طبقه بندی پمپ ها در تصفیه خانه فاضلاب (پمپاژ)
طبقه بندی پمپ ها در تصفیه خانه فاضلاب (پمپاژ)
طبقه بندی پمپ ها در تصفیه خانه فاضلاب (پمپاژ)
طبقه بندی پمپ ها
پمپها وسایلی هستند که به یک سیال انرژی میدهند. بطور کلی پمپها براساس خواص زیر طبقه بندی می شوند:
- اصل عملکرد
- دامنه کاربرد (مایعاتی که قابل پمپاژند)
- توانایی عملیاتی (یعنی ارتفاع و ظرفیت)
- نوع ساختمان
- روش به کاراندازی پمپ ها توسط نیروی محرکه لازم از لحاظ اصل عمليات پمپ ها را می توان به پمپ های انرژی جنبشی (دورانی) و پمپ های جابجایی مثبت طبقه بندی کرد. در شکل زیر انواع اصلی پمپ های طبقه بندی شده تحت دو عنوان مذکور آمده است.
پمپ های انرژی جنبشی
یکی از زیر طبقه اصلی پمپ های انرژی جنبشی، سانتریفوژ است که به سه دسته با جریان شعاعی، جریان محوری و جریان مختلط تقسیم می شوند. در یک پمپ با جریان شعاعی، سیال به صورت شعاعی و در جریان محوری، سیال به صورت محوری و در یک پمپ مختلط هم به صورت شعاعی و هم به صورت محوری جابجا می شود.
پمپ های جابجایی مثبت
این پمپ ها معمولا به دو گروه، پمپ های رفت و برگشتی (پیستونی یا دیافراگمی) و پمپ های دوار تقسیم می شوند. اجکتورهای بادی و همچنین پمپ های حلزونی ارشمیدسی در این گروه قرار دارند.
تعریف پارامترهای اصلی پمپ
١- گذر حجمی یا دبی: دبی یک پمپ، مقدار مؤثر حجم سیالی است که در واحد زمان از دهانه خروجی پمپ خارج می گردد.
۲- ارتفاع کل یا TDH: ارتفاع کل یک پمپ (H) برابر با | ارتفاعی است که پمپ باید هنگامی که آب یا فاضلاب پمپاژ می شود، مطابق آن کار کند. ارتفاع تولیدی پمپ مستقل از وزن مخصوص سیال است.
٣- توان مصرفی و توان مفید: توان مصرفی: یا توان روی محور عبارت از توانی است که ماشین محرک روی محور پمپ قرار میدهد. (فرمول در فایل پیوستی)
توان مفید: مقدار توانی است که توسط پمپ به سیال داده می شود و برابر است با حاصلضرب ارتفاع مفید تولیدی در وزن سیال منتقل شده توسط پمپ، یعنی:
Po=γQH
مفید اختلاف بین توان مصرفی و توان مفید، ناشی از وجود تلفات مختلف نظیر تلفات هیدرولیکی و مکانیکی و حجمی است. تلفات حجمی از آنجا ناشی می شود که بین پوسته و المان دوران کننده که احتمال نشت وجود دارد، فاصله های کمی در نظر گرفته شده است. تلفات مکانیکی در اثر اصطکاک مکانیکی در جعبه دنده ها و یاتاقانها، اصطکاک دیسک داخلی و برش سیال رخ می دهد. تلفات اصطکاکی و گردابی در مسیرهای حرکت سیال موجب تلفات هیدرولیکی می شوند.
۴- راندمان کل پمپ: نسبت بین توان مفید به توان مصرفی پمپ، راندمان کل پمپ می باشد.
۵- قدرت موتورها: برای محاسبه قدرت موتورها باید بازده موتور (م ) و بازده پمپ (ع ) هر دو مدنظر قرار گیرند.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- مشخصه عملکرد پمپ ها
- کاویتاسیون (Cavitation)
- منحنی مشخصه پمپ ها
- به هم بستن پمپ ها
- کاربرد پمپ ها به صورت موازی
- کاربرد پمپ ها به صورت سری یا متوالی
- کاربرد موازی و سری پمپ ها
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.