شرح حال و معاینه بالینی بیماران قلبی عروقی
شرح حال و معاینه بالینی بیماران قلبی عروقی
شرح حال و معاینه بالینی بیماران قلبی عروقی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 12
اهمیت و نقش شرح حال و کلیات آن
توانایی تأیید وجود یا عدم وجود بیماری قلبی هدف غایی پزشکان بررسی کننده بیماران با شکایت های مرتبط با بیماریهای قلب و عروق می باشد. شرح حال و معاینه فیزیکی شالوده اصلی بررسی بیماران قلبی و عروقی است و تست های تشخیصی فراوان هیچ کدام ارزشی بیشتر از شرح حال و معاینه فیزیکی ندارند. انتخاب مناسب ترین تست تشخیصی برای هر بیمار بر مبنای احتمال وجود بیماری در آن فرد است که این احتمال بر اساس شرح حال و معاینه می باشد. همچنین مبنای تفسیر برخی تست های تشخیصی نیز همین احتمال وجود بیماری می باشد. شرح حال و معاینه فیزیکی در تشخیص بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر حداقل ارزشی برابر تست ورزش دارد.
ترس عمومی از بیماریهای قلبی و عروقی و اعتقادات مذهبی، سمبولیک و هیجانی در مورد قلب باعث کاهش آستانه وقوع علائم قلبی در فرد طبیعی می شود و یا بالعكس موجب انکار علائم جدی قلبی در فرد مبتلا به بیماری قلبی می شود. بین شدت علائم و شدت بیماری قلبی ممکن است ارتباط چندانی نباشد. به عنوان مثال فرد با حجم بالای علائم قلبی که اصلا بیماری قلبی ندارد و یا بیماری خفیفی دارد در مقابل فرد بدون علامتی است که بیماری قلبی تهدید کننده حیات دارد. افراد مبتلا به بیماری قلبی ثابت شده اغلب ترسیده، مضطرب و یا افسرده هستند که می توانند به اندازه علائم ناشی از بیماری قلبی آزاردهنده باشند.
شرح حال دقیق از یک طرف به ما اجازه میدهد که از شخصیت بیمار، علائق و نگرانی هایش مطلع شویم و از طرف دیگر تأثیر بیماری بر جنبه های مختلف زندگی او را مشخص کنیم. شرح حال به ما کمک می کند که تغییر اروند بیماری قلبی و این که آیا در وضعیت پایدار یا ناپایداری قرار دارد را مشخص کنیم. همچنین به دلیل این که اکثر بیماریهای قلبی مزمن می باشند و دوره درمانی طولانی مدت و گاه برای تمام عمر دارند اخذ شرح حال دقیق و ایجاد ارتباط مؤثر با بیمار باعث پذیرش بهتر روش های درمانی توسط بیمار می شود. به هر حال هر روش طبابتی که منجر به کاهش کیفیت یا کمیت شرح حال شود نهایتا منجر به نقص مراقبت از بیمار می شود.
برای اخذ شرح حال روش های متفاوتی وجود دارد. یک روش مؤثر این است که بیمار در ابتدا به روش خود به بیان شکایت هایش بپردازد. اگر چه این روش وقت گیر است و شامل اطلاعات به ظاهر نا مرتبط می شود ولی باعث میشود تا ما نسبت به هوش، ساختار هیجانی و شخصیتی و نگرش بیمار نسبت به علائمش دید خوبی پیدا کنیم و از آن طرف باعث رضایت بیمار می شود زیرا پزشک به او توجه کرده است. پس از این صحبت اولیه بیمار، پزشک بر اساس شکایت اصلی بیمار شرح حال را به سمت کسب اطلاعات مورد نظر هدایت می کند. خیلی مهم است که بیمار سؤالات شما را به خوبی بفهمد و همچنین شما جواب های بیمار را همان طوری که منظور اوست درک کنید.
شرح حال بیماری قلبی مثل هر شرح حال دیگر می باشد و شامل اطلاعات فردی، زمان و تاریخ اخذ شرح حال، اعتبار شرح حال، شکایت اصلی، وضعیت بیماری فعلی، سابقه شخصی، سابقه غذایی، سابقه پزشکی قبلی، سابقه دارویی، سابقه فامیلی، سابقه بیماریهای غیر قلبی که بر روی قلب تأثیر می گذارند، سابقه بررسیهای قلبی پیشین در مدرسه یا زمان سربازی و عوامل خطر قلبی، عادت های فرد، ماهیت دقیق شغل و استرس های فیزیکی و روانی آن و مرور سیستم های بدن می باشد. در شرح حال قلبی لازم است تأکید ویژهای بر ارتباط علائم با فعالیت داشته باشیم زیرا تقریبا تمامی علائم قلبی با فعالیت تشدید می شوند و اگر فردی علامت قلبی داشته باشد که در استراحت رخ دهد و با فعالیت از بین برود به ضرر مسئله قلبی و عروقی می باشد، البته یک استثناء وجود دارد و آن هم درد سینه و تنگی نفس در نارسایی مزمن و شدید دریچه آئورت می باشد که در هنگام خواب تشدید می شود یا فقط در خواب رخ میدهد و با بیدار شدن فرد و یا حین فعالیت کاهش می یابد و یا برطرف می شود.
