مدیریت کیفیت آب در دریاچه و رودخانه
مدیریت کیفیت آب در دریاچه و رودخانه
مدیریت کیفیت آب در دریاچه و رودخانه
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 164
فرمت: PPT تعداد صفحات: 155
فهرست:
-
اهمیت و خواص آب، چرخه آب در طبیعت
-
وضعیت منابع آب در جهان و ایران
-
کیفیت آب های سطحی و زیرزمینی
-
مصارف مختلف آب
-
آلودگی آب
-
منابع آلودگی آب
-
نقش فاضلاب در آلودگی آب ها
-
نقش فاضلاب های صنعتی در آلودگی آب
-
مواد مغذی
-
عوامل بیماری زا
-
مواد آلی
-
مواد معدنی شیمیایی (آنیون ها و کاتیون ها)
-
آلودگی حرارتی
-
آلودگی رادیواکتیو
-
حاصل خیزی دریاچه
-
افت اکسیژن محلول
رفرنس ها: مدیریت کیفیت آب در دریاچه و رودخانه، سیمین ناصری و میکروبیولوژی آب و فاضلاب بیتون
اهمیت آب: به طور کلی می توان گفت که ما از آب ساخته شده ایم
- 50-75% of body is water
- Blood 83%
- Muscle 73%
- Body Fat 25%
- Bone 22%
آب و اهمیت آن در زندگی
- آب يکي از مهم ترين موادشيميايي و مايع حياتي است که بدون آن ادامه زندگي جانداران ممکن نيست.
- آب حدود 50 تا 75 درصد وزن بدن انسان ها را تشکيل مي دهد.
- پيشرفت و آباداني همراه با آب بوده است
- بسياري از واکنش هاي شيميايي و سوخت وساز در بدن ما و حيوانات همگي در محيط هاي آبي انجام مي شود.
- از آب به عنوان يک سيال براي انتقال گرما، گرم کردن محل کار و زندگي، خنک کردن دستگاه ها و موتور اتومبيل ها استفاده مي شود.
- از آب به عنوان نيروي محرکه جهت به حرکت در آوردن توربين هاي بخار و توليد برق استفاده مي شود.
- مصارف تفريحي و زيبا شناختي
مراحل چرخه آب:
- ريخبت evaporation: وقتي که خورشيد آب رودخانه ها يا درياچه ها و يا اقيانوس ها را گرم مي کند، آب به شکل بخار در مي آيد. اين بخار آب در جو بالا مي رود.
- تراکم condensation: بخار آب در هوا تجمع يافته و سرد مي شود و دوباره به قطرات مايع کوچک تبديل مي شود و ابرها تشکيل مي شوند.
- بارش rainfall: هنگامي که مقدار زيادي آب متراکم شوند به طوري که هوا نتواند وزن آن را تحمل کند، آب از ابرها به شکل باران، تگرگ يا برف دوباره به زمين بر مي گردد.
- نفوذ infiltration: وقتي که آب به صورت باران تگرگ يا برف مي بارد، مقداري از آن به زمين نفوذ مي کند.
- رواناب run off: مقداري از آب به زمين فرو نمي رود بلکه در رودخانه ها و نهرها مي ريزد.
- تعرق transpiration: فرايندي که آب موجود در گياهان و به ويژه برگ ها تبخير مي شود. تعرق کمک مي کند که بخار آب به هوا بر گردد.
شاخص های بحران آب:
1- شاخص فالکن مارک: بحران آب را بر اساس مقدار سرانه اب تجدیدپذيرتعريف کرده و ميزان سرانه آب 1700 مترمکعب در سال را بعنوان شاخص کمبود معرفي مي کند و چون در حال حاضر سرانه آب تجديدپذير در ايران 1900 متر مکعب در سال مي باشد، ايران در آستانه تنش آبي قرار دارد.
سرانه آب تجديدپذير کمتر از 1000 متر مکعب در سال = کمبود آب
2- شاخص سازمان ملل: درصد برداشت از منابع آب تجديدپذير هر کشور را به عنوان شاخص معرفي کرده است. هرگاه ميزان برداشت آب يک کشور بيشتر از 40 درصد کل منابع آب تجديدپذير آن باشد، اين کشور با بحران شديد آب مواجه است. 20 تا 40 درصد بحران متوسط، 10 تا 20 درصد بحران درحد معتدل ،کمتراز 10 درصد بحران کم است.
