکیل میدهند. (جدول ۳). با تغییر الگوهای سبک زندگی و انجام فعالیت های فرهنگی در بین انسان ها ترکیب پسماند شهری در طول سال ها تغییر می کند و این تغییر قابل توجه است. چنانکه اجزاء پلاستیک و کاغذ افزایش و احتمالا ادامه یافته و در حالی که احتمالا در سال های آینده میزان شیشه کاهش می یابد.
ویژگی های پسماند شهری
برای جابجایی مناسب، ذخیره سازی، انتقال و انتخاب تجهیزات مناسب تصفیه و پالایش پسماندها مطالعه ویژگی های پسماندها مورد نیاز است. طراحی و برنامه ریزی برای تصفیه بیشتر، بازیافت و یا دفع پسماند می تواند براساس این اطلاعات سودمند انجام گیرد.
مشخصات پسماند اساسا بستگی به موارد زیر دارد.
- اجزاء (MSW) پسماند تولیدی یک شهر خاص: برای مثال، خلاصه وضعیت ترکیب پسماند کلان شهر در جدول ۳ ارائه شده است.
- دامنه و میانگین اندازه ذرات: در یک برآورد عددی در نمونه تصادفی ۱۰۴-۱۰۲ تکه یا ذره در هر تن با میانگین اندازه ۰/۰۵ تا ۰/۵ متر می باشد (شن، دانه و ذرات شیشه مستثنی هستند. (اندازه ذره عناصر بی اثر از ۰/۵ تا ۱۰ میلی متر در نوسان می باشد و همچنین تعداد کلی ذرات دارای نوسان زیادی می باشند.
- یک نمونه معمول از پسماند کلان شهر، میانگین رطوبت ۱۵-۱۴٪ را نشان میدهد. محتوای رطوبت با افزایش میزان پسماند غذایی در ترکیب پسماند افزایش می یابد.
- میانگین چگالی یک نمونه معمول از پسماند ۲۰۰ kg/m3 را نشان میدهد و عناصر و اجزاء پسماند غذایی، زائدات باغی و خرده چوب میزان چگالی را افزایش و تا ۱۵۰-۳۰۰ kg/m3 می رسد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و تغییر شکل پسماند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.