راهنمای کامل آزمایشات آب در آزمایشگاه
راهنمای کامل آزمایشات آب در آزمایشگاه
راهنمای کامل آزمایشات آب در آزمایشگاه
فرمت: PDF تعداد صفحات: 117
فهرست:
- تعيين جامدات در آب
- تعیین کدورت آب
- تعيين قلیاییت آب
- تعیین سختی آب به روش اتیلن دی آمین تترا استیک (EDTA) روش تیتراسیون
- تعیین pH آب
- تعیین کلراید آب
- تعیین مقدار نیتروژن نیتراته
- تعیین مقدار نیتروژن نیتریته
- تعیین مقدار نیتروژن کجلدال
- تعیین مقدار فلوراید در آب
- تعیین مقدار اسیدیته آب
- تعیین مقدار اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) در آب
- تعیین روغن و چربی
- اندازه گیری بو
- تعیین مقدار رنگ آب
- ضمیمه ۱: آماده سازی معرف ها و محیط کشت ها
- ضمیمه ۲: استانداردهای آب آشامیدنی
- ضمیمه 3: جدول بیشترین تعداد محتمل
تعيين جامدات در آب
هدف
هدف از آزمایش جامدات تعیین موارد زیر است:
الف) کل جامدات
ب) کل جامدات ثابت (معدنی)
ج) کل جامدات فرار (آلی)
د) کل جامدات محلول
ه) جامدات محلول ثابت (معدنی) و جامدات محلول فرار (الی)
ز) کل جامدات معلق
ح) جامدات معلق ثابت (معدنی)
ط) جامدات معلق فرار (آلی)
ی) جامدات قابل ته نشینی
روش آزمایش
کل جامدات به موادی گفته می شود که پس از تبخیر نمونه آب یا فاضلاب در دمای تعریف شده، باقی می مانند. کل جامدات شامل: کل جامدات معلق (قسمتی از کل جامدات است که به وسیله صافی نگهداشته می شود) و کل جامدات محلول (قسمتی از جامدات است که از صافی عبور می کند) است. جامدات ثابت موادی هستند که در دمای ۵۵۰ درجه سانتیگراد بعد از یک ساعت در کروزه باقی بمانند. موادی که در این دما و زمان از کروزه خارج شوند به عنوان مواد جامد فرار نامیده می شوند. چنین موادی عمدتا منشا آلی دارند. آبهایی که میزان مواد آلی و معدنی در آنها پایین است و برای مصارف انسانی به کار گرفته می شوند ممکن است در دمای کمتر از ۱۰۳ تا ۱۰۵ یا ۱۷۹ تا ۱۸۱ درجه سانتیگراد مورد آزمایش قرار گیرند. اما به منظور تعیین جامدات آبهای حاوی مقادیر بالایی از مواد آلی و یا آبهایی با pH بیشتر از ۹، می بایست دمای ۱۷۹ تا ۱۸۱ درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار گیرد. در پایان آزمایش، ثبت دما در گزارش الزامی است.
نمونه ها صاف سازی شده و پس از آن، محلول صاف شده در ظرفی که از قبل وزن آن اندازه گیری شده است بر روی حمام بخار تبخیر می گردد. بعد از تبخیر و به منظور دستیابی به وزن ثابت مواد باقیمانده، ظرف حاوی مواد باقیمانده در دمای ۱۰۳ تا ۱۰۵ یا ۱۷۹ تا ۱۸۱ درجه سانتیگراد در یک آون خشک می شود. افزایش وزن ظرف نسبت به ظرف خالی نمایانگر کل مواد جامد محلول است و شامل همه مواد و ترکیبات محلول است. به عبارت دیگر کل مواد جامد محلول شامل همه موادی است که از صافی عبور می کند و مواد فرار در طول فرآیند خشک سازی را شامل نمی شود.
تفاوت وزن بین کل جامدات و مواد جامد محلول، مقدار جامدات معلق را نشان می دهد. بعد از این مرحله، ظرف و محتوی باقیمانده از مرحله قبل را به مدت یک ساعت در دمای ۵۵۰ درجه سانتی گراد در کوره قرار می گیرد. افزایش در وزن ظرف نسبت به وزن خالی آن به عنوان جامدات ثابت تلقی می گردد.
