جزوه و سوالات تستی تولید کمپوست
جزوه و سوالات تستی تولید کمپوست
جزوه و سوالات تستی تولید کمپوست
ویژه داوطلبین کنکور ارشد و استخدامی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 69
چهار مرحله ی اصلی (basic functions تولید کمپوست:
- آماده سازی (Preparation)
- تجزیه (Decomposition)
- پردازش نهایی (Post processing)
- بازاریابی (Marketing)
تولید کمپوست از MSW باعث کاهش ۵۰ درصدی حجم و کاهش ۵۰ درصدی مواد آلی (بر اساس وزن خشک) آن می شود. مهمترین مراحل قبل از پردازش (Preprocessing):
- دریافت (Receiving)
- حذف آلاینده ها و مواد قابل بازیافت (Removal of contaminants and recyclable materials)
- کاهش اندازه (Size Reduction)
- تنظیم بعضی از خصوصیات پسماند مثل نسبت کربن به نیتروژن
سه روش اصلی برای تجزیه و کمپوست
- ویندرو ثابت (پشته ای) (Static windrows or Piles)
- ویندرو چرخان ( turned windrow)
- گودالی (in-vessel)
- تولید کمپوست از پسماند باقی (Yard waste) فرآیندی نسبتاً ساده بوده که در هوای آزاد انجام می شود. اولین مرحله، خرد کردن پسماند برای کاهش اندازه و افزایش سرعت تجزیه ماده آلی می باشد.
- مرحله بعدی ریختن آنها در پشته ها یا ویندروها بوده که هر چند وقت یک بار آنها را برمی گردانند تا تمام مواد در معرض هوا قرار گیرد. روش دیگر این است که پشته ها را روی یک صفحه ی منفذدار (porous pad) که به یک دمنده متصل است قرار داده تا هوا به مواد دمیده شود.
- فرآیند تبدیل MSW به کمپوست با قابلیتی که ارزش عرضه به بازار را داشته باشد فرآیندی پیچیده است.
- تولید کمپوست در فضای بسته (Enclosed) کمک می کند تا بوها را با کنترل هوا و دما مدیریت کرد و پس از آن تولید کمپوست در هوای آزاد ادامه می یابد.
- تولید کمپوست برای پردازش ۱۰ تا ۳۰ درصد از MSW که همان پسماند باقی است به کار می رود.
- در مرحله حذف دستی مواد، اقلام حجیم (bulky items)، کالای سفید (white goods) و مقوا (cardboard) حذف می شود.
- در مرحله حذف دستی مواد قابل بازیافت، شیشه، پلاستیک، کاغذ و قوطی های آلومینیومی جدا می شود.
- در مرحله سرند کردن، شیشه های شکسته و مواد باقی مانده کوچک جدا می شود.
- آب، مواد مغذی و سایر افزودنی ها در مرحله mixing (اختلاط) اضافه می شود.
- با توجه به شکل صفحه بعد preprocessing شامل:
- screening (سرند کردن): دیسکی (disk) یا استوانه ای (trommel)
- shredding (خردکن)
- magnetic separation (تفکیک مغناطیسی):جداسازی فلزات آهنی
- mixing (اختلاط)
- دو نوع جنس اکتینومیست های شناسایی شده: اکتینوميس ها (Actinomyces) و استرپتومیس ها (Streptomyces)
- قارچ ها رقیب باکتری ها از نظر تعداد و اهمیت در مراحل بعدی فرایند می باشد.
- کرم ها شامل نماتودها و بعضی از کرم های خاکی مثل آنلیدها (annelids) بوده و لاورها شامل انواع مختلف حشرات می باشد.
- آنچه از لحاظ کاربردی و اقتصادی اهمیت زیادی دارد وجود همه ی ارگانیسم ها به خصوص در مخلوط پسماند باغی و MSW می باشد. بررسی های علمی نشان دادند استفاده از مواد افزودنی مثل آنزیم ها و عوامل رشد نه تنها غیرلازم هستند بلکه یک ضعف اقتصادی هم هستند.
