دانلود خلاصه کتاب فیزیولوژی پزشکی گایتون و هال 2016
دانلود خلاصه کتاب فیزیولوژی پزشکی گایتون و هال 2016
دانلود خلاصه کتاب فیزیولوژی پزشکی گایتون و هال 2016
فرمت: pdf تعداد صفحات: 384
مترجمین: دکتر حوری سپهری، علی راستگار فرج زاده، دکتر کامران قاسمی
فهرست:
- فصل ۱ – فیزیولوژی عمومی و سلول
- فصل ۲ – فیزیولوژی غشاء عصب و عضله
- فصل ۳- قلب
- فصل ۴ – سیستم گردش خون
- فصل ۵ – کلیه ها و مایعات بدن
- فصل ۶- سلول های خونی، ایمنی و انعقاد خون
- فصل ۷ – تنفس
- فصل ۸- فیزیولوژی هوانوردی، فضا و فیزیولوژی غواصی در اعماق دریا
- فصل ۹ – اصول کلی و فیزیولوژی دستگاه های حسی
- فصل ۱۰- حواس ویژه
- فصل ۱۱ – نوروفیزیولوژی حرکتی و انسجامی
- فصل ۱۲ – فیزیولوژی دستگاه گوارش
- فصل ۱۳ – متابولیسم مواد و تنظیم دما
- فصل ۱۴- غدد درون ریز و تولید مثل
- فصل ۱۵ – فیزیولوژی ورزش
مقدمه
علم فیزیولوژی، بیان می دارد که چگونه فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی می توانند مسئول منشأ، تکوین و ادامه زندگی باشند. به عبارت دیگر، فیزیولوژی مسئول تفسیر پدیده حیات است. گستره این علم از ساده ترین ارگانیسم های زنده یعنی ویروس ها تا پیشرفته ترین آنها یعنی انسان است.
سلولها واحدهای سازنده بدن هر موجود زنده هستند که در موجودات پرسلولی، هر دسته از آنها برای انجام کاری ویژه تخصص می یابند. در داخل هر سلول، مکانیسم های بیوشیمیایی تقریبا مشابهی انجام می گیرند. تقریبا همه سلول ها قدرت تقسیم شدن را داشته و در صورت از بین رفتن، سلول های جدید جای آنها را می گیرند.
مایع خارج سلولی و داخل سلولی حدود ۶۰ درصد از وزن بدن یک انسان بالغ را آب، یونها و مواد محلول در آن تشکیل می دهد که دو سوم این مایع در داخل سلول بوده و موسوم به مایع داخل سلولی است و یک سوم آن در خارج از سلول ها قرار داشته و مایع خارج سلولی نامیده می شود. مایع خارج سلولی که اطراف تمام سلول های بدن را احاطه کرده است، مواد غذایی مورد نیاز سلول را در اختیار آن قرار میدهد و سلول ها مواد دفعی خود را از طریق مایع خارج سلولی به خون منتقل می کنند.
“كلود برنارد” فیزیولوژیست بزرگ فرانسوی بیش از ۱۰۰ سال پیش، اصطلاح محیط داخلی را برای مایع خارج سلولی، خون و لنف به کار برد.
هومئوستاز
اصطلاح هومئوستاز (Homeostasis) به حفظ شرایط تقریبا ثابت محیط داخلی گفته می شود. تمام ارگان های بدن وظایفشان را در راستایی انجام می دهند که محیط داخلی بدن را در شرایط طبیعی نگاه دارند. مثلا دستگاه تنفس میزان گازها، دستگاه گوارش میزان مواد غذایی و دستگاه کلیوی میزان یونها و مایعات محیط داخلی بدن را تحت کنترل خود دارد.
اثرات تغییرات مواد خارج سلولی
جدول ۱-۱ میزان برخی از مواد و خصوصیات فیزیکی مایع خارج سلولی را نشان می دهد. به این نکته دقت کنید که محدوده طبیعی خیلی از مواد بسیار کم هستند و با کوچکترین تغییر در میزان آنها، بیماری و حتی مرگ رخ میدهد. مثلا تغییر pH از ۷/۴ به ۶/۹ باعث مرگ موجود زنده می شود. سیستم های زنده برای اینکه بتوانند محیط داخلی خود را در محدوده طبیعی نگاه دارند، از سیستم های کنترلی خاصی استفاده می کنند. به برخی از این سیستم ها در زیر اشاره می شود.
فیدبک منفی
بسیاری از سیستم های کنترل کننده بدن از روش فیدبک منفی استفاده می کنند. فیدبک منفی بدین معنی است که تغییر یک عامل باعث واکنش هایی می شود که آن عامل را به حد طبیعی باز می گردانند. در این سیستم مثلا با افزایش میزان دی اکسید کربن خون، میزان تهویه ریوی افزایش می یابد تا گاز CO2 را از خون خارج کند. همچنین با کاهش دی اکسید کربن خون، تهویه ریوی نیز کاهش می یابد. میزان اثرگذاری فیدبک منفی در هر سیستم کنترلی با گین (gain) آن سیستم ارزیابی می شود. برای روشن شدن مطلب مثالی آورده می شود. فرض کنید فشار شریانی شخصی ۱۰۰mmHg است. به این شخص مقدار زیادی خون تزریق می کنیم و فشار شریانی او به ۱۷۵mmHg افزایش می یابد. حال بارورسپتورهای (گیرنده های فشار) این شخص در صدد کاهش این فشار برآمده و پس از مدتی فشار شریانی او را به ۱۲۵mmHg کاهش می دهند. پس در صورت عمل نکردن بارورسپتورهای این شخص، فشار شریانی او ۱۷۵mmHg باقی می ماند ولی سیستم کنترلی فشار خون، فشار شریانی او را به ۱۲۵mmHg رسانده است یعنی به میزان mmHg ۵۰ تغییر فشار او را تصحیح کرده ولی باز هم ۲۵mmHg خطا دارد. طبق فرمول زیر، گین سیستم کنترل فشار شریانی فرد مورد نظر خه یا ۲ خواهد بود.