تفاوت بین کل مواد محلول یا کل جامدات معلق و جامدات ثابت می تواند بیانگر جامدات فرار باشد. تمامی مقادیر می بایست بر حسب میلی گرم بر لیتر گزارش شود. مواد جامد قابل ته نشینی در آبهای سطحی و شور و همچنین فاضلاب های صنعتی و شهری ممکن است بر حسب واحد حجمی میلی لیتر بر لیتر گزارش شود.
وسایل مورد نیاز
- ظروف تبخیر چینی با ظرفیت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر
- حمام بخار
- آون
- دسیکاتور
- کاغذ صافی (ترجیحا از نوع فایبرگلاس)
- کوره الکتریکی
- قیف ایمهاف
روش کار
الف) کل جامدات
- ظروف تمیز شده تبخیر را برای مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۵۵۰ درجه سانتی گراد در کوره الکتریکی قرار داده و سپس در دسیکاتور خنک نمایید.
- وزن خالی ظروف را اندازه گیری کنید (W۱).
- نمونه ها را خوب هم زده و ۵۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر از آن را در ظروف بریزید و در حمام بخار قرار دهید تا تبخیر گردد.
- ظرف حاوی مواد باقیمانده را به مدت 1 ساعت در دمای ۱۰۳ تا ۱۰۵ یا ۱۷۹ تا ۱۸۱ درجه سانتی گراد در یک آون خشک نمایید.
- قبل از انتقال ظرف به دسیکاتور اجازه دهید ظرف کمی خنک شود و سپس آن را در و دسیکاتور قرار دهید تا در دمای اتمسفری کاملا خنک شود.
- به محض اینکه ظرف کاملا خشک شد آن را وزن نمایید
- وزن مواد باقیمانده با تفاضل وزنی ظرف محتوی مواد باقیمانده و وزن خالی ظرف برابر است (W۲ – W۱) مقادیر می بایست بر حسب میلی گرم باشد.
ب) کل جامدات ثابت
- همان ظرفی را که جهت تعیین جامدات باقیمانده مورد استفاده قرار داده اید به مدت ۱ ساعت در دمای ۵۵۰ درجه سانتی گراد قرار دهید.
- اجازه دهید ظرف به طور مختصری در هوای آزاد خنک شود. هنگامی که بخش زیادی از حرارت از بین رفت برای خنک شدن نهایی در هوای اتمسفری، ظرف را به دسیکاتور منتقل کنید.
- وزن ظرف را به محض خنک شدن اندازه گیری نمایید (W۳). ۴. وزن جامدات ثابت با تفاضل وزنی ظرف محتوی جامدات ثابت و وزن خالی ظرف برابر است (W۳ -W۱). مقادیر می بایست بر حسب میلی گرم باشد.
پ) کل جامدات محلول
- حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر از نمونه خوب مخلوط شده را از کاغذ صافی عبور دهید و محلول فیلتر شده را در ظروفی که قبلا به دقت آماده سازی شده و وزن آن مشخص شده است بریزید.
- مراحل ۳ تا ۶ در تعیین کل جامدات را برای این آزمایش تکرار نمایید.
- وزن جامدات محلول با تفاضل وزنی ظرف محتوی محلول صاف شده بعد از تبخیر و وزن خالی ظرف قبل از تبخیر برابر است (W۵ – W۴). مقادیر می بایست بر حسب میلی گرم باشد.
ت) کل مواد جامد قابل ته نشینی با تفاضل بین کل جامدات و کل جامدات محلول برابر است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آزمایشات میکروبیولوژی آب و فاضلاب
⇐ آزمایشات فیزیکی و شیمیایی آب و فاضلاب
سلام این فایل فرمت دیگه ای ندارد ؟
سلام. خیر
ببخشید من امروز ۱ فایل دانلود کردم ۵ تا دانلودم پرید درستش کنید لطفا۸۰ تومان واریز کردیم واسه ۱ دانلود؟
سلام. فایل های دانلودی خود به خود کم نمیشوند. حدود 10 ساله سایت داریم تا حالا مشکلی اینچنینی نداشتیم. پسوردتونو عوض کنید