محدودیت های ارزیابی اقتصادی اثرات زیست محیطی
محدودیت های ارزیابی اقتصادی اثرات زیست محیطی
محدودیت های ارزیابی اقتصادی اثرات زیست محیطی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 15
فهرست:
- محدودیت های ارزیابی اقتصادی اثرات زیست محیطی
- توزیع درآمد
- عدالت و برابری بین نسلی
- ریسک و عدم اطمینان
- برگشت ناپذیری
- ارزش تنوع زیستی
- ارزش گذاری زندگی انسان
- نظریه انجام تغییرات تدریجی از طریق ترکیب تغییرات کوچک متعدد در بلند مدت
- منابع زیبایی شناسی فرهنگی و تاریخی
- خلاصه
روشها و تکنیک هایی که در پست های قبلی بحث شد برای کمک به برنامه ریزی پروژه ها در شناسایی کمی کردن و پولی کردن اثرات زیست محیطی پروژه هایی که در دست طراحی بوده و برای گنجاندن آن در تحلیل کلی پروژه و یا در سیاستهای مختلف می باشد. برخی از این تکنیک ها به آسانی قابلیت کاربرد داشته در حالی که برخی دیگر به زمان و اطلاعات بیشتری نیاز دارند. اگرچه روشها و تکنیک های مورد بحث در اینجا دارای مبانی نظری قویی هستند، اما محدودیت هایی به طور کلی برای اندازه گیری اقتصادی قابلیت تداوم و اثرات زیست محیطی و به طور خاص برای استفاده از تحلیل هزینه-فایده برای رسیدن به این هدف وجود دارد. برخی از این موارد نظیر ارزش گذاری خسارت وارده بر حیات انسانی، بحث انگیز است و سوالات مهمی را به لحاظ اخلاقی ایجاد می کند. سایر موارد نیز مانند ارزش تنوع ژنتیکی با اهمیت فرهنگی بر پرسش های مربوط به معیار اندازه گیری می افزاید ما به طور خلاصه تعدادی از این موضوعات را همراه با شرح مختصری از سوالات مربوطه و نظرات مرتبط با آنها مورد بحث قرار میدهیم.
توزیع درآمد
ارزیابی بازدهی اقتصادی، هدف اصلی بیشتر تحلیل های مربوط به پروژه است؛ اگرچه بیشتر دولت ها و بانک های توسعه به تأثیر پروژه بر توزیع درآمد نیز اهمیت میدهند تحلیل های متداول اقتصادی وضعیت موجود توزیع درآمد یا نحوه توزیع درآمدی که در اثر اجرای مؤثر یک پروژه ایجاد می شود را زیر سوال نبرده و وضعیت موجود را می پذیرند یا حداقل چرایی آن را مورد سوال قرار نمی دهند. با توجه به فرضیات تحلیل – هزینه فایده یک جامعه زمانی در استفاده از منابع خود به لحاظ اقتصادی کارآمد خواهد بود که خالص اجتماعی منفعت های پولی آن، یعنی تفاوت میان کل منفعت پولی و کل هزینه های پولی اندازه گیری شده بر حسب قیمت های مطلوب اجتماعی به حداکثر برسد.
بدون توجه به اینکه هزینه ها و فواید به چه کسی تعلق می گیرد و صرفنظر از اینکه آیا جامعه توزیع درآمد مطلوب را مورد توجه قرار میدهد یا خیر بهره وری اندازه گیری می شود. اگر توزیع درآمد مانند اکثر کشورهای در حال توسعه اهمیت داشته باشد در این صورت توزیع فایده ها و هزینه ها باید در تحلیل هزینه فایده (BCA) لحاظ شود اساساً پروژه هایی که با هزینه کردن از افراد فقیر برای افراد ثروتمند (از قبل ثروتمند شده) سود داشته باشد، حتی اگر نسبت های فایده هزینه بالایی نشان دهند ممکن است بر زمینه های توزیع درآمد اثرات ناخوشایندی داشته باشند.
