روش های تصفیه فاضلاب برای استفاده در کشاورزی
روش های تصفیه فاضلاب برای استفاده در کشاورزی
روش های تصفیه فاضلاب برای استفاده در کشاورزی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 38
فهرست:
- طرح موضوع
- فرآیندهای متداول تصفیه فاضلاب
- تصفیه مقدماتی
- تصفیه اولیه
- تصفیه ثانویه
- لجن فعال
- صافیهای چکنده
- تماس دهنده های بیولوژیکی چرخان
- تصفیه پیشرفته یا مرحله سوم تصفیه
- گندزدایی
- ذخیره سازی پساب
- قابلیت اطمینان در تصفیه فاضلاب به روشهای متداول و تکمیلی
- سیستم های تصفیه طبیعی بیولوژیکی
- برکه های تثبیت فاضلاب
- برکه های تصفیه تکمیلی
- تصفیه رو زمینی فاضلاب
- تصفیه ماکروفیت
- و …
تصفیه فاضلاب
طرح موضوع
به طور کلی هدف اصلی تصفیه فاضلاب این است که به فاضلاب های انسانی و صنعتی بدون اینکه برای سلامتی انسان ایجاد خطر کنند یا باعث آسیب غیرقابل قبولی به محیط زیست طبیعی شوند، اجازه دفع داده شود. آبیاری بوسیله فاضلاب مؤثرترین و بهترین فرم مصرف فاضلاب است. در هر حال قبل از اینکه از فاضلاب شهری خام برای کشاورزی یا آبیاری یا جهت کشت آبی استفاده شود باید درجاتی از تصفیه بر روی آن صورت گیرد. کیفیت پساب تصفیه شده ای که در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد، تأثیر بسزایی بر عملکرد و اجرای سیستم فاضلاب، خاک، گیاه یا کشت آبی دارد. در مورد آبیاری، کیفیت مورد نیاز پساب بستگی به محصول یا محصولاتی که آبیاری میشوند، وضعیت خاک و سیستم انتخابی توزیع پساب دارد. از طریق محدودیت محصول و انتخاب سیستمهای آبیاری که خطر سلامتی را به حداقل می رسانند می توان درجه تصفیه را قبل از کاربرد آن کاهش داد. این روش در مورد کشت آبی عملی نیست و برای اطمینان، کنترل بیشتری باید بر عملیات تصفیه فاضلاب اعمال شود.
مناسب ترین روش تصفیه فاضلاب که قبل از استفاده پساب در کشاورزی به کار برده می شود، تصفیه ای است که پسابی مطابق استانداردهای کیفی شیمیائی و میکروبیولوژیکی تولید کرده و همینطور کمترین هزینه را برای بهره برداری و نگهداری در برداشته باشد (Arar1988). به کارگیری سطح پایین تصفیه بخصوص در کشورهای در حال توسعه نه تنها از دیدگاه هزینه بلکه به طور قابل اعتمادی از دیدگاه مشکلات سیستم های پیچیده بهره برداری قابل قبول است. در بسیاری از مناطق به جای فرآیندهای پیشرفته تصفیه فاضلاب که یک پساب اصلاح شده مطابق با استاندارد کیفی بالا تولید می کند بهتر است سیستم های استفاده مجدد، که پسابی با کیفیت پایین را می پذیرند، طراحی شود.
با این وجود مکان هایی وجود دارد که پساب با درجه تصفیه بالا لازم خواهد بود و در نتیجه دسترسی به اطلاعاتی در مورد اجرای طیف وسیعی از تکنولوژی های تصفیه فاضلاب ضروری است. طراحی تصفیه خانه های فاضلاب براساس نیاز به کاهش بار جامدات معلق و آلی به منظور کاهش آلودگی محیط زیست انجام می شود. به ندرت حذف بیماری زاها به عنوان یک هدف مورد بررسی قرار میگیرد، اما برای استفاده مجدد از پساب در کشاورزی باید یکی از دغدغه های اصلی، حذف پاتوژن ها باشد و فرآیندهای تصفیه طبق قاعده باید طراحی و انتخاب شوند (Hillman1988). تصفیه جهت حذف محتویات فاضلاب که ممکن است سمی بوده یا برای محصولات و گیاهان َآبزی (ماکروفیت ها) و ماهی ها خطرناک باشند از نظر فنی ممکن است، اما معمولاً از نظر اقتصادی عملی نیست. متأسفانه در کشورهای در حال توسعه داده های اجرایی کمی پیرامون طرح های تصفیه فاضلاب موجود است و حتی آنها پارامترهای کیفی پساب را که در کشاورزی مهم هستند، در بر نمیگیرد.
