جزوه و سوالات تستی آلودگی آب + پاسخ تشریحی
جزوه و سوالات تستی آلودگی آب + پاسخ تشریحی
جزوه و سوالات تستی آلودگی آب + پاسخ تشریحی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 50
آلودگی عبارت است از هرگونه تغییر در ویژگی های اجزاء تشکیل دهنده محیط به طوری که استفاده پیشین از آنها ناممکن گردد و به طور مستقیم یا غیر مستقیم منافع و حیات موجودات زنده را به مخاطره اندازد.
آلودگی آب، حاصل از اضافه شدن هر جسم خارجی به آن است به گونه ای که کیفیت فیزیکی، شیمیایی و یا بیولوژیکی آن طوری تغییر نماید که برای مصرف انسان و سایر موجودات و کشاورزی مضر باشد و انسان نتواند حتی با تصفیه عادی آن، آب مورد نیاز مصارف زندگی خود را تامین کند.
همزمان با افزایش جمعیت از سوئی و توسعه اقتصادی و تغییر در نحوه زندگی از سوی دیگر نیاز به آب جهت مصارف مختلف، کشاورزی، صنعتی، آشامیدنی و بهداشتی بیشتر شده که در نتیجه استفاده گسترده تر از منابع آب را به دنبال داشته است. این بهره برداری حتی در مناطقی که دارای پتانسیل بالایی از نظر ذخایر قابل بهره برداری می باشند مشکلاتی را به وجود آورده که شاید مهمترین آنها را بتوان آلودگی آبها ذکر نمود. ضمن اینکه در مناطق دارای ظرفیت محدود علاوه بر مشکل آلودگی آب، کاهش شدید ذخایر نیز دیده می شود.
آلوده شدن آب آشامیدنی با مدفوع در گذشته، غالبا سبب شیوع بیماری های ناشی از مصرف آب آلوده و در نتیجه نابودی انسان های بسیاری می شده است. آب ناسالم که آلودگی را از منابع طبیعی دریافت می کرده سبب بروز دشواری های بزرگ در زندگی مصرف کنندگان این گونه آبها بوده است. امروزه نیز گاه و بیگاه همه گیری بیماری های باکتریایی و ویروسی، به علت ورود عامل بیماری زا به درون آب آشامیدنی دیده می شود. با این همه بیماری های ناشی از مصرف آب آلوده در مجموع، به نحو مطلوبی کنترل شده اند و آمار نشان می دهد که در دو دهه اخیر نسبت به دهه های قبل از آن، آب های مورد مصرف به نحو قابل توجهی، عاری از این بیماریها بوده اند.
در حال حاضر مواد سمی که توسط آب منتقل می شوند مهمترین عوامل زیانبار موجود در آب های آشامیدنی به حساب می آیند. در جوامع صنعتی مدرن، سرچشمه های گوناگون برای وارد شدن آلودگی های شیمیائی به درون منابع آب وجود دارد، از آن جمله فضولات حاصل از صنایع شیمیائی، ضایعات صنایع آبکاری فلزات، آبهائی که از درون زمین های کشاورزی عبور نموده و به مواد آفت کش آلوده شده اند و نقاط دفع فضولات شیمیائی، منابع جدی ایجاد آلودگی آب هستند.
در بررسی آلودگی آب، مفید خواهد بود که تصویر کلی از چرخه های آلاینده ها در ذهن داشته باشیم. در شکل 1 نمونه ای از این گونه چرخه ها دیده می شود. این شکل نشان دهنده راه های عمده تبادل آلاینده ها بین محیط های زیستی – خاکی – اتمسفری – آبی است.
شکل ۱: چرخه های آلودگی در محیط زیست
طبقه بندی آلاینده های آب
انجمن حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا برآورد کرده که تقریبا یک سوم جریان آب جهان به طور مشخص آلوده و اصل حفظ کیفیت آب بر هم زده شده است. در این برآورد، آلودگی به عنوان یک زیان مطرح شده که بر خواص شیمیایی و فیزیکی آب لطمه وارد می کند.
