مراقبت تنظیم خانواده
مراقبت تنظیم خانواده
مراقبت تنظیم خانواده
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 34
مقدمه
زنان سنین بارداری در صورت نیاز به فاصله گذاری مناسب بین فرزندان، می توانند با گرفتن راهنمایی و مشاوره از بهورزان، کاردانان بهداشت خانواده و ماما نسبت به انتخاب روش مناسب پیشگیری از بارداری اقدام نمایند. روش های مختلف پیشگیری از بارداری وجود دارد که در این بخش چگونگی مشاوره و انتخاب روش های پیشگیری از بارداری آمده است.
راهنمای فرم مشاوره، انتخاب و آغاز استفاده از روش پیشگیری از بارداری
این فرم فقط یک بار برای همه زوجینی که برای اولین بار مراجعه می کنند تکمیل خواهد شد. همچنین تکمیل این فرم برای افرادی که در آستانه تغییر روش پیشگیری از بارداری هستند (فقط برای یک بار) انجام خواهد شد. دیگر مورد تکمیل این فرم، تغییر شرایط جدول الف است. در این صورت فرم قبلی به عنوان سابقه نگهداری خواهد شد. بدیهی است که در سطح اول خانه های بهداشت و پایگاه های بهداشتی مد نظر هستند. در صورت عدم وجود پایگاه بهداشتی وابسته در مراکز بهداشتی و درمانی شهری، تکمیل این فرم در مرکز بهداشتی و درمانی شهری انجام خواهد شد.
مشاوره، انتخاب و آغاز استفاده از روش پیشگیری از بارداری
الف- شرایط عمومی مراجعه کننده: اگر مراجعه کننده مرد باشد، سن، تعداد بارداری، فاصله بین دو بارداری و در معرض خطر بودن همسر او بر اساس تقسیم بندی ها، مورد توجه قرار می گیرد. در سوال تعداد بارداری ها، منظور از بارداری، بارداری هایی است که منجر به زایمان یا مرده زایی (ختم زایمان پس از ۲۲ هفته) شده باشد.
در سوال فاصله زمانی از آخرین بارداری، اگر بارداری آخر به تولد زنده منجر شده باشد، حداقل انتظار سه سال و اگر بارداری آخر به سقط منجر شده باشد، حداقل انتظار سه ماه است. در صورت انتخاب پاسخ بلی برای حداقل یکی از پرسش ها، آموزش های لازم و خطرات بارداری احتمالی با تاکید بیشتری به مراجعه کننده آموزش داده می شود.
ب- بر پایه دستورالعمل کشوری پاپ اسمیر، این آزمایش در خانم های ۶۵ – ۲۰ ساله حداقل یک بار ازدواج کرده انجام می شود. فاصله زمانی انجام این آزمایش در ۳ سال اول سالی یک بار بوده و در صورت وجود نداشتن هر گونه مشکل پس از آن با فاصله ۳ ساله انجام خواهد شد.
در صورتی که مراجعه کننده پیش از اولین مراجعه پاپ اسمیر را (یک یا چند بار) انجام داده باشد، مشخصات آخرین آزمایش در جدول بالا نوشته خواهد شد. فقط در صورت انجام پاپ اسمیر بیشتر از یک بار پیش از اولین مراجعه، فاصله زمانی انجام پاپ اسمیرها و هرگونه توضیح لازم در قسمت توضیحات نوشته خواهد شد. ارجاع برای انجام پاپ اسمیر از خانه بهداشت و پایگاه بهداشتی و درخواست و نوشتن پاسخ پاپ اسمیر در مرکز بهداشتی و درمانی شهری و روستایی انجام خواهد شد. بدیهی است در مراکز بهداشتی و درمانی شهری بدون پایگاه، درخواست پاپ اسمیر نیز در مرکز بهداشتی و درمانی شهری انجام خواهد شد.