- فرایند کمپوست را می توان بر اساس شرایط پرورش و تکنولوژی طبقه بندی کرد.
- طبقه بندی فرآیند کمپوست بر اساس شرایط پرورش (cultural condition):
- هوازی یا بی هوازی
- مزوفیلیک ها یا ترموفیلیک ها
- مزوفیلیک دمایی از ٥ تا ٤٥ درجه سانتی گراد و ترموفیلیک از حدود ٤٥ تا ۷۵ درجه سانتی گراد است.
مراحل تولید کمپوست
۱- مرحله کند (lag phase)
- این مرحله به محض فراهم شدن شرایط تولید کمپوست آغاز می شود و میکروب های موجود در پسماند خود را با محیط وفق میدهند. میکروبها با استفاده از نشاسته، شکر، سلولزهای ساده و اسید آمینه شروع به تکثیر میکنند و با توجه به سرعت بالای ،رشد دمای توده شروع به افزایش می کند. پسودوموناس (Pseudomonads) به عنوان یکی از انواع باکتری های با تعداد زیاد شناخته شده اند.
- پروتوزوآها و قارچ ها اگر حضور داشته باشند قابل تشخیص نیستند.
- اگر کمپوست شامل مواد فساد پذیر (putrescible) یا پسماند علفی حیاط (herbaceous) باشد زمان این مرحله خیلی کوتاه می باشد.
- اگر MSW مخلوط و یا پسماند چوبی حیاط (woody yard waste) داشته باشیم این مرحله نسبتا طولانی تر می شود.
- اگر برگ های خشک و پسماند مقاوم مثل یونجه خشک (dry hay)، پوشال (straw)، خاک اره (sawdust) و پوسته برنج داشته باشیم این مرحله بسیار طولانی و پایدار خواهد شد.
۲. فاز فعال (active phase)
- انتقال از فاز کند به فعال با افزایش لگاریتمی تعداد میکروب و تشدید فعالیت میکروبی مشخص می شود. این فعالیت، با افزایش شدید و بی وقفه دمای توده کمپوست آشکار می شود. این افزایش تا زمانی ادامه می یابد که غلظت پسماند قابل تجزیه به اندازه کافی برای حمایت از گسترش میکروبی و فعالیت شدید باقی بماند. چنانچه تمهیداتی نباشد دما تا ۷۰C و بالاتر هم می رود.
- تا زمان عرضه مواد مغذی در دسترس و موادی که به راحتی تجزیه می شوند فعالیت در سطح اوج باقی می ماند در نمودار منحنی دما، این دوره اوج فعالیت با مسطح شدن منحنی یا تخت شدن نمودار (plateau) نشان داده می شود. این مرحله ممکن است چند روز یا اگر غلظت مواد مقاوم بالا باشد تا چند هفته طول بکشد. بنابراین، ممکن است به کوتاهی پنج یا شش روز یا به مدت دو تا پنج هفته زمان صرف شود.
- کاهش ناگهانی دما، نشان دهنده ی بروز مشکل مثل کمبود اکسیژن یا افزایش رطوبت می باشد.
- کاهش دما بخاطر جابجایی توده، کوتاه مدت است.
۳. فاز بلوغ یا رسیدگی (curing phase or maturation phase):
- به تدریج موادی که به سادگی تجزیه میشوند کاهش یافته و مرحله بلوغ آغاز می شود.
- در این مرحله نسبت موادی که مقاوم هستند تقریبا افزایش یافته و تجزیه میکروبی نیز به همان مقدار کاهش می یابد
- دما تا جایی که به دمای محیط برسد کاهش می یابد.
- زمان این مرحله به ماده غذایی و شرایط هوایی بستگی دارد که از چند هفته تا یک الی دو سال متغیر است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آنالیز پاتوژن های کمپوست و گزارش نتایج
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.