فاضلاب و آلودگی محیط زیست
فاضلاب و آلودگی محیط زیست
فاضلاب و آلودگی محیط زیست
فرمت: pdf تعداد صفحات: 51
فهرست:
- فاضلاب و تصفیه فاضلاب
- فن آوری های تصفیه فاضلاب
- مراحل تصفیه فاضلاب
- فاضلاب صنایع غذایی
- تصفیه فاضلاب های صنایع آبکاری
- تصفیه فاضلاب صنایع خودروسازی
- فاضلاب صنایع ریخته گری
- فاضلاب صنایع کاغذسازی
- فاضلاب صنایع آفت کش ها
- فاضلاب صنایع تولید پلاستیک
- فاضلاب صنایع لاستیک سازی
- استانداردهایی خروجی فاضلاب
- استانداردهای تخلیه پساب
فاضلاب و تصفیه فاضلاب
فاضلاب عبارت است از آب استفاده شده ای که برای مصرف خاص خود قابل استفاده مجدد نیست یا به عبارتی کیفیت آن پایین تر از قبل از استفاده از آن می باشد. فاضلاب ممکن است شهری، صنعتی و کشاورزی باشد. فاضلاب شهری از نظر ساختاری از ۹۹ درصد آب و یک درصد سایر مواد که عمده آن مواد آلی است تشکیل شده است. ترکیب شیمیایی فاضلاب شهری به عوامل مختلف بسیاری بستگی دارد. بر همین اساس شناسایی آن و فهرست کردن عناصر موجود در آن بسیار مشکل است، بدین علت گزارش ترکیب شیمیایی فاضلاب های شهری به چند ویژگی خاص محدود می شود.
جدول زیر بیانگر برخی ویژگی های شیمیایی فاضلاب است که در اغلب گزارشات به آنها اشاره می کنند. در این جدول بین غلظت کل مواد جامد محلول (TDS) و مواد جامد معلق (SS) تمایز قائل شده ایم. در این صورت مجموع دو ویژگی مذکور بیانگر غلظت کل مواد جامد (TS) موجود در فاضلاب است. طبق تعریف مواد جامد معلق، آن بخش از غلظت کل مواد جامد فاضلاب است که صافی ها قادرند آن را از محلول جدا کنند (صافی هایی با قطر منافذ ۱/۲ میکرون). آنچه را که پس از عملیات صاف کردن از غلظت کل مواد جامد باقی می ماند غلظت کل مواد جامد محلول می نامیم (TDS) که شامل مواد محلول، کلوئیدها و مواد معلق بسیار ریزی است که به وسیله صافی ها نمی توان آنها را از فاضلاب جدا کرد.
جدول ۱: ترکیب شیمیایی یک نمونه شاخص فاضلاب شهری تصفیه نشده
اجزاء |
علامت اختصاری |
غلظت (mg/l) |
اکسیژن خواهی بیولوژیکی ۵ روزه |
BOD5 | 100-300 |
اکسیژن خواهی شیمیایی | COD |
250-1000 |
کل مواد جامد محلول |
TDS | 200-1000 |
مواد جامد معلق | SS |
100-350 |
نیتروژن کل (کجلدالی) |
TN | 20-80 |
فسفر کل به صورت P | TP |
5-20 |
تصفیه خانه های فاضلاب اصولا بر اساس مقدار تصفیه مورد نیاز و میزان آلودگی فاضلاب طراحی می شوند و می بایست سه مرحله تصفیه یعنی تصفیه اولیه یا فیزیکی، تصفیه ثانویه و پیشرفته را انجام دهند. تصفیه اولیه اصولا یک فرایند فیزیکی است که شامل مراحل آشغالگیری (برای جداسازی مواد با اندازه بزرگ) و ته نشینی (برای جداسازی مواد جامد معلق) می باشد. در مرحله تصفیه اولیه یا فیزیکی
در حدود ۳۵ درصد اکسیژن خواهی بیولوژیکی و در حدود ۶۰ درصد مواد جامد معلق کاسته می شوند. اگرچه در تصفیه اولیه، بخش عمده مواد از فاضلاب جدا می شوند و فرایند گندزدایی مواد مذکور سلامت آن را افزایش می دهد، اما پساب تولید شده در این مرحله هنوز به اندازه کافی دارای مواد آلی هستند تا باعث بروز مشکل BOD بالا و کاهش اکسیژن گردد. علاوه بر این پساب مذکور از نظر مواد غذایی گیاهی مانند ازت و فسفر بسیار غنی است و رهاسازی آن در آبهای سطحی مشکل غنی شدن (یوتریفیکاسیون) دریاچه ها و آبگیرها را به همراه خواهد داشت.
قوانین زیست محیطی در ایالات متحده، تصفیه خانه ها را ملزم به تصفیه فاضلاب تا مرحله ثانویه و کاهش حداقل ۸۵ درصد BOD فاضلاب کرده است، به عبارت دیگر در پساب تولیدی ,BOD و مواد جامد معلق باید کمتر از ۳۰ میلی گرم در لیتر باشد (متوسط ماهیانه). در تصفیه ثانویه فرایند تصفیه فیزیکی مرحله اول به وسیله فرایندهای میکروبیولوژیکی، کامل می شود. در صورتی که فرایندهای تصفیه بیولوژیکی درست طراحی شده باشند در حدود ۹۰ درصد از BOD و ۹۰ درصد از مواد جامد معلق را می توان از پساب فاضلاب جدا کرد.
