مطالعات انجام شده در خصوص آلودگی های آب
مطالعات انجام شده در خصوص آلودگی های آب
مطالعات انجام شده در خصوص آلودگی های آب
فرمت: PDF تعداد صفحات: 15
منابع آب در سطح جهانی و ملی، در معرض تهدید های جدی است. فهرست این تهدید ها از آلودگی آب های زیرزمینی تا آلودگی آب های سطحی و انواع آلودگی ها، بس دراز است و تکرار آنها چنانچه با برنامه ی اقدام و پشتوانه ی علمی همراه نباشد صرفا از اهمیت و حساسیت آن می کاهد. در پی یافتن علل این تهدیدها برآمد و برای کاستن یا محو هر یک دست به عمل زد.
گرچه آب یکی از فراوانترین منابع روی زمین است اما در مورد مدیریت آن مسائل و جنبه های مهم بسیاری مطرح است.
حفاظت آب به معنی استفاده ی دقیق و حفاظت از منابع آب است و کمیت آب مصرفی و کیفیت آن، هر دو، را شامل می شود.
تباهی منابع آب سطحی و زیرزمینی ما یک مشکل جدی است که ابعاد آن ممکن است مدتها کاملا مشخص نباشد. برای تصفیه ی آب و به حداقل رسانیدن آلودگی آن اقدامات چندی را می توان در پیش گرفت.
بنابرین دانستن اینکه آب زیرزمینی و آب سطحی به راحتی از طریق چندین منبع مختلف آلوده می شود برای بسیاری از مردم نگران کننده خواهد بود.
متاسفانه این امر در کشور عزیزمان بیشتر نگران کننده است چون از یک سو با کاهش منابع آبی روبرو هستیم و طرفی هم منابع موجود آلوده شده اند و این امر نگرانی ها را دو چندان کرده است و توجه بسیاری از دانشمندان و بزرگان علم و دانش را به خود معطوف کرده است ما در این بخش قصد داریم کارهای را که در راستای کاهش آلودگی آب و تصفيه آن در ایران صورت گرفته است را به اختصار در اختیار علاقه مندان قرار دهیم و امید به این داریم که سودمند باشد.
در تامین آب آشامیدنی برای هر اجتماع علاوه بر بررسیهای کمی به منظور رفع نیازهای مصرفی باید روش مناسب تصفیه با توجه به کیفیت آب مورد نظر و با در نظر گرفتن شرایط فنی و اقتصادی انتخاب گردد که این تعیین روش به طور گسترده ای به شرایط محلی بستگی دارد. همواره سه هدف کلی زیر اهمیت ویژهای در تأمین آب تصفیه شده دارند
- عاری بودن از عوامل بیماریزا و عدم وجود مواد مسموم کننده و زیان آور (قابلیت شرب و انطباق با استانداردها)
- مطبوع بودن برای مصرف کننده یا به عبارت دیگر گوارا بودن (مناسب بودن عواملی نظیر طعم، بو رنگ و …)
- اقتصادی بودن روش تصفیه از نظر طراحی و بهره برداری و قابل اجرا بودن آن.
به منظور دستیابی به اهداف فوق ساخت واحدهای تصفیه برای حذف ناخالصی های آب ضروری می باشد. به عبارت دیگر تصفیه خانه پلی بین اطلاعات کمی و کیفی آب موجود و آب مصرفی برای مردم است.
الف) اصول انتخاب روش تصفیه آب
به منظور انتخاب بهترین روش با روشهای تصفیه آب و در نظر گرفتن نکات، مؤثر در ساخت تصفیه خانه باید موارد زیر با دقت مورد توجه قرار گیرند
- در ابتدا باید با آزمایش های لازم کیفیت آب مورد نظر را با دقت شناسایی نمود.
- اهداف تصفیه را مشخص نموده و بر اساس آن روش تصفیه لازم را به منظور رساندن کیفیت موجود به استانداردهای محلی انتخاب کرد. در این رابطه مطالعات پایلوت بسیار مهم است و باید به سهولت روش تصفیه توجه شود.
- باید به مسائل بهسازی ملی و خط مشی های کنترل آلودگی در منطقه توجه شود.
- روش انتخابی آسان و قابلد کاربرد باشند. در این زمینه توجه به محدودیت های سرمایه ای بخصوص در کشورهای در حال توسعه مانند ایران مهم است.
- در انتخاب مواد شیمیایی لازم برای تصفیه باید دقت کافی به عمل آید. خطرناک نبودن، گران نبودن و عدم ایجاد مشکل برای سلامتی مصرف کنندگان از اهم موارد به شمار می روند
- در انتخاب روش مسائل مذهبی، ملی، سنتی و اجتماعی مورد توجه باشند.
- سیستم انتخابی از نظر بهره برداری و نگهداری ساده و کم هزینه باشند
- در حد امکان روش مورد نظر با سایر سیستم ها تصفیه موجود در کشور مناسبت داشته باشد و از انتخاب روشهای جدید بدون مطالعه کافی اجتناب گردد.
- همواره نهایت دقت صورت گیرد که از وسایل پیچیده و تجهیزاتی که سبب وابستگی به کشورهای و دیگر می شوند، استفاده نشود.
- سیستم انتخابی حداقل وابستگی فنی و اقتصادی را ایجاد نماید.
- سازمان بهره برداری و نگهداری برای پیش بینی لازم جهت اجرای استخدام، آموزش و تداوم آن در زمینه بهره برداری و نگهداری از تاسیسات را انجام دهد.
بسیاری از روش ها جهت کنترل کیفیت آب کاربرد دارند که می توانند برای تصفیه آبهای سطحی و یا زیرزمینی استفاده شوند. تعدادی از آنها عبارتند از: سختی گیری با روش شیمیایی و تبادل یون، نمک زدایی، فلوئورزدایی، حذف آهن و منگنز، کنترل طعم و بو، کنترل فرآورده های جانبی گندزدایی، کنترل ترکیبات آلی فرار و استفاده از نانو تکنولوژی که در فصل ششم به طور کامل به آن پرداخت شده است.
سختی گیری با سبک کردن (Softening)
سختی مقدار کاتیون های فلزی دو ظرفیتی در آب است که بر حسب میلی گرم در لیتر کربنات کلسیم بیان می شود. این كاتبونها عبارتند: کلسیم، منیزیم، استرونسیم، آهن و منگنز، عوامل اصلی سختی هستند و به همین دلیل سختی به صورت مجموع یونهای کلسیم و منیزیم نمایش داده می شود.
وجود سختی در آب می تواند اثرات زیان آور را بخصوص در صنعت به دنبال داشته باشد، بنابراین باید با روش های مناسب از آب حذف شود. عملیات حذفی سختی می تواند به طریق افزودن مواد شیمیایی و با به کمک رزین های تبادل یون انجام شود. همچنین برخی روش های دیگر نظیر الکترودیالیز، اسمز معکوس، تقطیر و انجماد نیز سختی گیری مؤثر هستند.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
- نمک زدایی
- جذب سطحی
- حذف نیترات و آهن و منگنز
- کنترل طعم و بو
- فلوئورزنی و فلوئورزدایی
- کنترل تری هالومتانها
- حذف ترکیبات آلی فرار
- تثبیت شیمیایی
- نانو تکنولوژی در تصفیه آب
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.