پ – آیا مراجعه کننده تاکنون از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری استفاده کرده است؟ بلی اگر بلی، نام آخرین روش ◊ خیر ◊
منظور از روش های پیشگیری از بارداری در این سوال استفاده از یکی از روش های قرص LD و HD، قرص لاينسترنول، قرص تری فاز یک، روش پیشگیری اورژان، آی یو دی، آمپول تزریقی سه ماهه، آمپول تزریقی یک ماهه، کاشتنی ها (نورپلنت) کاندوم و وازکتومی می باشد.
ت. اگر مراجعه کننده تاکنون از روش پیشگیری از بارداری استفاده کرده است، تجربیات او با روش استفاده شده چه بوده است؟ در صورت استفاده مراجعه کننده یا همسر او از یکی از روش های بالا، نام روش، رضایتمندی یا عدم رضایت در هر دو نفر (زوجین) بروز یا عدم بروز عوارض جانبی و نیز وقوع یا عدم وقوع حاملگی همزمان با استفاده از روش مورد توجه قرار می گیرد. بدیهی است در صورت رضایت از روش، ردیف اول کامل شده و دلیل قطع روش در همین ردیف نوشته می شود. در صورت نارضایتی از روش ردیف دوم تکمیل شده و دلایل مربوطه در ردیف های بعدی تکمیل خواهد شد. در هر دو صورت، مدت استفاده از روش در ردیف آخر نوشته خواهد شد.
ث- از نظر مراجعه کننده روش مناسب پیشگیری از بارداری چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ موارد برای مراجعه کننده خوانده می شود و در مقابل هر کدام از موارد بالا که توسط مراجعه کننده به عنوان یکی از ملاک های او برای انتخاب روش مورد نظر گفته می شود، علامت زده شود.
ج – آیا مراجعه کننده می خواهد اطلاعاتی درباره همه روش های پیشگیری از بارداری داشته باشد؟ بلی خیر
چ – اگر پاسخ سوال قبلی بلی است، کلیاتی از همه روشهای پیشگیری از بارداری برای او توضیح داده شد؟ بلی خیر
این کلیات شامل نام روش ها، چگونگی استفاده (خوراکی، تزریقی، کار گذاشتنی، جراحی و…) و دوره زمانی مراجعه (ماهانه، فصلی و …) بوده و ارائه این توضیحات از ۲ دقیقه بیشتر نخواهد شد.
ح – اگر پاسخ سوال ج خیر است، آیا مراجعه کننده روشی را در ذهن خود انتخاب کرده است؟ بلی خیر
خ- اگر پاسخ سوال قبلی بلی است، آیا اطلاعات کلی مراجعه کننده درباره روش مورد نظر صحیح است؟ بلی خیر
منظور از اطلاعات کلی دانستن نام روش، نحوه درست استفاده و عوارض جانبی شایع و یا مهم روش توسط مراجعه کننده است.
د- آیا مراجعه کننده در این مرحله روشی را برای پیشگیری از بارداری انتخاب کرده است؟ بلی خیر
اگر پاسخ سوال قبلی خیر است، با توضیح مطالب درباره ارتباط سلامت مادر، کودک و خانواده و ارتباط آن با بارداری های ناخواسته و پرخطر و تنظیم (خانواده، از مراجعه کننده در خواست خواهد شد تا در اولین فرصت بعدی به واحد ارائه خدمت مراجعه کند).