اگرچه هدف اصلی تصفیه اولیه (علاوه بر گندزدایی فاضلاب)، جداسازی مواد جامد و هدف اصلی تصفیه ثانویه، کاهش BOD فاضلاب است، اما هیچ کدام از این دو روند قادر به جداسازی مؤثر مواد غذایی و مواد آلی مقاوم در برابر تجزیه میکروبی نیستند. برای مثال بیش از نیتروژن و فسفر در تصفیه ثانویه از فاضلاب جدا نمی شوند و بقیه آن در پساب تولید شده به صورت محلول باقی می ماند، این بدان معنا است که مشکل بوتریفیکاسیون دریاچه ها همچنان باقی خواهد ماند. در این شرایط با توجه به آلودگی لجن فاضلاب و پساب تولید شده به مرحله دیگری از تصفیه (مرحله سوم با پیشرفته) نیاز است. این مرحله از یک طرف بسیار متغیر و از طرف دیگر بسیار ویژه است و به نوع ماده آلاینده های که باید از پساب جدا شود بستگی تام دارد. این نوع تصفیه در اکثر تصفیه خانه های فاضلاب بعد از مراحل تصفیه اولیه و ثانویه قرار می گیرد ولی در برخی مواقع (مثلا در تصفیه فاضلاب های صنعتی) کاملا جایگزین آنها می گردد.
تصفیه اولیه
تصفیه اولیه فاضلاب شامل یک مرحله غربال کردن ساده مواد همراه با آشغال گیری است. در مرحله آشغال گیری اجزاء جامد و بزرگ شامل پارچه، چوب، کفش و هر چیز دیگر که ممکن است به دستگاهها و لوله های انتقال آسیب وارد کند از فاضلاب جدا می شود. آشغال گیرها انواع مختلف دارند ولی نوع رایج آن تشکیل شده از میله های استیلی که به موازات هم و به فاصله ۲ تا ۷ سانتی متر از هم قرار گرفته اند. در بعضی مواقع پس از آشغال گیرها، الکهای دیگری با قطر سوراخ های کوچک تر قرار
می دهند، همچنین در تعدادی از تصفیه خانه های فاضلاب به منظور کاهش گرفتگی و انسداد سوراخ های الکها از دستگاه خردکن در مرحله آشغال گیری استفاده می شود، بدین ترتیب اجزاء بزرگ به قطعات کوچکتری که بتوانند همراه جریان فاضلاب حرکت کنند تبدیل می شوند.
پس از مرحله آشغال گیری، فاضلاب به شن گیر منتقل می شود. فاضلاب در مخزن شن گیر برای مدت کافی باقی می ماند، زمان ماندن در این مخزن به اندازه ای است که اجزاء سنگین مانند شن و سنگریزه در کف مخزن ته نشست کنند. البته زمان مذکور طوری تعیین می شود که مواد سبک تر مانند مواد آلی از فاضلاب جدا (ته نشین) نشوند. پس از جمع آوری شنها در مخزن ته نشینی، می توان آنها را بعد از شستشوی ساده در خاک دفع کرد.
پس از مرحله شن گیری، فاضلاب به مخازن ته نشینی اولیه (مخازن رسوب یا کلاریفایر) منتقل می شود. سرعت جریان فاضلاب در این مخازن به اندازهای کاسته می شود تا اکثر مواد معلق در جهت نیروی ثقل ته نشست کنند. زمان ماندن در این مخزن به طور معمول ۲ تا ۳ ساعت خواهد بود. در این
حالت ۵۰ تا ۶۰ درصد مواد جامد معلق و ۲۵ تا ۴۰ درصد BOD کاهش می یابد. مواد جامدی که در این مرحله از فاضلاب جدا می شوند را لجن خام یا لجن اولیه می نامند. در صورتی که تصفیه خانه فاضلاب فقط تصفیه فیزیکی را انجام دهد پس از این مرحله پساب تولید شده کلرزنی شده و سپس در محیط (آب های سطحی) رها می شود.
تصفیه ثانویه (بیولوژیکی)
هدف اصلی در تصفیه ثانویه کاهش BOD فاضلاب و تجزیه مواد جامد معلقی است که در مرحله تصفیه اولیه از فاضلاب جدا نشده اند. به طور معمول سه روش عمده در تصفیه زیستی وجود دارد که در هر سه روش از وجود میکروارگانیسم ها برای تبدیل مواد آلی ناپایدار به مواد آلی با پایداری بیشتر (ترکیبات با انرژی آزاد کمتر) استفاده می شود که عبارتند از
- روش صافی های قطره چکانی
- تماسگرهای بیولوژیکی گردان
- روش استفاده از لجن فعال
- حوضچه های اکسیداسیون
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت مدیریت دفع فاضلاب های رادیواکتیو
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.