فاضلاب و مفاهیم تصفیه
فاضلاب و مفاهیم تصفیه
فاضلاب و مفاهیم تصفیه
فرمت: pdf تعداد صفحات: 12
فهرست:
- اساس فاضلاب
- انواع فاضلاب
- مفهوم تصفیه
- روشهای تصفیه
- واحدهای عملیاتی در تصفیه فاضلاب
- واحدهای فرآیندی در تصفیه فاضلاب
- سیستم های تصفیه
- سیستم تصفیه مقدماتی
- سیستم تصفیه اولیه
- سیستم تصفیه ثانویه
- سیستم تصفیه پیشرفته یا تصفیه در مرحله سوم
- انتخاب سیستم تصفیه
- عملکرد واحدهای تصفیه خانه
۱- اساس فاضلاب
قبل از شروع طراحی و تعیین جزئیات تصفیه فاضلاب، بایستی درک روشنی از مفهوم اولا فاضلاب و ثانيا تصفیه فاضلاب داشته باشیم. به زبان ساده، می توان گفت که فاضلاب چیزی نیست جز آب مصرف شده یا پساب تولید شده جامعه بر اثر فعالیت های مختلف، که حاوی ناخالصی های بیش از حد مجاز است. به هر حال، از نقطه نظر تکنیکی فاضلاب را می توان به عنوان هرگونه آب یا مایعی که حاوی ناخالصی یا آلودگی هایی به شکل مواد جامد، مایع یا گاز یا ترکیبات آنهاست تعریف نمود که اگر با این غلظت وارد محیط زیست شود خطرناک است.
- ناخالصی های فاضلاب عمدتا به دلیل وجود مواد جامد در آب است. این مواد ممکن است مواد آلی یا غیر آلی در طبیعت بوده و به صورت معلق، لخته، محلول یا در اشکال مختلفی از ترکیبات آنها وجود داشته باشد.
- حد مجاز یا سطح قابل قبول تراکم نا خالصی ها یا مواد آلاینده را مسئولین محلی مانند و شهرداری یا هیئت کنترل مرکزی آلودگی هند تعیین می نماید.
- تخلیه نهایی فاضلاب معمولا به چرخه آب یا به سطح زمین انتقال پیدا می کند. پیکره آبی دریافت کننده فاضلاب می تواند جوی، رودخانه، دریاچه، آبراهه، تالاب، كانال، مصب رود و… باشد.
نکته کلیدی: فاضلابی که به سطح زمین تخلیه می شود نهایتا به آبهای سطحی و یا آبهای زیرزمینی می پیوندد. بنابراین، تخلیه فاضلاب به جز قسمتی که شامل تبخیر آلاینده های مشخص می باشد همیشه به چرخه (پیکره) آبهای سطحی یا زیرزمینی می پیوندد.
انواع فاضلاب
فاضلاب ها عمدتا بر حسب منبع تولید آن، به دو دسته فاضلاب خانگی و فاضلاب صنعتی، طبقه بندی می شوند.
فاضلاب خانگی، که آن را فاضلاب شهری یا فاضلاب بهداشتی هم می نامند، آب استفاده شده ای است که از مناطق مسکونی، تجاری، و یا صنعتی شهرها یا جوامع تخلیه و از طریق سیستم فاضلاب جمع آوری می شود.
گاهی اوقات، فاضلاب نسبت تصفیه شده از صنایع کوچک نیز جمع آوری شده و در فاضلاب های بهداشتی تخلیه می شود و بدین گونه با فاضلاب های خانگی مخلوط می گردد. عموما، فاضلاب خانگی شامل، مواد جامد آلی و معدنی و نیز میکروارگانیسم ها و عمدتا باکتری ها است. ترکیبات فاضلاب بستگی به منبع تولید آن دارد.
