واژه نامه مانده آفت کش ها در مواد غذایی
واژه نامه مانده آفت کش ها در مواد غذایی
واژه نامه مانده آفت کش ها در مواد غذایی
فرمت: WORD تعداد صفحات: 8
مقدمه
شناخت اهمیت مانده آفت کش ها که برای آفت زدایی یا پیشگیری از زیان آفات در کشتزارها، باغ ها، انبارها، دامداری ها و کارگاه های مواد غذائی، کشاورزی و دامی که کاربرد خوراکی دارد بکار میرود نیازمند بهره گیری از واژه ها و اصطلاحات ویژه ای است که در این رشته با معانی مشخص، یکسان و تعریف شده در دسترس باشد. با نگرش به اهمیت بهداشتی و زیست محیطی موضوع، برای آشنایی هر چه بیشتر کسانی که به گونه ای با این موضوع سرو کار دارند به نگارش این واژه نامه پرداخته شده است.
1ـ هدف و دامنه کاربرد
هدف تدوین این استاندارد، تعیین و تعریف واژه ها و اصطلاحاتی است که در نمونه برداری، اندازه گیری و روش های آزمون مانده آفت کش ها به کار میرود.
2 ـ واژه ها
آفت کش: به هر ماده ای گفته می شود که برای موارد زیر به کار میرود: پیشگیری، از بین بردن، جذب کردن و دور کردن و یا مبارزه با هر گونه آفت که این آفت در برگیرنده گونه های ناخواسته گیاهان و حیوانات نیز می باشد. این مواد ممکن است در حین تولید، نگهداری در انبار، ترابری، پخش و فرآوری مواد غذایی، فرآورده های کشاورزی یا خوراک دام برای کنترل و مبارزه با انگل های بیرونی حیوانات نیز استفاده شود.
این واژه ماده هایی را که به منظور استفاده به عنوان تنظیم کننده رشد گیاه، برگ ریزی، خشک کننده، تنک کننده میوه یا بازدارنده جوانه زدن گیاه یا پیش یا پس از برداشت استفاده می شود تا کالا را از فساد در حین ترابری و نگهداری حفاظت کند نیز شامل می شود.
یادآوری 1: این واژه ها، معمولا کودها، غذا دهنده های دام و گیاه، مواد افزودنی غذا و داروهای دامی را در برنمی گیرد.
مانده آفت کش: به هر ماده مشخصی در غذا، فرآورده های کشاورزی یا خوراک دام گفته می شود که در نتیجه به کاربردن آفت کشها حاصل شده است. این واژه شامل هر گونه مشتقات یک آفت کش نیز می باشد مانند هر گونه محصولات تبدیل شده، مواد حاصل از تجزیه آفت کشها، محصولات ناشی از واکنش آفت کش ها و ناخالصی هایی که خاصیت سمیت داشته باشند.
یادآوری: واژه مانده آفت کش، مانده مواد از منابع ناشناخته یا غیرقابل پرهیز مانند عوامل زیست محیطی را نیز در برمی گیرد.
مرزبیشینه مانده آفت کش: عبارت است از حداکثر غلظت قابل اغماض مانده آفت کش در فرآورده های کشاورزی یا خوراک دام . این مرز از سوی مراجع قانونی و ذیصلاح ۹ کشور، بر پایه آگاهی های بدست آمده از شرایط خوب کشاورزی (GAP) تعیین می گردد. بدیهی است غذاهای ساخته شده از فرآورده هایی که آلودگی آنها با آفت کش ها در مرز بیشینه بوده نقش تعیین کننده ای در تصمیم گیری های فوق دارند.
مرز بیشینه مانده آفت کش (MRL) از سوی مراجع قانونی و ذیصلاح کشور با نگرش به بندهای زیر تعیین می شود:
الف ـ ارزیابی آفت کش و مانده آن از دید سم شناسی .
ب ـ بررسی گزارش آزمایش های نظارت شده آفت کش ها .
پ ـ بررسی برآمدهای بدست آمده از مصرف نظارت شده موارد غذایی آلوده .
یادآوری: غلظت این ماده برحسب میلی گرم مانده سم در هر کیلوگرم فرآورده می باشند. (M.P.P)
مرز مانده خارجی: عبارتست از مانده آفت کش یا آلایندهای که از منابع محیطی (در برگیرنده مصرف های پیشین آفت کش ها در کشاورزی) به جز بهره گیری مستقیم یا غیرمستقیم از آفت کش ها روی فرآورده بدست می آید.
یادآوری: بیشینه غلظت مانده یک آفت کش یا آلاینده بر روی فرآورده های کشاورزی یا خوراک دام از سوی مراجع قانونی و ذیصلاح ۱۱ کشور تعیین می شود.
یادآوری: غلظت آن به میلی گرم مانده آفت کش یا آلاینده در هر کیلوگرم فرآورده است.
مرز بیشینه موقتی مانده آفت کش یا مرز موقتی مانده خارجی: عبارتست از MRL یا ERL که برای یک دوره معین و محدودی برقرار شده و در یکی از شرایط زیر توصیه می شود:
الف ـ وقتی که دریافتی روزانه موقتی قابل قبول (TADI) روی مانده آفت کش ها برای سموم با آلاینده های مربوط برآورده شده باشد.
ب ـ وقتی که، گرچه یک اندازه قابل قبول دریافتی روزانه برآورده شده باشد، اما شرایط خوب کشاورزی به دلایلی اجرا نشده باشد یا اطلاعات دقیق در مورد مانده آفت کشها برای تعیین MRL یا ERL موجود نباشد.
اندازه قابل قبول دریافتی روزانه: اندازه قابل قبول دریافتی روزانه یک ماده شیمیایی، مقدار دریافتی روزانه ای است که در طی تمام دوره زندگی بدون اینکه ظاهرا خطر محسوسی برای سلامت مصرف کننده داشته باشد، بر پایه همه حقایق و دانش های شناخته شده روز تعیین می شود.
یادآوری: این مقدار برحسب میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن حساب می شود.
اندازه قابل قبول موقتی برای دریافتی روزانه: عبارتست از مقدار قابل دریافتی روزانه که برای یک دوره مشخص و محدود تعیین میشود تا آگاهی های بیشتری در زمینه های بیوشیمیایی و سم شناسی و یا هر آگاهی دیگری که ممکن است برای تخمین مقدار قابل قبول دریافتی روزانه مورد نیاز باشد بدست آید.
یادآوری: معمولا دربرقراری اندازه قابل قبول موقتی برای دریافتی روزانه، ایمنی بیشتری در نظر گرفته می شود .
روش آزمون رسمی: عبارتست از روشی که برای پیدا کردن و اندازهگیری غلظت مانده آفت کشها و آلاینده ها در مواد غذایی و فرآورده های کشاورزی یا خوراک دام به منظور سنجش آن با مرز بیشینه مانده آفت کش یا مرز مانده خارجی بکار میرود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.