تغییرات کوتاه مدت در جریانات فاضلاب در تصفیه فاضلاب شهری از یک الگوی روزانه تبعیت میکند. جریان معمولاً در ساعات اولیه صبح زمانی که مصرف آب در کمترین مقدار است. پیک اولیه جریان معمولاً در آخرین ساعات صبح زمانی که فاضلاب از پیک مصرف آب صبح ناشی میشود و به تأسیسات فاضلاب می رسد، اتفاق می افتد و پیک دوم جریان معمولاً در عصر رخ میدهد. بزرگی نسبی پیک ها و زمانی که اتفاق می افتند از کشوری به کشور دیگر (وابسته به بزرگی جوامع و طول کانال های فاضلاب) متفاوت است. جوامع کوچک با سیستم های فاضلابرو کوچک نسبت پیک جریان به میانگین جریان بزرگتری در مقایسه با جوامع بزرگ دارند. اگرچه بزرگی پیک در طی عبور از تأسیسات تصفیه خانههای فاضلاب کاهش می یابد، تغییرات روزانه جریان از یک تصفیه خانه شهری در بسیاری از موارد باعث می شود که استفاده مستقیم از پساب تصفیه خانه برای آبیاری غیر عملی باشد. لازم است مخازنی جهت ذخیره و یکنواخت کردن آب آبیاری ساخته شود تا همواره دبی ثابت جهت آبیاری را تامین کند.
فرآیندهای متداول تصفیه فاضلاب:
تصفیه فاضلاب متداول شامل ترکیبی از فرآیندهای بیولوژیکی، شیمیائی، فیزیکی و عملیات حذف مواد آلی، جامدات و گاهی اوقات مواد مغذی از فاضلاب است. اصطلاحات عمومی که برای توصیف سطوح مختلف تصفیه (به ترتیب افزایش سطح تصفیه) به کار می روند شامل تصفیه مقدماتی، اولیه، ثانویه و سطح سوم تصفیه یا تصفیه پیشرفته فاضلاب است. در بعضی از کشورها گاهی اوقات گام بعدی تصفیه فاضلاب حذف پاتوژن ها می باشد. یک دیاگرام عمومی از تصفیه فاضلاب در شکل 1 نشان داده شده است.
تصفیه مقدماتی (preliminary)
هدف از تصفیه مقدماتی حذف جامدات درشت دانه و سایر مواد بزرگ است که اغلب در فاضلاب خام یافت می شوند. حذف این مواد برای افزایش راندمان بهره برداری و نگهداری واحدهای سری تصفیه ضروری است. عملیات تصفیه مقدماتی معمولاً شامل آشغالگیر درشت، دانه گیری و در بعضی موارد خرد کردن اشیاء درشت است. در دانه گیر ها ها سرعت آب در حوضچه برای جلوگیری از رسوب جامدات آلی باید به اندازه کافی بالا باشد و می توان از هوادهی استفاده شود. در بیشتر تصفیه خانه های کوچک، مرحله مقدماتی تصفیه شامل دانه گیر نمی شود. گاهی اوقات جهت تکمیل عملیات آشغال گیری از خردکننده استفاده می شود که اندازه ذرات درشت را کاهش می دهند به طوری که در مراحل بعدی تصفیه فاضلاب به صورت لجن حذف می شوند. ابزارهای اندازه گیری جریان مانند (standing-wave flumes) در مرحله تصفیه مقدماتی استفاده می شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ خصوصیات فاضلاب و کیفیت پارامترهای موجود در آن
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.