ذ- در صورت انتخاب نکردن روش از سوی مراجعه کننده، تاریخ تعیین شده برای مراجعه بعدی:
ر- در صورت انتخاب روش توسط مراجعه کننده، نام روش انتخاب شده چیست؟
ز- آیا روش انتخاب شده برای مراجعه کننده مناسب است؟ بلی خیر
با توجه اطلاعاتی که تا کنون از مراجعه کننده گرفته شده است، مناسب بودن یا مناسب نبودن روش انتخابی وی، توسط ارائه کننده خدمت مشخص می شود. روش مناسب پیشگیری از بارداری روشی است که با نیازهای پیشگیری از بارداری فرد تا حد امکان مطابقت داشته، قطعا هیچکدام از موارد منع مصرف مطلق و ترجیحا هیچکدام از موارد منع مصرف نسبی برای استفاده از آن روش وجود نداشته باشد. بدیهی است در صورت وجود هر کدام از شرایط منع مصرف نسبی، باید منافع استفاده از روش در مقابل مضرات استفاده از آن سنجیده شود و ارائه خدمت بر مبنای آن صورت گیرد. اگر مناسب است، به فرم مربوط به روش مورد نظر مراجعه کنید. اگر مناسب نیست، به گیرنده خدمت کمک کنید که روش دیگری را انتخاب کند و نام روش های انتخابی بعدی را ذکر کنید (اگر مراجعه کننده حاضر نشد روش دیگری انتخاب کند و هیچ یک از موارد منع مصرف مطلق را برای روش انتخاب شده نداشت، به فرم مربوطه مراجعه و بر پایه آن عمل کنید). تاریخ تکمیل فرم بر پایه روز ماه سال نوشته شود.
الف) بررسی موارد منع مصرف مطلق و نسبی (آی یو دی) توسط کارشناس مامایی و پزشک:
PID عبارتند از درد، حرکات دردناک سرویکس و حساسیت آدنکس ها. علامت های دیگر مانند WBC بالا، تب و … لكوره، اروزیون و ترشح سرویکس به تنهایی ثابت کننده وجود PID نیست. ارائه کننده خدمت در سطح دوم کارشناس مامایی (آشنا با مهارتهای آی يو دی گذاری) خواهد بود. تمام موارد نوشته شده در قسمت الف (جدول فرم) باید تکمیل و برای هر مورد، یکی از پاسخ های (بلی) یا (خیر) انتخاب شود. اگر پاسخ «بلی» در هریک از خانه های قرمز رنگ ثبت شود، مراجعه کننده نباید از آی یو دی استفاده کند. اگر پاسخ «بلی، در هر یک از خانه های زرد رنگ ثبت شود، بهتر است که مراجعه کننده از آی یو دی استفاده نکند با استفاده از آن را تا هنگام حل مشکل به تاخیر بیندازد. تشخیص بیماری های جدول بالا بر پایه سابقه بیماری یا مستندات موجود یا معاینه ها است.
ب – زمان پیشنهادی آی یو دی گذاری برای گیرنده خدمت (توسط کارشناس مامایی)
- پنج روز اول خونریزی قاعدگی
- شش هفته پس از زایمان طبیعی یا سزارین
- پنج روز اول پس از سقط غیر عفونی یا کورتاژ زیر ۱۲ هفته
- شش هفته بعد از سقط بالای ۱۲ هفته
- بعد از شش هفته پس از زایمان (طبیعی -سزارین) در زن شیردهی که قاعدگی او بر نگشته است.
- سایر زمانها (توضیح داده شود).
در برابر زمان پیشنهادی، زمان گذاشتن آی یو دی علامت گذاشته شود. در صورت انتخاب سایر زمانها، توضیحات لازم در زیر جدول نوشته شود. در مورد «شش هفته بعد از سقط بالای ۱۲ هفته»، پیش از آی يو دی گذاری، بررسی های لازم توسط متخصص ضرورت دارد. در مورد «بعد از شش هفته پس از زایمان (طبیعی -سزارین) در زن شیردهی که قاعدگی او برنگشته است»، انجام -B hcG ضروری است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- آمپول سه ماهه
- اندازه گیری وزن و فشار خون
- بستن لوله رحمی
- قرص های ال دی و تری فازیک
- آمپول های ترکیبی یک ماهه
- کاندوم
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ سوالات تستی بهداشت مادر و کودک و تنظیم خانواده با پاسخ تشریحی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.