معمولاً از سه روش مختلف برای نشان دادن اثرات توزیعی در تجزیه و تحلیل یک پروژه استفاده می شود ملاحظات کیفی، وزن دادن یا تعیین محدودیت های توزیعی وظیفه اصلی تحلیل گر در هر یک از این روش ها آماده سازی اطلاعات برای مدیر و تصمیم گیرنده مربوطه است. سپس چگونگی و نحوه استفاده از این اطلاعات به تصمیمات وی بستگی دارد.
ساده ترین روش برای فراهم کردن چنین اطلاعاتی برای تصمیم گیرندگان این است که منفعت خالص را بر حسب طبقه درآمدی، گروه یا منطقه (هر کدام که با توجه به شرایط قابل اجرا است) برآورد کنند. به طور مشابه اثرات زیان آور پروژه و هزینه های مالی باید مورد بررسی قرار گیرد، و این موضوع مشخص شود که این بار روی دوش کدامیک از این دسته ها خواهد بود. تمام این اطلاعات برای تصمیم گیرنده فراهم می شود و بنابراین او می تواند اثرات توزیعی پروژه را ارزیابی کرده و در این مورد تصمیم گیری کند که آیا پروژه از نظر اثرات بر توزیع درآمد قابل قبول است؟
میزان فایده ها و هزینه ها نیز برای موافقت نهایی یک پروژه میتواند بسیار مهم باشد. این موضوع هم در پروژه های برقابی و هم در فعالیت های طراحی شده برای ایجاد یک پارک و مناطق حفاظتی اثبات شده است در هر دو ،مورد افرادی که در اثر اجرای پروژه منازل خود را از دست داده و جابجا میشوند گروهی هستند که بهای بیشتری پرداخت میکنند افرادی که باید از محل ساخت سد جابجا شوند یا روستانشینانی که حقوق سنتی آنها در استفاده از منابع طبیعی پیرامون آنها با ایجاد مناطق جدید حفاظت شده از بین میرود اگر نیازهای آنها مورد توجه قرار نگرفته و فرصت های جایگزین فراهم نشده یا غرامت پرداخت نگردد، پروژه ممکن است هزینههای اجتماعی غیر قابل قبولی (و معمولاً غیر محاسبه شده) را بر جامعه تحمیل کند افرادی که بر اثر اجرای پروژه جابجا اسکان مجدد می شوند ممکن است به طور مستقیم بر امکان عملی پروژه تأثیر بگذارند برای مثال با دست اندازی و تجاوز در حوزه آبریز یا استفاده غیر مجاز از درختان و حیوانات.
بحث های متعدد موافقین و مخالفین پیرامون اسکان مجدد یکی از دلایل اصلی توجه بین المللی به سدهایی نظیر نارمادا در هند و سد “گورجس در چین بوده است مسائل بحث انگیز اسکان مجدد به طور فزاینده ای به مهمترین مانع مواجه شده در پروژه های برقابی تبدیل شده است (در نتیجه تا زیادی به اثرات وسیع زیست محیطی پروژه های برقابی توجه کمتری شده است برای مبحث اثرات زیست محیطی پروژه های مهم سد به تحقیقات دیکسون و همکاران در سال ۱۹۸۹ مراجعه شود). موفقیت پارک ها و مناطق حفاظت شده نیز عموماً توسط ساکنین مجاور آنها که نیازهای مشروع و برحقشان برای کسب درآمد آسیب دیده تهدید می شود. این امر عموماً وقتی رخ میدهد که منطقه بدون در نظر گرفتن ابزارهای جبرانی مناسب (انجام اقداماتی برای جبران خسارات و کاهش مشکلات ساکنین محلی متاثر از اجرای پروژه توسعه ایی غیر مجاز) اعلام می گردد. نتیجه این عمل به تعدی و تجاوز تدریجی و نابودی منطقه حفاظت شده توسط این افراد ختم شده است.
یک راه حل همکاری، فعال و متقابلاً سودمند بین مردمی که اسکان مجدد داده شده و مسئولین منطقه حفاظت شده است اما انجام این کار آسان نیست توضیح بیشتر در این خصوص در دیکسون و شرمن (۱۹۹۰).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ محاسبه و ارزیابی اقتصادی اثرات زیست محیطی
⇐ روش های متداول کاربردی و قابل اجرا ارزیابی اثرات زیست محیطی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.