نمونه کاربردی هزینه های اقتصادی تصفیه خانه های فاضلاب
نمونه کاربردی هزینه های اقتصادی تصفیه خانه های فاضلاب
نمونه کاربردی هزینه های اقتصادی تصفیه خانه های فاضلاب
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 19
فهرست:
- شاخص اجتماعی
- محاسبه ارزش اثر بر ساختارهای اجتماعی و اشتغال و مقبولیت مردم
- محاسبه ارزش اثر بر بهداشت و سلامت جامعه
- نحوه محاسبه هزینه ی بیماری های مرتبط با فاضلاب
- شاخص زیست محیطی
- محاسبه ارزش کمیت آب
- محاسبه ارزش اثر بر کیفیت منابع آب و خاک
- محاسبه هزینه – اثربخشی
- منابع
از مهمترین روشهای ارزشیابی در این بخش استفاده از دو شاخص داده ها و گرفته ها یا به عبارتی آورده و نهاده می باشد که باید هر کدام محاسبه و در رابطه قرار گیرند. روش استفاده از این شاخص ها را می توان روش آورده نهاده نامید. در این روش محاسبه می کنیم که چقدر هزینه کرده ایم و به دنبال آن چقدر ارزش بدست می آوریم. پارامترهای نهاده در این بخش شامل هزینه های سرمایه گذاری از جمله هزینه های ساخت ابنیه، خرید و نصب تجهیزات الکترومکانیکال و همچنین هزینه های طراحی پروژه، اجرای پروژه، بهره برداری، نگهداری پروژه و نیروی انسانی می باشند که منجر به ایجاد پارامترهای آورده از جمله رفاه اجتماعی، وضعیت محیط زیست، فروش محصولات حاصل از تصفیه، کنترل آلودگی و بیماریها می شوند.
روشهایی برای محاسبه هزینه ها وجود دارد. با استفاده از این روشها از جمله روش وربن و ووترز هزینه کل را به صورت مجموعه ای از پارامترهای هزینه ای محاسبه می کنیم، ازجمله: هزینه های سرمایه گذاری که خود شامل سرمایه گذاری های داخلی مثل سرمایه جهت زمین می شود، هزینه های مهندسی، هزینه های انرژی، هزینه های لوازم یدکی و تعمیرات برای وسایل و تجهیزات، هزینه های مواد شیمیایی، هزینه های نیروی انسانی ، هزینه های نصب تجهیزات، هزینه های استهلاک و هزینه های پیش بینی نشده.
محقق در این بخش سعی کرده با استفاده از کل هزینه های واقعی صرف شده در سیستم های مورد بررسی و راندمان کاری آنها و همچنین محاسبه بخشی از منافع و زیانهای حاصل از تصفیه فاضلاب با استفاده از روش هزینه – اثربخشی سیستم های موجود را مورد مقایسه قرار دهد.
اطلاعات هزینه ای تصفیه خانه های مورد مطالعه از شرکت آب و فاضلاب جمع آوری گردیده و با توجه به شاخص های موجود در زمینه ساخت و ساز ابنیه، تجهیزات الکتریکی، تأسیسات مکانیکی و خدمات در سال های مختلف با توجه به سال احداث تصفیه خانه ها و با استفاده از روش وربن و ووترز که مدلی برای تخمین هزینه نانو فیلتر بر مبنای داده های واقعی می باشد، جمع شده و بر اساس یک واحد حجم تصفیه شده از فاضلاب بیان می شوند. این مدل توسط براگژن و همکاران برای سنجش جنبه اقتصادی یک سیستم تصفیه در حذف آفت کش ها، نیترات و سختی از آب مورد استفاده قرار گرفت. به منظور داشتن قابلیت مقایسه با یکدیگر، هزینه ها یکسان سازی شده و به هزینه های یک سال مشترک تبدیل می شوند. سپس با استفاده از روش هزینه ی یکنواخت سالیانه (EUAC)[1] که یکی از روش های اقتصاد مهندسی برای مقایسه پروژه ها با یکدیگر است و در نظر گرفتن دوره طرح 25 سال برای تصفیه خانه ها، هزینه ی یکنواخت سالیانه برای هر تصفیه خانه محاسبه می شود. با استفاده از هزینه به دست آمده و میزان فاضلاب تصفیه شده در طول سال در هر تصفیه خانه، میزان هزینه ی صرف شده برای یک مترمکعب فاضلاب به دست می آید. همچنین بر اساس روش هزینه- منفعت که یکی از روش های اقتصاد مهندسی برای مقایسه اقتصادی انواع پروژه ها می باشد، منافع و زیانهای ایجاد شده توسط پارامترهای آورده، محاسبه و در نهایت با تأثیر دادن کارایی در این نسبت میزان هزینه- اثربخشی محاسبه می گردد.