فیدبک مثبت
فیدبک مثبت در اکثر مواقع می تواند با ایجاد چرخه معیوب باعث مرگ شود. مثلا وقتی از یک شخص، ۱ لیتر خون گرفته شود، مکانیسم فیدبک منفی، خون موجود در قسمت های دیگر بدن را جمع کرده و وارد گردش خون می کند. همچنین این مکانیسم با ایجاد انقباض عروقی، فشار خون را به حد طبیعی برمی گرداند؛ اما وقتی از شخص مزبور ۲ لیتر خون گرفته شود، به خود بافت قلبی خون خیلی کمی می رسد و همچنین مکانیسم فیدبک منفی نمی تواند ۲ لیتر خون را جایگزین کند، پس قلب ضعیف تر از قبل کار میکند. ضعف در عملکرد قلب باز هم مقدار خون کمتری به بافت های دیگر و خود بافت قلب پمپ می کند و این چرخه معیوب همچنان ادامه یافته و بالاخره منجر به مرگ شخص می گردد.
در بعضی از مواقع، مکانیسم فیدبک مثبت مفید واقع می گردد؛ مثلا هنگامی که رگی پاره میشود، آنزیمهایی موسوم به فاکتورهای لخته کننده خون فعال شده و فاکتورهای غیر فعال دیگر را نیز فعال می کنند و این روند به صورت آبشاری ادامه می یابد تا خونریزی را خاتمه دهد. از نمونه های دیگر فیدبک مثبت می توان به روند زایمان و تولید پتانسیل عمل اشاره کرد. در جریان زایمان، فشاری که توسط سر نوزاد به گردن رحم وارد می شود، باعث می گردد تا انقباضات رحمی قوی تر شده و در نتیجه نوزاد را بیشتر به سمت گردن رحم هل می دهد. بدین ترتیب فشار بیشتری به گردن رحم وارد شده و انقباضات رحمی باز هم قوی تر می شوند و ایست چرخه تا زمان خروج نوزاد از رحم ادامه می یابد. برای تولید پتانسیل عمل، همان طور که بعدا نیز در این فصل توضیح داده می شود، ورود یونهای سدیم به داخل سلول سبب کاهش بار منفی داخل سلول می شود که این امر
باعث می شود تا کانال های سدیمی بیشتری باز شده و سدیم بیشتری وارد سلول گردد و بار منفی سلول را بیشتر کاهش دهد، این چرخه فیدبک مثبت تا جایی پیش می رود که پتانسیل غشاء به حد آستانه برسد. در این زمان تمامی کانال های سدیمی باز شده و هجوم یون های سدیم به داخل سلول سبب تولید پتانسیل عمل می گردد.
ترکیبات داخل سلولی
به مجموعه مواد مختلف سازنده سلول، پروتوپلاسم گفته می شود که از ۵ ماده اصلی تشکیل شده است: آب، یونهاء پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها.
آب مایع مهم داخل سلولی است و بسیاری از واکنش های شیمیایی در داخل آب انجام می گیرد. یون ها نیز برای عمل برخی از مکانیسم های بیوشیمیایی سلول و انتقال ایمپالس های عصبی و عضلانی لازم هستند. مهم ترین یون های داخل سلولی، پتاسیم، منیزیم، فسفات، سولفات و بی کربنات می باشند.
پروتئین ها بعد از آب بیشترین وزن سلول را تشکیل می دهند و به دو نوع تقسیم می شوند:
۱) پروتئین های ساختاری که به شکل فيلامان یا رشته های نازک سیتوپلاسمی و هسته ای بوده و کارشان حفظ ساختمان سلول و نگهداری اندامک های سلولی در جای مخصوص خودشان است و ۲) آنزیم ها که عمل کاتالیز کردن واکنش های درون سلولی را به عهده دارند.
چربی ها دارای دو نوع عمده یعنی کلسترول و فسفولیپیدها می باشند که در ساختمان غشاهای سلولی به کار می روند. همچنین تری گلیسریدها که جزء کوچکی از چربی ها هستند، به عنوان منبع ذخیره انرژی در سلول استفاده می شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
سلام این دانلود نمیشه!
سلام. لینک دانلود مشکلی نداره و 41 بار دانلود شده
من 25250 هزار تومان برای خلاصه گایتون پرداخت کردم ولی دانلون نمیشه
سلام. لینک دانلود مشکلی نداره و 14 بار هم دانلود شده.
لطفا خودتون فایل رو به ایمیل من بفرستید، یا لینک رو بفرستید چند بار امتحان کردم دانلود نمیشه، ممنون و سپاسگزارم