جمع آوری مواد زائد جامد (Waste Collection)
جمع آوری مواد زائد جامد (Waste Collection)
جمع آوری مواد زائد جامد (Waste Collection)
فرمت: PDF تعداد صفحات: 13
عنصر سوم در بحث مدیریت مواد زائد جامد جمع آوری پسماند است. بطور کلی به برداشت پسماند از منبع تولید و حمل آن به محلی که بار وسایل جمع کننده پسماند تخلیه شود جمع آوری پسماند گفته می شود. بیشترین هزینه های مدیریت پسماند، مربوط به همین بخش است. در اکثر کشورها حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد هزینه به جمع آوری اختصاص پیدا می کند و در کشور ایران ۸۰٪ هزینه ها مربوط به این بخش می باشد. معمولا دفعات مناسب جمع آوری پسماند در مناطق مسکونی و تجاری، در ماه های گرم سال هفته ای ۲ بار و در بقیه ایام سال هفته ای ۱ بار می باشد. البته استثنائاتی هم وجود دارد: در مناطق شلوغ تجاری، مواد زائد فساد پذیر ناشی از هتل ها و رستوران ها باید روزانه جمع آوری شود (بغیر از روزهای تعطیل). پسماند های حجیم هم باید هر ۳ ماه یک بار جمع آوری شوند.
انواع سیستم های جمع آوری پسماند
در کشورهای پیشرفته، بسته به اینکه نوع پسماندی که می خواهد جمع آوری گردد پسماندهای درهم (تفکیک نشده) یا پسماندهای تفکیک شده باشد همچنین بسته به نوع ساختمانهای موجود در منطقه، سیستم های مختلفی برای جمع آوری پسماند وجود دارد. اما بطور کلی دو نوع سیستم جمع آوری پسماند وجود دارد:
الف) سیستم های با کانتینرهای قابل حمل
ب) سیستم های با کانتینرهای ثابت
سیستم های با کانتینر قابل حمل (HCS)
در این سیستم، کانتینرهایی که در ایستگاه های برداشت توسط مردم یا کارگران، از پسماند پر شده است، توسط وسایل جمع آوری کننده، برداشته شده و به محل دفع حمل میشود و پس از تخلیه دوباره به جای اصلی بازگردانده می شود.
این سیستم برای مناطق با میزان تولید پسماند بالا مناسب است چرا که از کانتینرهای نسبتا بزرگی در این سیستم استفاده می شود که استفاده از این کانتینرها زمان حمل پسماند را کاهش می دهد. چون کانتینرهایی با اندازه و اشکال مختلف در این سیستم می تواند مورد استفاده قرار بگیرد انعطاف پذیری این سیستم بالا است. با توجه به اینکه بارگیری کانتینرهای مورد استفاده در این سیستم معمولا به روش دستی انجام میشود، بنابراین استفاده از کانتینرهای خیلی بزرگ باعث می شود قسمتی از کانتینر همیشه خالی بماند و این امر راندمان کار را کاهش خواهد داد (Container Utilization). جهت برطرف کردن این مشکل از سکوهای بارگیری با سطوح شیب دار استفاده می شود.
انواع کامیون های مورد استفاده در HCS
الف) کامیون های بالابر (Hoist truck): در گذشته نه چندان دور این کامیون ها کاربردهای بسیار وسیعی داشتند ولی در حال حاضر با گسترش کانتینرهایی که به صورت مکانیکی بارگیری می شود استفاده از آنها کاهش پیدا کرده است. اندازه متوسط آنها yd3 6-12 می باشد. (yd3 x ۰/۷۶۴۶ = m3)
کاربرد این کامیون ها محدود شده به:
- برای مواردی که حجم عملیات جمع آوری کم است و جمع آوری فقط از چند نقطه صورت می گیرد و در هر نقطه پسماند زیادی تولید می شود.
- برای جمع آوری پسماند های حجیم و آشغال های صنعتی (مثل آهن قراضه) که برای جابجایی با وسایل نقلیه دارای دستگاه متراکم کننده مناسب نیستند. (شکل ۱)
شکل۱: کامیون های بالابر (1960 میلادی)
ب) کانتینر با چارچوب شیب دار (Tilt-frame)
برای جمع آوری انواع پسماند و آشغال در جاهایی که وجود کانتینرهای بزرگ جمع آوری در آنها الزامی است این سیستم مناسب است. از انواع کانتینرهای بزرگ در این سیستم می توان استفاده کرد. با این کامیون ها می توان حجم زیادی از پسماند را جابجا کرد. اندازه متوسط آنها yd3 ۱۲ – ۵۰ می باشد. اسامی دیگر این کانتینرهای عبارتند از: Roll-of containers , Debris boxes , Drop boxes
ج) تریلر آشغال (Trash-trailer)
کاربرد این سیستم، مشابه کانتینرهای با چارچوب شیبدار بوده ولی برای جمع آوری آشغال های سنگین مثل سنگ، الوارهای چوبی، قطعات فلزی و نخاله های ساختمانی مناسبتر می باشند.
شکل (۲): کانتینر با چارچوب شیب دار
سیستم های با کانتینر ثابت (SCS)
در این سیستم، کانتینرهایی که در ایستگاه های برداشت توسط مردم یا کارگران، از پسماند پر شده است، همیشه در نقطه تولید پسماند و در جایگاه خودش، ثابت می ماند و زمانی که پر شد توسط وسایل جمع آوری کننده تخلیه شده و دوباره در محل اولیه قرار داده می شود. معمولا این سیستم ها دارای تجهیزات متراکم کننده می باشند تا پسماند های تخلیه شده در کامیون بلافاصله متراکم شده و بدین ترتیب مقدار بیشتری پسماند بارگیری شود. این سیستم ها جهت مناطق ساختمانی غیر متراکم و در مواردی که مقدار پسماند تولیدی کم است مناسب می باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ درسنامه و سوالات تستی پردازش و بازیافت مواد زائد جامد
سلام
متاسفانه امکان دانلود جمع آوری مواد زائد جامد (Waste Collection) وجود نداردو ارور می دهد
سلام. لینکش از روی سایت حذف شده و باید جایگزین کنیم