نابرابری های اجتماعی تغییرات اقلیم با رویکرد منطقه ای و جهانی
نابرابری های اجتماعی تغییرات اقلیم با رویکرد منطقه ای و جهانی
نابرابری های اجتماعی تغییرات اقلیم با رویکرد منطقه ای و جهانی
فرمت: WORD تعداد صفحات: 6
چکیده:
تغییر اقلیم یک تغییر آهسته و دراز مدت است که در نوع خود با توجه به انواع بحران های دیگر متفاوت است و اثرات آن به مرور زمان باعث فلج شدن اجتماع و اقتصاد دنیا خواهد شد.
نظر به آخرین اجلاس تغییر اقلیمی در گلاسگو و اجلاسیه های پیشین به اعتقاد نویسندگان این متن، پیشگیری و مقابله با تغییر اقلیم در عصر حاضر جز با همکاری و همیاری تمام کشورها امکان پذیر نخواهد بود. در این راستا با توجه به بحث نابرابری های اجتماعی تغییرات اقلیم، یکسری نظریات و پیشنهادات را مدنظر داریم که در ادامه به آن می پردازیم.
کلمات کلیدی: تغییرات اقلیم، سلامتی، نابرابری اجتماعی
عواقب تغییرات اقلیم (گرمایش جهانی)
برای پیشگیری از بدتر شدن عواقب تغییرات آب و هوایی ، روند افزایش دما باید کند شده و گرمایش زمین باید تا سال ۲۱۰۰ در حد ۱.۵ درجه سانتیگراد حفظ شود. با این حال، اگر اقدامات بیشتری انجام نشود، سیاره زمین همچنان میتواند تا پایان این قرن بیش از ۲ درجه سانتیگراد گرم شود (1). دانشمندان معتقدند اگر کاری انجام نشود، گرمایش زمین میتواند از چهار درجه سانتیگراد فراتر رود که منجر به موج های گرمای ویرانگر، از دست دادن خانه های میلیونها نفر بر اثر بالا آمدن سطح دریا و از دست رفتن غیرقابل برگشت گونه های گیاهی و جانوری میشود (2).
تاثیر تغییر اقلیم بر زیست کره چیست؟
تغییرات آب و هوایی شدید در حال حاضر هم رخ دادهاند و زندگی و معیشت را تهدید میکنند. با گرم شدن بیشتر، برخی از مناطق ممکن است غیرقابل سکونت شوند، زیرا زمین های کشاورزی به بیابان تبدیل میشوند. در مناطق دیگر، اتفاق برعکس میافتد، بارش شدید باران باعث جاری شدن شدید سیل میشود، همانطور که اخیراً در چین، آلمان، بلژیک و هلند مشاهده شد(3).
بنظر میرسد مردم کشورهای فقیرتر بیشترین آسیب را خواهند دید زیرا اقتصاد آنان زیرساخت لازم برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی را ندارد(4). بسیاری از مزارع در کشورهای در حال توسعه در حال حاضر هم مجبور به تحمل آب و هوای بسیار گرم هستند و این فقط بدتر خواهد شد. اقیانوس های ما و زیستگاه های آن نیز در معرض تهدید هستند. به عنوان مثال، دیواره مرجانی بزرگ در استرالیا، نیمی از مرجان های خود را از سال ۱۹۹۵ به دلیل گرم شدن دریاها به دلیل تغییرات آب و هوایی از دست داده است. آتش سوزی های جنگلی در حال افزایش است زیرا تغییرات آب و هوایی خطر آب و هوای گرم و خشک را افزایش میدهد. و با ذوب شدن زمین های یخ زده در مکانهایی مانند سیبری، گازهای گلخانه ای که قرن ها به دام افتاده اند در جو منتشر میشوند و تغییرات آب و هوایی را بدتر میکنند(1, 2, 5).
در دنیای گرمتر، حیوانات به سختی میتوانند غذا و آب مورد نیاز خود را برای زندگی پیدا کنند. برای مثال، خرس های قطبی ممکن است با آب شدن یخی که به آن متکی هستند، بمیرند و فیلها برای یافتن ۱۵۰ تا ۳۰۰ لیتر آب در روز تقلا خواهند کرد(5). دانشمندان بر این باورند که در صورت عدم اقدام در این قرن، حداقل ۵۵۰ گونه ممکن است از بین بروند(3).
نقاط مختلف جهان چگونه تحت تأثیر قرار خواهند گرفت؟
تغییرات آب و هوایی در مناطق مختلف جهان اثرات متفاوتی دارد. برخی از نقاط بیشتر از سایر نقاط گرم خواهند شد، برخی بارندگی بیشتری خواهند داشت و برخی دیگر با خشکسالی بیشتری مواجه خواهند شد(6).
اگر نتوان افزایش دما را در ۱.۵ درجه سانتیگراد نگه داشت:
- بریتانیا و اروپا در برابر سیل ناشی از بارندگی شدید آسیب پذیر خواهند بود.
