روش تحقیق برای دانشجویان بهداشت
روش تحقیق برای دانشجویان بهداشت
روش تحقیق برای دانشجویان بهداشت
Research Methodology
فرمت: PPT تعداد صفحات: 124
تحقیق چیست؟ تحقیق (پژوهش) عبارتست از: «جستجوی منظم و هدفمند داده ها و اطلاعات و معلومات جدید، به منظور یافتن پاسخ یک سؤال و یا حل یک مشکل»
اگر بخواهید یک طرح تحقیقاتی پیشنهاد کنید چه می کنید؟
مراحل اصلی در تهیه و تدوین پروپوزال (پیشنهاد) یک طرح تحقیقاتی
انتخاب موضوع ⇐ بیان مسئله (بررسی متون) ⇐ تنظیم اهداف (سؤالات و فرضیات) ⇐ روش مطالعه (نوع مطالعه، متغیرها، جمع آوری داده ها، تحلیل داده ها، زمانبندی) ⇐ بودجه مورد نیاز
- تحقیقات در سیستم های بهداشتی (Health System Research (HSR: هدف در این تحقیقات که مورد پشتیبانی سازمانهای بین المللی است، دستیابی به روش های ارائه خدمات بهداشتی با کیفیت بهتر، پوشش بیشتر، و هزینه کمتر است.
خدمات بهداشتی: مسائل بهداشتی در زمینه های مختلف، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و توانبخشی
- (Decision Linked Researches (DLR: در این سیستم ها، مسئولین بهداشتی، تصمیمات لازم بهداشتی را بر پایه تحقیقات اتخاذ می کنند.
- (Essential National Health Researches (ENHR: تحقیقات مورد نیاز کشورهای در حال توسعه. در سال 1987 یک گروه 12 نفری از کشورهای مختلف دنیا، کمیسیون تحقیقی را تشکیل دادند (commission for health research) و پس از سفر و مطالعه در کشورهای مختلف، زمینه های مورد نیاز تحقیقاتی آنها را مشخص نمودند و در سال 1989 را ارائه گردید.
انواع تحقیقات در شاخه های مختلف علوم
تحقیقات پایه و بنیادی:
هدف: درک مسائل و پدیده ها و افزایش شناخت و آگاهی ها. این نوع تحقیقات در زمان انجام شدن، لزوماً کاربرد عملی ندارند و محققین مربوطه معمولاً در اجرای نتایج آنها، دخالتی ندارند.
تحقیقات کاربردی:
هدف: بررسی مسائل به منظور رفع یک مشکل در جامعه مورد نظر. این نوع تحقیقات، تقریباً همزمان با انجام و اعلام نتایج، کاربرد عملی دارند و معمولاً محققین مربوطه در اجرای نتایج آنها، دخالت دارند.
انواع تحقیقات از دیدگاه بهداشت و سلامت جامعه
- تحقیقات پایه و بنیادی Basic Research
- تحقیقات پاراکلینیک Para clinical Research
- تحقیقات بالینی Clinical Research
- تحقیقات رفتاری Behavioral Research
- تحقیقات اپیدمیولوژیک Epidemiologic Research
- تحقیقات سیستم بهداشتی Health System Research
روش های بررسی و ارزیابی اطلاعات موجود
مراجعه به صاحب نظران و سازمانها: تعیین فهرست مسئولین و یا محققین و پژوهش گرانی که در زمینه مورد نظر، تجربيات علمی و یا عملی دارند. مراجعه به این افراد، مشورت در زمینه طرح پیشنهادی و استفاده از اطلاعات ذهنی و یا مکتوب آنها
مطالعه متون و منابع علمی:
- استفاده از کتب
- استفاده از نشریات و پایان نامه ها
- استفاده از مجلات Journals و مقالات آنها
- استفاده از دستورالعمل ها Manuals و کاتالوگ ها Catalogs
- مراجعه به بانک های اطلاعاتی
الف- مطالعه متون و کتب مناسب و جدید در زمینه مورد نظر: اطلاعات مهم از هر کتاب با ذکر شماره صفحه یا صفحات، گردآوری می شود.
- (ISBN (International Standard Book Number
- (Index cards (Subject- Authors – Title of Books
- Call numbers:
- Q science
- R medicine
- RA Health
ب- نشریات علمی و پایان نامه ها:
- نشریات متعدد سازمان جهانی بهداشت WHO، EMRO و سازمان های دیگر مانند UNEP و EPA مانند: Non periodicals ،Periodicals: bulletins of WHO به صورت گزارشات فنی
- نشریات علمی دانشگاه ها: مانند: نشریات علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران که با شماره های معین منتشر شده و در اختیار سایر دانشگاه ها و کتابخانه ها قرار داده می شود.
- پایان نامه های دوره های کارشناسی ارشد و دکتری
ج- مجلات علمی و فنی Index Medicus
در این مجموعه، مطالب بر اساس موضوع و نام نویسنده مرتب شده است. هر ماه با استفاده از بیش از 2000 مجله، یک مجموعه تهیه می شود و در پایان سال نیز به صورت cumulative ارائه می شود.
- Abstract در اختیار نمی گذارد.
- اطلاعات آن بر اساس (MESH (Medical Subject Heading طبقه بندی شده اند که نشاندهنده واژه ها و کلمات کلیدی است که در این مجموعه مورد استفاده قرار گرفته است.
- Biological Abstract: به صورت ماهیانه و در زمینه مسائل زیستی، منتشر می شود. هر شش ماه نیز به شکل Cumulative منتشر می شود. Abstract دارند.
- Chemical Abstract: در زمینه مواد گوناگون شیمیایی، فرمولاسیون، مشخصات و خصوصیات آنها، کاربردهای آنها، همچنین در زمینه داروها و … به صورت سالیانه Cumulative دارد. برای مقالات Abstract های بسیار مفیدی ارائه می شود.
- The Excrepta Media: آخرین دستاوردها را در زمینه مورد نظر به صورت شماره های مختلف منتشر می کند. مطالب بر اساس نام نویسنده، موضوع مرتب شده و همراه با خلاصه مقالات ارائه می شود.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید:
- دستورالعمل ها و کاتالوگ ها
- مراجعه به بانک های اطلاعاتی
- انتخاب موضوع تحقیق
- مقیاس های رتبه بندی و امتیازدهی به عناوین و موضوعات پژوهشی Ranking
- بيان مسئله (Problem Description)
- تعیین روش اجرای طرح
- آمار تحلیلی یا استنباطی Analytic Statistics
- آزمون تی مستقل Independent T-test T-Student
- آزمون تی زوج Paired T-test
- آزمون آنالیز واریانس یکطرفه One-Way ANOVA
- آزمون ضریب همبستگی پیرسون
- آزمون کای اسکوئر Chi square
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.