جزوه نوروفیزیولوژی
جزوه نوروفیزیولوژی
جزوه نوروفیزیولوژی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 21
Memory:
وقتی که درباره حافظه صحبت می کنیم باید به دو مورد توجه کنیم و آن ها هم نقش تسهیل سیناپسی و مهار سیناپسی هستند. برای تشکیل حافظه باید حساست پایه ی یک انتقال سیناپسی بین تعدادی نورون در قسمت های مختلف مغز تغییر کند.
این تغییر حساسیت با فعالیت های درونی ایجاد می شود، یعنی برای مثال یک تحریک در قسمتی از مدار ایجاد شده و این تحریک در مدار منتقل شده و باعث تغییر حالت پایه ی یک انتقال سیناپسی می شود. به این راه های جدید ایجاد شده را ما memory tarsus یا رد های حافظه می نامند.
یک ویژگی مهمی که این رئ های حافظه دارند این است مه ما می توانیم بعد از مدتی آن ها را باز آفرینی یا recall کنیم. (به یاد آوردن خاطره) آزمایش هایی که در حیوانات صورت گرفته نشان می دهد که ردهای حافظه می توانند در سطح های مختلف CNS ایجاد شوند. حتی در سطح نخاع رفلکس هایی که در گذر زمان یاد گرفته می شوند می توانند بعدها یادآوری شوند، البته بیشترین میزان رد حافظه و مهم ترین آن ها حافظه ای است که در cerebral cortex ایجاد می شود. در کل دو نوع حافظه وجود دارد: positive و negative
هنگامی که در مورد حافظه ی مثبت صحبت می کنیم، منظور حساس شدن انتقال سیناپسی است و هنگامی که از حافظه ی منفی صحبت می کنیم منظورمان عادت کردن یک مسیر سیناپسی است. علی رغم آنچه که ما فکر می کنیم مغز ما بیشتر رد های حافظه ای منفی را ذخیره می کند.
مغز ما روزانه اطلاعات حسی زیادی را از قسمت های مختلف بدن دریافت می کند و اگر بخواهد همه ی آن ها را به صورت رد های حافظه ذخیره کند به زودی ظرفیت آن پر می شود، بنابراین مغز اطلاعاتی را که از نظر عملکردی (پاداش یا تنبیه) مورد نیاز نیستند را حذف کرده. (ذخیره نمی کند) مغز این کار را از طریق مهار کردن مسیرهای سیناپسی مربوط به این حافظه انجام می دهد که این فرایند را habituation می نامند که نوعی حافظه منفی است، به همین علت است مه می گوییم بیشتر ظرفیت مغز را حافظه های منفی فرا گرفته اند.
Positive memory:
رد های حافظه ای هستند که باعث اتفاق های خوشایند یابد در ذهن ما می شوند مه مغز تصمیم می گیرد آن ها را ذخیره کند. (پاداش یا جزا)
در مورد memory ما دو نوع تقسیم بندی داریم: زمان و نوع اطلاعات
Short term memory (حافظه ی کوتاه مدت):
حافظه ای ست که چند ثانیه الی چند دقیقه باقی می ماند، برای مثال ما یک شماره تلفن ۷ رقمی را حفظ کرده یا اینکه هفت کلمه را در ذهن خود نگه می داریم. این کلمات با ارقام تا زمانی در ذهن ما می مانند که ما در مورد آن ها صحبت می کنیم و بعد از تمام شدن موضوع یا بحث پس از مدتی از یاد ما می روند.
Intermediate long term memory:
رد های حافظه ای هستند که برای چند روز یا چند هفته باقی می مانند مگر آن که آن ها را به حافظه بلند مدت تبدیل کرده که برای این کار باید یک تحریک سیناپسی پایدار در مسیر سیناپسی آن ایجاد کنیم. با آزمایش در رده ی پایین تر حیوانات به این پی برده اند که intermediate long term می تواند باعث تغییرات گذرای شیمیایی یا فیزیکی و یا هر دو شود. تغییرات شیمیایی ما به این صورت که بر غلظت نوروترانسمیترها تاثیر می گذارد و فیزیکی اینگونه باعث تغییر تعداد گیرنده ها و تغییر تعداد ویزیکول ها می شود. این تغییرات هم در presynaptic terminal و هم در postsynaptic terminal ایجاد می شوند.
Long term memory:
در این مورد این گونه است که یک سری تغییراتی در مسیر سیناپسی ایجاد می شود که باعث پایدار شدن این مسیر شده و ما حافظه را تا چندین سال و یا تا آخر عمر به یاد می آوریم.
نکته: این تغییرات می توانند فیزیکی یا شیمیایی باشند. یک سری از مهم ترین تغییرات:
- افزایش در محل های رهایش ویزیکول ها
- افزایش در تعداد ویزيكول های حاوی نوروترنسمیتر
- افزایش در تعداد presynaptic terminalها
- – افزایش و تغییر ساختار خارهای دندریتی
نوع ۴ حافظه: working memory
محل ذخیره ی آن قشر پیش پیشانی است. این حافظه در زمانی به کار می رود که شما یک استدلال ذهنی انجام می دهید، برای مثال برای حل یک مسئله شما یک اطلاعات را در ذهن خود ذخیره دارید و بعد از حل مسئله همه ی آن ها از ذهن شما می رود. زیرا که به آن فکر هم نمی کنید. نوع دوم تقسیم بندی حافظه (نوع اطلاعات): بر این اساس ما دو نوع حافظه داریم: diklarative (حافظه ی قابل بیان) و skill (مهارتی)
Diklarative: منظور حافظه ی مربوط به جزییات دقیق یک اتفاق (حافظه) (مثلا جزییات مربوط به عروسی فردی خاص)
Skill: مرتبط است با فعالیت های بدنی (برای مثال یک فرد تنیسور بعد از مدتی بازی کردن می فهمد که باید دست را با چه زاویه ای بگیرد که ضربه ی درستی به توپ بزند.)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- تثبیت حافظه
- نقش بخش های مختلف مغز در حافظه
- فراموشی پس گرا
- مکانیسم های رفتاری و انگیزشی مغز
- سیستم نوروهورمون در مغز انسان
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.