همانگونه که در جدول ۱ آمده است آلوده کننده های آب را می توان در چند گروه عمومی دسته بندی کرد. اما به طور کلی منابع آلودگی آبها در یک طبقه بندی هشت گانه به شرح زیر خلاصه می گردد.
- ضایعات تقاضا کننده اکسیژن
- عوامل بیماری زا
- مواد غذائی گیاهی
- مواد شیمیائی آلی
- عناصر و ترکیبات معدنی
- رسوبات
- مواد رادیواکتیو
- حرارت
جدول ۱: طبقه بندی عمومی آلاینده های آب نوع آلاینده
نوع آلاینده |
اهمیت |
عناصر ناچیز |
بهداشت. آبزیان |
ترکیب های فلز- ماده آلی |
انتقال فلزات |
آلاینده های غیرآلی |
سمیت. آبزیان آزبست |
آزبست |
بهداشت انسانی |
مواد مغذی برای جلبک ها |
پدیده اوتروفیکاسیون |
عناصر رادیواکتیو |
سمیت |
اسیدیته، قلیائیت، شوری (مقدار زیاد آنها آلاینده محسوب می شود) |
کیفیت آب، آبزیان |
اکسیژن خواهی بیوشیمیائی |
کیفیت آب، مقدار اکسیژن |
فاضلاب |
کیفیت آب، مقدار اکسیژن |
آلاینده های آلی ناچیز |
سمیت |
آفت کش ها |
سمیت، آبزیان، حیات وحش |
بی فنیل های پلی کلره (PCB ها) |
اثرات بیولوژیکی احتمالی |
مواد شیمیایی سرطانزا |
ایجاد سرطان |
فضولات نفتی |
اثربر حیات وحش، زیبائی محیط |
پاک کننده ها |
اوتروفیکاسیون، حیات وحش، زیبائی محیط |
عوامل بیماریزا |
عوارض بهداشتی |
رسوبات |
کیفیت آب، حیات آبزیان، حیات وحش |
طعم، بو، رنگ |
منظر و گوارایی آب |
ضایعات تقاضا کننده اکسیژن (اکسیژن خواه) مواد آلی هستند که بوسیله باکتری ها اکسید شده و به دی اکسید کربن و آب تبدیل می گردند. این مواد، نابود کننده زندگی هستند زیرا آنها باعث از بین رفتن اکسیژن در سیستم های آب شیرین و دریائی گردیده و تولید کننده بوهای نامطبوع نیز می باشند.
اصولا می بایست در نظر داشت که در یک جامعه زنده تعدادی از موجودات زنده می میرند و اجسادشان به صورت های مختلف وارد منابع آب شده و با خود عوامل بیماری زا را نیز وارد آن می سازند. به علاوه مراکز درمانی و بهداشتی و بیمارستان ها نیز مقدار زیادی ضایعات تولیدی را به راه های آبی و سیستم های آب زیرزمینی وارد می سازند. متاسفانه برای اندازه گیری مقدار عوامل بیماریزا در سیستم های آبی نمونه برداری دقیق و زیاد به همراه تجزیه و تحلیل آنها لازم است. بدین ترتیب معمولا در اینگونه موارد از روش (MPN) استفاده می گردد. در این روش تعداد باکتری های جهاز هاضمه را که در واحد آب مصرفی وارد شده شمارش می کنند. هر چند که این ارگانیسم ها پاتوژنیک نیستند اما غلظت آنها شاخص بسیار خوبی از آلودگی های پاتوژنیک ممکنه در نمونه آب مورد آزمایش می باشد.
مواد غذائی گیاهی (فسفر و ازت) وارد سیستم های آب شیرین و دریائی شده و باعث تسریع اوتروفیکاسیون اینگونه سیستم ها می شود. این گونه مواد معمولا در آبهای زیرزمینی که از منطقه افوتیک به دور است جمع می گردند و با رسیدن به آبهای سطحی، مواد ذخیره شده به سطح آمده و در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ جزوه و سوالات تستی اثرات آلودگی آب + پاسخ تشریحی
⇐ آلودگی آب های زیرزمینی و کنترل آن
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.