3- شاخص موسسه بين المللي مديريت آب
منابع آب: منابع آب شامل آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی است.
- آب های زیرزمینی (چشمه, چاه و قنات)
- آب های سطحی (رودها, دریاچه ها، برکه ها و غیره).
کیفیت آب های زیرزمینی در مقایسه با آب های سطحی اغلب پایدارتر است. تعیین محل آب های سطحی نسبت به آبهای زیرزمینی ساده تر بوده و معمولا شناسایی آنها نیازمند تخصص هایی از قبیل آب شناسی (هیدرولوژی) یا زمین شناسی نیست.
معمولاً غلظت مواد معدنی در آبهای سطحی در حدی نیست که به عنوان آلاینده تلقی گردد. آبهای سطحی به سادگی توسط عوامل بیماری های گوناگون آلوده می شوند. مواد شیمیایی گوناگون نیز می توانند آبها را از طریق رواناب ها یا تخلیه فاضلاب های صنعتی و زباله های شهری به آب های سطحی آلوده سازند. این مشکلات زمانی که میزان آبهای سطحی به علت فصل یا خشک سالی کاهش می یابد, بیشتر به چشم نمایان خواهند شد.
برای دسترسی به آبهای زیرزمینی چاه های عمیق و نیمه عمیق حفر می کنند و با نصب تلمبه های مناسب, آنها را استحصال می کنند.
آبهای زیرزمینی نیز در معرض آلودگی قرار دارند ولی اغلب صاف و بی رنگ بوده و مقدار مواد آلی و میکروارگانیسم های آنها کمتر از آب های سطحی است، زیرا آب ضمن عبور از لایه های مختلف خاک تا حدی تصفیه می شوند. ولی مواد معدنی (مانند یون های کلسیم و منیزیم) که عامل اصلی سختی آب هستند، معمولاً در منابع آبهای زیرزمینی بیشتر از آبهای سطحی مجاور آن است.
- بطور کلی, مقدار و نوع مواد معدنی موجود در آبهای زیرزمینی, خصوصیات مواد معدنی زمین آن منطقه را بیان می کنند.
- در طول زمان, معمولا کیفیت آبهای زیرزمینی ثابت تر از کیفیت آب های سطحی است.
- تغییرات درجه حرارت آب های زیرزمینی ثابت تر از درجه حرارت آبهای سطحی بوده و معمولاً نزدیک به میانگین سالانه درجه حرارت هوای منطقه است.
- آبهای زیرزمینی ممکن است فقط با تصفیه میکروبی برای مصارف عمومی مناسب شوند و در صورتی که وجود آلاینده ها باعث شکایت مصرف کنندگان شود، باید از آب حذف شده و یا مقدارشان به حدی تقلیل داده شود که برای مصرف کنندگان قابل تحمل بوده و اثر سوء بر سلامتی آنها نداشته باشد.
ویژگی های منابع آب های سطحی
آبهای سطحی از دو منبع نزولات جوی و آب های زیرزمینی تامین می شوند.
- pH این آبها در حدود ۸ – ۷ است
- کدر هستند
- مواد آلی موجود در این آبها در نقاط مختلف فرق می کند
- آلودگی میکروبی بالایی دارند
- مقدار آمونیاک، نیترات و فنل این آبها زیاد میباشد
- ممکن است حاوی دترجنت، نفت، روغن و فلزات سنگین باشند
- آبهای سطحی ناشی از کشاورزی حاوی نیترات و فسفات هستند.
ویژگی های منابع آبهای زیرزمینی
آبهای زیرزمینی در اثر نفوذ آب های سطحی از فضاها و شکاف های خاک ها، صخره ها و تجمع در زیر سطح زمین تشکیل می شوند.
- pH این آبها در حدود 7.9 – 6.9 میباشد
- آب چاه های خیلی عمیق معمولا عاری از میکروارگانیسم ها است
- دی اکسید کربن زیادی دارند
- مواد معلق آنها بسیار کم است
- ممکن است دارای ذرات شن باشند
- مواد آلی این آبها کم است
- حاوی آهن و منگز محلول هستند
- دارای املاح زیادی می باشند
- سختی بالایی دارند
این پست بروزرسانی شد و پاورپوینت مدیریت کیفیت آب در 155 اسلاید با موضوعات زیر پیوست شد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.