نکته کلیدی: فاضلاب شهری، در کل حاوی ۹۹/۹ درصد آب و فقط ۰/۱ درصد مواد جامد است. فاضلاب صنعتی
معمولا فاضلابی که توسط صنایع متوسط و بزرگ تولید می شود، را فاضلاب صنعتی می نامند. این فاضلاب ها نه تنها در کیفیت و کمیت تفاوت دارند، بلکه از صنعتی به صنعت دیگر و نیز از فرآیندی به فرآیند دیگر در یک صنعت، متفاوت می باشند. در کل، اکثریت صنایع تولیدی و سازنده، حجم بسیار بالایی از فاضلاب را تولید می کنند.
توجه:
از آنجایی که انواع بسیار زیادی از صنایع وجود دارند، ویژگی های فاضلاب صنعتی بستگی به فرآیند آن دارد، محاسبات طراحی برای فاضلاب صنعتی جزء اهداف این کتاب نمی باشد.
مفهوم تصفیه
تصفیه فاضلاب، عموما به معنی کاهش نسبی یا حذف کامل ناخالصی های اضافی فاضلاب است. ناخالصی های اضافی یعنی غلظت اضافی و بیش از حد قابل قبول (مجاز) برای تصفیه نهایی یا برگشت مناسب فاضلاب تصفیه می شود. کاهش نسبی یا حذف کامل ناخالصی های فاضلاب بستگی به درجه تصفیه مورد نظر دارد. اگر هدف صرفا تخلیه پساب خروجی به پیکره آبی و یا آبگیرها یا سطح زمین باشد، غلظت اجزای اصلی فقط تا حد قابل قبولی که دستگاه های قانونی از قبیل سازمان های کنترل کننده آلودگی یا مسئولین محلی از جمله شهرداری ها تعیین نموده اند، کاهش می یابد. به عنوان مثال، غلظت (.BOD) مجاز برای پساب خروجی به آبهای سطحی یعنی رودخانه، آبراهه و … در حدود ۳۰میلی گرم بر لیتر یا کمتر می باشد. بنابراین هدف از تصفیه، حذف غلظت اولیه (BOD) تا حد مجاز ۳۰ میلی گرم بر لیتر یا کمتر است. از طرف دیگر، به منظور برگشت فاضلاب تصفیه شده در برخی از فرآیندهای صنعتی، غلظت اجزای اصلی در حد ویژهای کاهش داده می شود و یا بر حسب نیاز به طور کامل حذف می گردد.
نکته کلیدی
از آنجایی که ناخالصی های فاضلاب معمولا به دلیل وجود مواد جامد است، تصفیه فاضلاب به طور کلی به معنی کاهش یا حذف مواد جامد از آن محسوب می شود.
روشهای تصفیه
معمولا روش های فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی برای تصفیه فاضلاب به کار برده می شوند. واحدهای تصفیه به منظور عملیات مشخصی طراحی شده اند که بر اساس یکی از روشها یا ترکیبی از آنها مورد استفاده قرار می گیرند. بر اساس وسایل به کار گرفته شده، روشهای تصفیه به دو واحد عمده، واحدهای عملیاتی و واحدهای فرآیندی تقسیم شده اند.
– واحدهای عملیاتی در تصفیه فاضلاب
ابزارهای تصفیه در مواردی که غالب نیروهای فیزیکی هستند به عنوان واحدهای عملیاتی شناخته می شوند. روش های اصلی تصفیه که در این گروه طبقه بندی می شوند به شرح زیر می باشند:
- غربالگری یا آشغال گیری
- اختلاط
- انعقاد و لخته سازی
- ته نشینی
- شناورسازی
- خاکشوئی
- فیلتراسیون خلاء
- انتقال حرارت و آبگیری و خشک کردن
– واحدهای فرآیندی در تصفیه فاضلاب
تصفیه هایی که در آنها حذف آلاینده ها با افزایش مواد شیمیایی یا با استفاده از توده بیولوژیکی و یا فعالیت های میکروبی صورت می گیرد، به عنوان واحدهای فرآیندی شناخته می شوند؛ که بر اساس ماده مصرفی، طبقه بندی گسترده تری از آنها به شرح زیر وجود دارد:
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.