شاخص اجتماعی
محاسبه ارزش اثر بر ساختارهای اجتماعی و اشتغال و مقبولیت مردم
ایجاد تصفیه خانه های فاضلاب زمینه ساز رغبت و امید به زندگی مردم در شهر می باشد و این امر نه تنها از مهاجرت جلوگیری می کند بلکه باعث جذب مردم و توسعه و رونق شهرها می شود و قطعاً افزایش احساس امنیت و رفاه مردم منطقه را در پی دارد. در جریان عملیات ایجاد و بهره برداری از تصفیه خانه ها به طور مستقیم تعدادی هر چند محدود از افراد محلی مشغول به کار می شوند که ارزش آن را با توجه به تعداد افراد مشغول به کار شده و حقوق پرداختی از سوی ادارهی کار برای آنها محاسبه می کنیم. به طور غیرمستقیم هم روی اشتغال مردم اثر مثبت دارد مانند ایجاد اشتغال در اثر افزایش میزان آب قابل دسترسی که باعث افزایش سطح زیر کشت و ایجاد مزارع پرورش آبزیان می شود. تنها ممکن است ساکنین اطراف که از لحاظ ضوابط زیست محیطی محل تصفیه خانه با محل زندگی آنها فاصله مناسب هم دارد احساس نگرانی بکنند که این موضوع با مدیریت صحیح در امر نگهداری و اپراتوری تصفیه خانه فاضلاب قابل حل می باشد.
محاسبه ارزش اثر بر بهداشت و سلامت جامعه
در نگاه اول ایجاد شبکه های جمع آوری و تصفیه خانه های فاضلاب جزء اساسی ترین اقدامات در جهت ارتقاء موازین بهداشت عمومی، بهبود وضعیت محیط زیست و بالاخره ایجاد رفاه اجتماعی می باشد. بنابراین اینگونه طرح ها واجد جنبه های زیست محیطی و بهداشتی مثبت و بسیار قوی می باشند زیرا در صورت عدم وجود شبکه های جمع آوری و تصفیه خانه های فاضلاب مردم برای دفع فاضلاب تولیدی از چاه های جذبی استفاده می کنند که این امر به شدت باعث آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی می شود به خصوص در مناطقی که سطح ایستایی سفره های آب زیرزمینی بالا باشد. از سوئی دیگر فاضلاب های جمع آوری شده در آبراهه های طبیعی موجود رها می شود و گاهاً به علت شدت جریان کم این آبراهه ها به شدت دچار آلودگی می شوند. همچنین استفاده از این فاضلاب های تصفیه نشده که فقط مقداری رقیق شدهاند می تواند باعث ایجاد مشکلات بهداشتی شود در این رابطه مسائل خطر ساز وجود عوامل بیماریزا و انتشار آن در بین مردم، کارگران محلی و اجتماعی انسانی مجاور و همچنین استفاده کنندگان محصولات تولیدی می باشد. همچنین ازدیاد حشرات و جوندگان در محل تصفیه خانه از دیگر مواردی است که باعث ایجاد مشکلات بهداشتی و زیست محیطی می شود. با توجه به مسائلی که گفته شد برای محاسبه ارزش اثر بر بهداشت و سلامت جامعه و کمی کردن این شاخص در این طرح از اطلاعات مربوط به بیماریهای منتقله از پساب آلوده از جمله اسهال ساده، اسهال خونی، هپاتیت A و تیفوئید استفاده گردید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مخاطرات زیست محیطی فاضلاب و استانداردهای پساب خروجی از تصفیه خانه ها
⇐ مبانی ارزیابی هزینه ها و انتخاب گزینه برتر در تصفیه فاضلاب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.