روش های تشخیصی و درمان سرطان پستان
روش های تشخیصی و درمان سرطان پستان
روش های تشخیصی و درمان سرطان پستان
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 24
مقدمه:
سرطان پستان یک مشکل عمده سلامت در دنیا محسوب می شود، به طوری که تقریباً از میان هر 8 زن، (بطور متوسط در جوامع مختلف) یک نفر در طول دوره عمر به سرطان پستان مبتلا می شود. سرطان پستان شایع ترین سرطان و شایع ترین علت مرگ ناشی از سرطان، در زنان جهان محسوب می شود.
در ایران، سرطان پستان دومین سرطان شایع در کل جمعیت مرد و زن، پس از سرطان پوست و شایع ترین سرطان در میان زنان به شمار می آید. روند رو به رشد سرطان در کشور، خصوصاً در مورد سرطان پستان، ضرورت اطلاع رسانی در جهت ارتقاء سطح آگاهی عموم جامعه، تشخیص زودهنگام، راهکارهای پیشگیری و مدیریت درمان این بیماری را مطرح می سازد.
جزوه حاضر بر مبنای آخرین مطالب علمی روز جهان تهیه شده است. امید است با عنایت پروردگار این گونه اقدامات بتواند گام مؤثری در حفظ و ارتقاء سلامت بانوان محترم که اساس خانواده را تشکیل می دهند، بردارد.
اطلاعات کلی درباره سرطان پستان
نکات کلیدی:
- سرطان پستان بیماری است که سلول های بدخیم (سرطانی) در بافت های پستان ایجاد می شوند.
- سابقه سلامت فرد در میزان خطر ایجاد سرطان پستان موثر است.
- گاهی اوقات سرطان پستان در اثر جهش های ژنتیکی ارثی ایجاد می شود.
- وجود توده یا تغییر در وضع ظاهری پستان می تواند از علایم سرطان پستان باشد.
- روش های آزمایشگاهی و تصویربرداری برای شناسایی و تشخیص سرطان پستان وجود دارد.
- اگر سرطان تشخیص داده شد، آنگاه از آزمایشات اختصاصی برای بررسی سلول های سرطانی استفاده می شود.
- برخی عوامل برروی پیش آگهی (احتمال بهبود) و انتخاب درمان موثرند.
شکل 1: ساختمان تشریحی پستان در زن: در سمت چپ، نوک پستان (nipple) و هاله قرمز اطراف آن (areola) در نمای خارجی پستان و در سمت راست، محل قرارگیری غدد لنفاوی، لوب ها، لوبول ها، داکت ها و سایر قسمت های داخلی پستان نشان داده شده است.
پستان از لوب ها و مجاری تشکیل شده است. هر پستان از 15 تا 20 قسمت به نام لوب ساخته شده که هر لوب از قسمت های کوچکتری به نام لوبول تشکیل شده است. در انتهای لوبول ها کیسه های (بولب های) کوچکی وجود دارند که می توانند شیر تولید کنند. لوب ها، لوبول ها و بولب ها توسط مجاری باریکی (Duct) به هم متصل می شوند.
هر پستان همچنین دارای عروق خونی و لنفاوی است. عروق لنفاوی مایع بی رنگی به نام لنف را حمل می کنند. عروق لنفاوی به ارگان هایی به نام غدد لنفاوی منتهی می شوند. غدد لنفاوی ساختارهای لوبیایی شکل کوچکی هستند که در سراسر بدن وجود دارند. آنها مایع لنف را تصفیه کرده و به بدن در مبارزه با عفونت ها و بیماری ها کمک می کنند. تجمعی از غدد لنفاوی نزدیک پستان در ناحیه زیر بغل (axilla)، بالای استخوان ترقوه (کلاویکل) و در داخل قفسه سینه وجود دارد.
