ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و تغییر شکل پسماند
ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و تغییر شکل پسماند
ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و تغییر شکل پسماند
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 14
ویژگی های فیزیکی
1- وزن مخصوص (Special weight)
وزن واحد حجم است که بر حسب پوند بر یارد مکعب (lb/yd3) یا پوند بر فوت مکعب (lb/ft3) بیان می شود. (در واحد انگلیسی، پوند واحد وزن محسوب می شود) در اکثر مواقع بجای وزن مخصوص از چگالی (دانسیته) استفاده می شود که واحد آن کیلوگرم بر متر مکعب می باشد.
lb/yd3 x 0.5933 = kg/m3
Lb/ft3 x 16.019 = kg/m3
چون وزن مخصوص برای شرایط مختلف پسماند بیان می شود مثلا پسماند داخل کانتینر، پسماند متراکم شده، پسماند غیر متراکم شده، بنابراین لازم است در هنگام بیان وزن مخصوص، شرایط پسماند ذکر شود (متراکم شده یا غیره). نکته دیگر آنکه، وزن مخصوص پسماند با توجه به شرایط جغرافیایی، فصل سال و زمان ذخیره سازی تغییر میکند. وزن مخصوص پسماند های متراکم شده داخل کانتینر جمع آوری، بطور متوسط lb/yd3 ۵۰۰ یا ۳۰۰kg/m3 است.
۲- رطوبت (Moisture)
رطوبت یکی از مهمترین ویژگی های پسماند محسوب میشود چرا که رطوبت پسماند با میزان شیرابه تولیدی از پسماند رابطه مستقیم دارد. از طرف دیگر، رطوبت از مهمترین فاکتورهای موثر در تولید کود از پسماند محسوب می شود. در بحث سوزاندن نیز، اگر درصد رطوبت پسماند بالا باشد نقص سوزاندن را به دنبال دارد. رطوبت پسماندهای ایران بطور متوسط ۴۰٪ و در آمریکا ۴۰- ۱۵ درصد می باشد.
رطوبت پسماند به دو صورت بیان می شود: درصدی از وزن پسماند مرطوب و یا درصدی از وزن پسماند خشک. در مدیریت مواد زائد جامد، رطوبت بر حسب درصدی از ماده مرطوب بیان می شود که از فرمول زیر محاسبه می شود:
M=[w-d/w] ×100
M = درصد رطوبت
W= وزن اولیه نمونه برحسب kg
d= وزن نمونه بعد از خشک کردن در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد در مدت ۲۴ ساعت.
۳- اندازه و توزیع ذرات (Particle size and size distribution)
این فاکتور بیشتر در بحث بازیافت پسماند حائز اهمیت است مخصوصا در جاهایی که وسایل مکانیکی مثل غربال ها و جدا کننده های آهنربایی مورد استفاده قرار می گیرد. اهمیت دیگر این فاکتور در تولید کود از پسماند می باشد. تنها بخشی از پسماند که دارای اندازه مناسب می باشند (۷۵-۲۵ میلی متر) توسط غربال، از توده پسماند جدا شده و تبدیل به کود می شود. جهت تعیین اندازه ذرات پسماند، فرمول های متعددی وجود دارد که به آنها اشاره می شود:
SC =l SC = l× w/2 SC= l×w×h/2 SC= (l×w)1/2 SC= (l×w×h)1/3
SC= اندازه ذره (mm) w = پهنای ذره (mm) l= طول ذره (mm) h= ارتفاع ذره (mm)
اگر بخواهیم از فرمول SC=L برای تعیین اندازه ذرات استفاده کنیم بطور متوسط ذرات پسماند بین ۷ تا ۸ اینچ یا ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر طول دارند. معمولا کارتن، كاغذ و چوب بزرگترین اندازه را در پسماند دارند.
۴- ظرفیت نگهداری رطوبت (Field capacity)
در صورتی که یک نمونه پسماند در جایی بصورت ثقلی آویزان شود، به مقدار آبی که پس از گذشت زمان در داخل توده پسماند باقی بماند، ظرفیت نگهداری رطوبت پسماند می گویند. آبی که بیشتر از ظرفیت نگهداری رطوبت پسماند باشد بصورت شیرابه جاری خواهد شد پس این فاکتور در تخمین میزان شیرابه مهم است. ظرفیت نگهداری رطوبت پسماند بسته به میزان تراکم پسماند و همچنین میزان تجزیه در توده پسماند، متفاوت خواهد بود. این فاکتور برای پسماند های شهری (مسکونی و تجاری متراکم نشده درهم بین ۵۰ تا ۶۰ درصد می باشد.
۵- نفوذپذیری (Permeability) از این فاکتور در محاسبه میزان شیرابه و گاز تولیدی در محل دفن بهداشتی پسماند استفاده می شود. ضریب نفوذپذیری از رابطه زیر محاسبه می شود:
K= cd2 (γ/μ) = k (γ/μ)
K= ضریب نفوذپذیری یا تراوایی (متر در روز یا لیتر در روز بر متر مربع )
c= ثابت بدون بعد مربوط به شکل ذرات
d= اندازه متوسط خلل و فرج
μ= ویسکوزیته دینامیک N.s/m2
γ = وزن مخصوص شیرابه
cd2 یا k = نفوذپذیری ویژه
از ضریب نفوذ پذیری در محاسبه میزان شیرابه تولیدی در محل دفن استفاده می شود:
Q=-KA (dh/dl)
Q= میزان نشت شیرابه (m3/day)
A= سطح مقطعی که شیرابه در آن جریان دارد (m2)
dh/dl = گرادیان هیدرولیکی (شیب هیدرولیکی)
cd2 یا k بستگی به خصوصیات خاک (توزیع ذرات، اندازه خلل و فرج، سطح ویژه، تخلخل و میزان پیچیدگی مسیر است) دارد. مقدار این فاکتور برای پسماندهای متراکم شده در محل دفن بهداشتی، 11-10 m2 تا 12-10 در جهت عمودی و 10-10 m2 در جهت افقی می باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مخاطرات ناشی از کار با پسماندها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.