مدیریت پسماندهای ساختمانی در شرایط عادی
مدیریت پسماندهای ساختمانی در شرایط عادی
مدیریت پسماندهای ساختمانی در شرایط عادی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 9
امروزه افزایش روزافزون جمعیت در دنیا و نیاز مبرم به تأمین احتیاجات اولیه انسان از جمله نیاز به مسکن، وجود فعالیت های عمرانی را در هر جامعه امر اجتناب ناپذیری کرده است. حجم زیاد دورریزهای ساختمانی ناشی از فعالیت های عمرانی (ساخت و ساز، تعمیر، تخریب و نوسازی) موجب بروز مشکلات زیادی از جمله مشکلات زیست محیطی شده است. با توجه به محدودیت منابع طبیعی و حفظ محیط زیست، بهینه ترین راهکار استفاده مجدد از دورریزهاست. مدیریت مصالح قابل بازیافت دورریز ساختمانی از مهم ترین راهکارهای اقتصادی در کشورهاست؛ زیرا ضمن کاهش میزان ضایعات بر استفاده مجدد و بازیافت آن تأکید دارد. این پژوهش با هدف مدیریت مصالح قابل بازیافت دورریز ساختمانی به روش مطالعات اسنادی و کتابخانه ای به تدوین مبانی نظری مدیریت دورریزهای ساختمانی و بررسی تجربیات جهانی در این زمینه می پردازد.
مقدمه
تولید مواد زاید جامد محصول فعالیت های مختلف انسان است که امروزه با تغییر شیوه زندگی و توسعه همه جانبه نسبت به گذشته، تغییرات زیادی داشته است. از جمله مواد زائد جامد، دورریزهای ساختمان است که روز به روز بر حجم آن افزوده می شود. با پیشرفت علوم و تکنولوژی، تولید و مدیریت دورریزها نیز تحت بررسی های فراوان علمی و پژوهشی قرار گرفته است.
یکی از بهینه ترین برنامه ها در مدیریت دورریزهای ساختمانی، بازیافت آن هاست؛ و به لحاظ صرفه جویی های اقتصادی و فواید محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است.
مدیریت دورریزهای ساختمانی
به کارگیری دانش، فنون، ابزار و شیوه هایی در فعالیت های مختلف پروژه به منظور تحلیل، تصمیم گیری، برنامه ریزی، اختصاص منابع و کنترل مواد تولیدی ناخواسته (دورریز) می باشد.
اهداف مدیریت دورریزهای ساختمانی
تنظیم مجدد فعالیت های ساخت وساز با هدف نیل به :
- توسعه زیست محیطی (مصرف هوشمندانه منابع طبیعی، بهره وری در مصرف انرژی، محدود کردن آلاینده های زیست محیطی)
- توسعه اقتصادی (بهره وری بالا، هزینه های کم و سود بالاتر واسطه استفاده از دورریزها)
- توسعه اجتماعی (افزایش سطح اشتغال، بهبود سلامت جامعه)
- افزایش بهره وری فرآیند ساخت
دلایل و اهمیت مدیریت دورریزهای ساختمانی
با توجه به محدودیت منابع طبیعی و حفظ سرمایه های ملی برای نسل های آینده و همچنین حفظ محیط زیست، مدیریت دورریزهای ساختمانی اهمیت و ضرورت دارد زیرا با داشتن مدیریت صحیح و برنامه کارآمد و کاهش حجم دورریزهای ساختمانی نه تنها از هدر رفتن منابع طبیعی و سرمایه های ملی جلوگیری می شود بلکه هزینه های اضافی و جانبی نیز کمتر شده و به لحاظ اقتصادی سودمند است.
متأسفانه در رابطه با مدیریت دورریزهای ساختمانی در ایران، به علت نبود قوانین و مقررات و دستورالعمل های ملی و منطقه ای مشکل مواد زائد جامد به صورت یک معضل درآمده است.
سلسله مراتب مدیریت دورریزهای ساختمانی
سلسله مراتب مدیریت دورریزهای ساختمانی را می توان به صورت شكل 1 دسته بندی کرد:
شكل 1: سلسله مراتب مدیریت دور ریزها
مدیریت دوریزهای ساختمانی
دانش مدیریت دوریزهای ساختمانی با توجه به منابع ایجاد دورریزهای ساختمانی اعم از دورریزهای حین تولید، ساخت و ساز ساختمان های جدید و تعمیر و تخریب بافت های فرسوده، نیاز به شناخت ترکیبات و میزان دورریزها و همچنین آگاهی از چگونگی جمع آوری و حمل و نقل، دفع و … دارد.
این مدیریت مستلزم ایجاد زیرساخت های لازم از جمله آماده سازی بستر فرهنگی، اجتماعی و فراهم کردن امکانات مالی و تجهیزات لازم است. از این رو در هر منطقه ای پیش از اجرای پروژه های اجرایی و عمرانی لازم است ابتدا مطالعات جامع براساس زیرساخت های اجتماعی، فرهنگی، فنی و محیط زیستی اجرا و بعد از آن متناسب با شرایط منطقه طرح جامع مدیریت دورریزهای ساختمانی متناسب با آن منطقه دنبال گردد.
در تدوین یک طرح جامع مدیریت دورریزها تعیین عوامل و اشخاص مؤثر در اجرا و تصمیم گیری بسیار مهم است. بنابراین برنامه ریزی و تعیین چهارچوب های مدیریتی صحیح و سلسله مراتب تصمیم گیرنده و اجرای برنامه های تعیین شده جهت رسیدن به نتیجه مطلوب و موردنظر دارای اهمیت است؛ زیرا بدون وجود یک سیستم مدیریتی کارآمد و مؤثر تدوین یک برنامه عالی هم بدون نتیجه خواهد ماند.
برنامه های مدیریت دورریزهای ساختمانی با در نظر گرفتن تمامی شرایط و نیازهای جامعه طراحی می شود؛ مناسب ترین و مؤثرترین روش ها و راهکارها که در راستای کنترل تولید و استفاده بهینه از مصالح به منظور کاهش حجم دورریزها و همچنین استفاده مجدد و بازیافت آن ها به منظور کاهش تقاضای منابع طبیعی و اولیه می باشد، ارائه می دهد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- کنترل تولید و استفاده بهینه از مصالح
- استفاده مجدد و بازیافت
- دفع دورریزهای غیرقابل بازیافت
- طرح مدیریت دورریزهای ساختمانی در فرآیند تخریب
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت پسماند و نخاله های ساختمانی و استفاده مجدد آنها به منظور کاهش آلاینده های محیط زیست
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.