شایع ترین نوع بدخیمی پستان، سرطان مجاری پستان (ductal carcinoma) است که در آن بدخیمی از سلول های مجاری پستان آغاز می شود. سرطانی که از لوب ها یا لوبول ها آغاز می شود، سرطان لوبولار (lobular carcinoma) نامیده می شود و این نوع بدخیمی اغلب در هر دو پستان شناسایی می شود. سرطان پستان التهابی (inflammatory breast cancer) نوع غیرشایعی از سرطان پستان است که در آن پستان گرم، قرمز و متورم می شود.
تاثیر سوابق سلامت فرد در میزان خطر ابتلا به سرطان پستان:
هر عاملی که باعث افزایش احتمال ابتلای فرد به بیماری شود، عامل خطر (risk factor) نامیده می شود. داشتن یک عامل خطر بدان معنی نیست که شما به سرطان پستان مبتلا خواهید شد؛ از طرفی نداشتن عوامل خطر هم به این مفهوم نیست که شما به سرطان پستان مبتلا نخواهید شد. اگر شما فکر می کنید که در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستید، با پزشک خود مشورت کنید.
عوامل خطرساز سرطان پستان شامل موارد زیر هستند:
- شروع قاعدگی در سن پایین
- زایمان اول در سن بالا یا عدم زایمان
- وجود سابقه قبلی سرطان پستان مهاجم (invasive breast cancer)
- سرطان مجاری پستان درجا (ductal carcinoma in situ = DCIS)
- سرطان لوبولار درجا (lobular carcinoma in situ = LCIS)، یا بیماری پستان خوش خیم (غیر سرطانی)
- وجود سابقه خانوادگی سرطان پستان (در بستگان درجه اول، مانند مادر، دختر یا خواهر)
- سابقه رادیوتراپی پستان یا قفسه سینه
- وجود نمای متراکم پستان در ماموگرافی
- مصرف هورمون های استروژن و پروژسترون برای بهبود علائم یائسگی
- چاقی
- عدم تحرک و ورزش مناسب
- مصرف الکل
- نژاد سفید
گاهی اوقات سرطان پستان در اثر جهش های ژنتیکی ارثی ایجاد می شود.
ژن های موجود در سلول حاوی اطلاعات وراثتی هستند که از والدین به ارث می رسند. سرطان پستان ارثی حدود 5 تا 10 درصد کل موارد سرطان پستان را تشکیل می دهد. برخی ژن های جهش یافته مرتبط با سرطان پستان در بعضی گروه های نژادی شایع ترند.
زنانی که جهش های خاصی در برخی ژن ها، مانند BRCA1 و BRCA2، دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان هستند. همچنین زنانی که سابقه ابتلا به سرطان در یک پستان دارند، احتمال بیشتری برای بروز سرطان در پستان طرف دیگر دارند. این زنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان نیز هستند و ممکن است زمینه بیشتری برای ابتلا به سایر سرطان ها داشته باشند. مردان دارای جهش در ژن های مرتبط با سرطان، مانند BRCA2، استعداد بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان دارند.
آزمایشات مختلفی برای شناسایی جهش ها در ژن های BRCA1 و BRCA2 وجود دارد. این آزمایشات ژنتیکی گاهی اوقات برای اعضای خانواده هایی که در معرض خطر زیاد ابتلا به سرطان هستند، انجام می شود.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- استفاده از آزمایشات اختصاصی برای بررسی سرطان پستان
- وجود توده یا تغییر در وضع ظاهری پستان می تواند از علایم سرطان پستان باشد.
- برای شناسایی و تشخیص سرطان پستان روش های آزمایشگاهی و تصویربرداری وجود دارد.
- مراحل سرطان پستان
- راه های انتشار سرطان در بدن
- سرطان پستان التهابی
- انواع روش های درمانی برای مبتلایان به سرطان پستان
- برخی آزمایشات جهت پیگیری درمان لازم هستند.
- انتخاب های درمانی براساس مرحله بیماری
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.