- کشورهای خاورمیانه موج گرمای شدید را تجربه خواهند کرد و زمین های کشاورزی ممکن است به بیابان تبدیل شوند.
- کشورهای جزیره ای در منطقه اقیانوس آرام ممکن است در زیر دریاها ناپدید شوند.
- بسیاری از کشورهای آفریقایی احتمالاً دچار خشکسالی و کمبود مواد غذایی خواهند شد.
- شرایط خشکسالی در غرب ایالات متحده محتمل است، در حالی که سایر مناطق شاهد طوفان های شدیدتر خواهند بود.
- استرالیا احتمالاً با گرما و خشکسالی شدید درگیر خواهد شد(3, 6, 7).
دولتها چه میکنند؟
کشورها توافق کردند که تغییرات آب و هوایی تنها با همکاری مشترک قابل مقابله است و در یک توافق مهم در پاریس در سال ۲۰۱۵، آنها متعهد شدند که تلاش کنند گرمایش جهانی را تا ۱.۵ درجه سانتیگراد حفظ کنند.
بریتانیا میزبان نشستی برای رهبران جهان به نام کاپ ۲۶ است که در آن کشورها برنامههای کاهش کربن خود را برای سال ۲۰۳۰ ارائه خواهند کرد.
بسیاری از کشورها متعهد شدهاند تا سال ۲۰۵۰ خالص کربن خود را به صفر برسانند. این به معنای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تا حد امکان و متعادل کردن انتشار باقی مانده با جذب مقداری معادل آن از جو زمین است.
کارشناسان موافق هستند که این امر قابل دستیابی است، اما دولت ها، کارخانجات مشاغل و افراد را ملزم به ایجاد تغییرات بزرگ میکند(8-10).
افراد چه کاری می توانند انجام دهند؟
تغییرات عمده باید از سوی دولت ها و کارخانجات و کسب و کارها ایجاد شود، اما دانشمندان میگویند برخی تغییرات کوچک در زندگی ما میتواند تأثیر ما را بر آب و هوا محدود کند:
- پروازهای کمتری داشته باشید.
- بدون ماشین زندگی کنید یا از ماشین برقی استفاده کنید.
- در صورت نیاز به تعویض محصولات خود مانند ماشین لباسشویی محصولات کم مصرف بخرید.
- از سیستم گرمایش گازی به پمپ حرارتی برقی تبدیل شوید.
- خانه خود را عایق بندی کنید(10-12).
راهکارهای مدنظر مدیریت جهانی در این رابطه شامل:
اول اینکه مهمترین گام در این راستا که قطعا مشارکت کشورهای صنعتی در کاهش تولید گازهای گلخانه ای و یا ایجاد تکنولوژی هایی در جذب کربن است(12). ولی این مهم شاید با زور و التزام و تعطیلی اجباری صنایع بزرگ و مهم (همچون نفت و گاز و…) در این عصر صنعتی ناممکن باشد. که با توجه به نقش این گازها در گرمایش جهانی شاید راه برون رفت از این بحران هزینه کرد این کشورهای پیشرفته در تغییر دادن محیط در آن کشور و یا سایر نقاط دیگر جهان باشد. به عبارتی ما بیاییم و این تغییرات آب و هوایی را به سمت مثبت ببریم(10). بطور مثال بیابان زدایی گسترده کنیم در سطح آفریقا و آسیا(3) و یا با ایجاد دریاچه های مصنوعی داخل کشورهای کویری با تغییر شرایط آب و هوایی آن مناطق از گرم و خشک به گرم و مرطوب و سپس کم کم با ایجاد جنگل و مراتع در حوالی این دریاچه ها آب و هوای معتدل را به ارمغان بیاوریم . که این مورد خود می تواند بعنوان یک رزیلینسی (تاب آوری) قوی جلو پیشروی تغییرات آب و هوایی و گرم شدن بیش از پیش کره زمین که قطعا خود میتواند منجر به خشک شدن بیشتر مناطق حاصلخیز و به تبع آن گرد و غبار و سایر شرایط بد اقلیمی را بوجود آورد که خود می تواند باعث مهاجرت بشر از این مناطق(7) و غیر قابل سکونت شدن هرچه بیشتر مناطق زمین و بحران منابع غذایی و آب گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بررسی اثر تغییر اقلیم بر پارامترهای مهم هواشناسی تحلیل تغییرات آب و هوایی
این متن برداشتی از مقاله فوق است که در لینک ذیل قابل مطالعه است:
Porsadeqiyan M, Askari A, Pirposhteh E A, Sahlabadi A S, Amanat N. Social Inequalities of Climate Change With a Regional and Global Approach. Health in Emergencies and Disasters Quarterly 2023; 8 (4) :219-222
URL: http://hdq.uswr.ac.ir/article-
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.