لازم به ذکر است برای اخذ شرح حال بیمار قلبی اگر در لحظه اولیه بیمار در وضعیت ناپایداری است و امکان کامل کردن شرح حال نمی باشد، در اولین فرصت که وضعیت بیمار پایدار شد باید مجددا به تکمیل شرح حال پرداخت. همچنین منبع شرح حال علاوه بر خود بیمار، بستگان، همسر و دوستان وی می باشند و برخی از علائم را اطرافیان وی دقیق تر در اختیار ما قرار میدهند، مثلا آپنه های حین خواب و تنفس شين استوک ( cheyne-stokes) که همسر بیمار از خود بیمار آگاهی بیشتری در موردشان دارد.
شیوع علل درد سینه بیمارانی که با درد حاد سینه به اورژانس مراجعه می کنند به ترتیب عبارت است از بیماریهای معده و مری (۴۲ ٪) بیماری های ایسکمیک قلب (۳۱٪) سندرم های جدار قفسه سینه (۲۸٪) و پریکاردیت (۴٪). درد عمدتا از نواحی اعصاب احشایی سیستم عصبی به نواحی سوماتیک که عصب گیری در همان سطح دارند ارجاع می شود و یا درد از یک ناحیه سوماتیک به ناحیه سوماتیک دیگر ارجاع می شود. معمولا دردهای احشایی داخل قفسه سینه یا شکم به صورت درد یا رنج مبهم و منتشر به قسمت وسط سینه یا شکم ارجاع میشوند. دردهای احشایی داخل قفسه سینه از جمله درد آنژینی قلب علاوه بر قسمت رترواسترنال می توانند از ناحیه ناف تا گوش و هر دو اندام فوقانی ارجاع و حس شوند.
برای تشخیص درست هر دردی از جمله درد قفسه سینه لازم است به خصوصیات آن شامل محل درد، کیفیت، شدت، انتشار، خصوصیات زمانی درد، عوامل تشدید کننده و تسکین دهنده، علائم همراه و شرایطی که درد در آن ایجاد شده است توجه شود. درد آنژینی عمدتا در ناحیه خلف جناغ یا در دو طرف قفسه سینه حس می شود و
محل آن پخش و مبهم میباشد. درد ناشی از تحریک پلور جداری، پریکارد و جدار قفسه سینه در محل التهاب حس می شود و محل آن به طور مشخص نشان داده میشود. دردهایی که در محل نوک پستان یا زیر آن حس میشود معمولا غيرقلبی می باشند و علت آن عملکردی (functional) یا التهاب دنده ای غضروفی است. کیفیت درد آنژینی به صورت فشار، منفجر شدن، خفگی، سنگینی، سوزش، پرس شدن و یا گذاشتن وزنه سنگین بیان می شود. درد ناشی از پلور و پریکارد جداری به صورت تیز و خنجری حس میشود. درد ناشی از دایسکشن آئورت به صورت خنجری، احساس پاره شدن و آزار دهنده حس میشود. ممکن است بیمار درد آنژینی را به صورت تنگی نفس بیان کند از دیگر موارد معادل آنژین میتوان تهوع، سوء هاضمه، تعریق شدید و احساس گیجی را نام برد. در بیمارانی که سابقه درد آنژینی و بیماری عروق کرونر شناخته شده دارند، شباهت درد اخیر با دردهای آنژینی قبلی به نفع درد آنژینی است.
انتشار دردهای آنژینی اغلب به بازوها، شانه ها، گردن، فک تحتانی و پشت است. درد ناشی از دایسکشن آئورت معمولا به پشت و در جهت گسترش دایسکشن انتشار می یابد. درد ناشی از پریکارد به ناحیه سوپراکلاویکولر و لبه عضله تراپزیوس انتشار می یابد. در دایسکشن حاد آئورت حداکثر شدت درد در لحظه شروع می باشد. در سندرم های کرونری درد به تدریج زیاد می شود تا این که بعد از چند دقیقه به حداکثر شدت برسد. دردهای سینه ای بسیار کوتاه به شکل ثانیه ای و لحظه ای که مدت کمتر از یک دقیقه داشته باشند احتمال این که از منشاء بیماری مهم از جمله بیماری قلبی باشند اندک است.
درد قلبی در آنژین پایدار معمولا بین ۲ تا ۱۰ دقیقه و در آنژین ناپایدار بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه و در سکته قلبی بیش از ۳۰ دقیقه طول می کشد. دردهای آنژینی با استراحت، قطع ورزش و فعالیت بدنی و مصرف نیتروگلیسیرین کاهش می یابند. همچنین فعالیت بدنی، استرس، عصبانیت، تب و آنمی باعث تشدید درد آنژینی می شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.