جابجایی، جداسازی، نگهداری و تغییر شکل پسماند
جابجایی، جداسازی، نگهداری و تغییر شکل پسماند
جابجایی، جداسازی، نگهداری و تغییر شکل پسماند
فرمت: PDF تعداد صفحات: 15
دومین عنصر در مدیریت مواد زائد، جابجایی، جداسازی، نگهداری و پردازش پسماند می باشد که در بین عناصر تشکیل دهنده مدیریت مواد زائد جامد این عنصر از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است و دلیل آن تاثیر قابل توجه بر روی کمیت و کیفیت پسماند و همچنین عناصر بعدی مدیریت پسماند و همچنین مسائل مربوط به نگرش مردم در بحث مواد زائد و مسائل مربوط به بهداشت عمومی مردم است. پردازش پسماند، چون خود یکی از ارکان مدیریت مواد زائد جامد است در این بخش بصورت کامل شرح داده خواهد شد.
قبل از ورود به بحث در رابطه با این بخش، لازم است با تقسیم بندی ساختمانهای مسکونی در بحث مدیریت مواد زائد جامد آشنا شویم. در بحث مدیریت مواد زائد جامد ساختمانهای مسکونی به صورت زیر دسته بندی می شوند:
الف) ساختمان های کوتاه (زیر ۴ طبقه)
ب) ساختمانهای متوسط (بین ۴ تا ۷ طبقه)
ج) ساختمانهای بلند (بیشتر از ۷ طبقه)
ساختمان های کوتاه خود به سه دسته تقسیم می شوند:
الف) ساختمان های تک خانوار مجزا
ب) ساختمان های تک خانوار متصل
ج) ساختمان های چند خانوار
جابجایی پسماند (Handling)
کلیه فعالیت ها مرتبط با مدیریت پسماند تا زمان قرار گیری پسماند درون ظروف مورد استفاده جهت نگهداری قبل از جمع آوری، جابجایی پسماند گفته می شود. جابجایی بسته به نوع پسماند (بازیافتی یا غیر بازیافتی) و نوع سیستم جمع آوری ممکن است متفاوت باشد. بسته به نوع سیستم جمع آوری ، جابجایی پسماند ممکن است شامل بردن کانتینر پسماند از محل تولید تا کانتینرهای جمع آوری کننده و برگشت ظروف خالی و یا بردن پسماند از محل تولید تا وسیله جمع آوری کننده باشد. بسته به مواد تشکیل دهنده پسماند و مدت زمانی که طول می کشد این مواد از جریان پسماند جدا شوند، فعالیت های مربوط به جابجایی پسماند متغیر است.
جابجایی پسماند در ساختمانهای مختلف
۱) ساختمان های کوتاه و مجزا
ساکنان ساختمان مسئول جابجایی پسماند اند و باید پسماند ها را در کانتینرهای مخصوص جمع آوری پسماند قرار دهند.
۲) آپارتمان های کوتاه و متوسط
روش جابجایی پسماند در این ساختمانها مثل ساختمانهای کوتاه است ولی ممکن است بسته به محل نگهداری و روش جمع آوری کمی متفاوت باشد. محل های نگهداری پسماند در این ساختمان ها معمولا طبقه زیرین (همکف یا زیرزمین) یا محوطه ای در خارج از ساختمان می باشد.
الف) نگهداری پسماند در طبقه همکف و جمع آوری پسماند از کنار پیاده رو: جمع آوری پسماند از کنار پیاده رو در اکثر آپارتمان های کوتاه و متوسط رایج می باشد. لازمه این کار احداث یک اتاقک نگهداری پسماند در طبقه همکف و جابجایی پسماند توسط ساکنین یا سرایدار به کنار پیاده رو می باشد.
ب) نگهداری پسماند در خارج از ساختمان و جمع آوری مکانیزه پسماند: در این روش جایگاهی حصار کشی شده در خارج از آپارتمان احداث می شود و کانتینرهای بزرگ درون آن قرار میگیرد. پسماند توسط ساکنین یا سرایدار ساختمان به آن محوطه برده می شود و در کانتینرها تخلیه می شود که این کانتینرها در نهایت توسط کامیون های جمع آوری پسماند بصورت مکانیکی تخلیه می شود.
۳) آپارتمان های بلند
الف) پسماند ها توسط سرایدار از طبقات مختلف به پایین منتقل می شود.
ب) پسماند توسط ساکنین آپارتمان به طبقه همکف آورده شود.
ج) استفاده از سیستم پرتاب یا شوت (Chute)
سیستم شوت از لوله هایی با مقطع دایره ای تشکیل شده (متداول) و این لوله ها در هر کدام از طبقات دارای یک دریچه هستند. پسماند توسط ساکنان هر طبقه داخل کیسه های مشخص بسته بندی می شوند و از دریچه ها به داخل سیستم شوت پرتاب می شوند. در انتهای لوله ها، کانتینرهای نگهداری بزرگ و یا متراکم کننده وجود دارند. هر نوع پسماند ای را نمی توان از طریق سیستم شوت، منتقل کرد. برای مثال پسماند های حجیم باید توسط ساکنین به انتهای سیستم شوت منتقل شود. گندزدایی و بهسازی سیستم شوت باید به صورت دوره ای صورت بگیرد تا از انتشار بوهای نامطبوع و تکثیر حشرات جلوگیری شود.
قطر متداول کانالهای سیستم شوت ۳۶-۱۲ اینچ می باشد ( معمولا ۲۴ اینچ). در کشور آمریکا، برای تعیین اندازه سیستم شوت معمولا فرض های زیر به عمل می آید:
- وزن مخصوص کلی پسماند ۱۷۵ پوند بر یارد مکعب
- دوره زمانی تخلیه پسماند به سیستم شوت : ۴ ساعت
- پسماند تولیدی به ازاء هر نفر: یک یا ۲ پوند (۹۰۰ تا ۴۰۰ گرم ) در روز
Lb/ya3 * 0.5933 =kg/m3
انتقال بادی یا پنوماتیک پسماند
در بعضی مناطق که تراکم جمعیت زیاد بوده و رفت و آمد کانتینرهای پسماند به سختی صورت می پذیرد جهت انتقال پسماند از سیستم انتقال توسط هوای فشرده زیر زمینی استفاده می شود. انتهای کانال های شوت آپارتمان ها به یک سیستم لوله کشی متصل شده که در این سیستم، هوای فشرده یا خلاء باعث جابجایی پسماند به نقطه انتهایی می شود. معمولا در نقطه انتهایی دستگاههای متراکم کننده پسماند وجود دارند که پسماند را بصورت عدل (بسته های متراکم و شکیل) در می آورند. به این سیستم انتقال بادی یا پنوماتیک (Pneumatic) می گویند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و تغییر شکل پسماند
⇐ مخاطرات ناشی از کار با پسماندها
⇐ مدیریت محیط زیستی پسماندهای حاوی یا آلوده به بی فنیل پلی کلره
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.