تصفیه مقدماتی و اولیه فاضلاب
تصفیه مقدماتی و اولیه فاضلاب
تصفیه مقدماتی و اولیه فاضلاب
فهرست:
- عملیات واحد فیزیکی
- فرایندهای واحد شیمیایی
- فرایندهای واحد بیولوژیکی
- کاربرد روش های تصفیه
- تصفیه مقدماتی فاضلاب
- تصفیه اولیه فاضلاب
- تصفیه ثانویه فاضلاب
- تصفیه پیشرفته فاضلاب / بازیابی فاضلاب
- استانداردهای جریان های خروجی
- تعاریف و اصلاحات
- بارگزاری جرمی
- محاسبه غلظت و سرانه BOD5 و SS فاضلاب
- شرح واحدهای تصفیه فاضلاب
- جزئیات ساختمانی آشغالگیر
- واحد دانه گیری
- حوضچه های دانه گیری مستطیلی با جریان افقی
- حوضچه های دانه گیری یا هوادهی
- حوضچه های دانه گیری گردایی
- دفع مواد دانه ای
- یکنواخت سازی جریان
- لخته سازی
- واحد ته نشینی اولیه
- مبانی طراحی
- اطلاعات طراحی نمونه وار برای مخازن ته نشینی اولیه
- و …
آلاینده های موجود در فاضلاب را با روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی جداسازی می کنند. هر یک از این روشها را معمولا تحت عنوان عملیات واحد فیزیکی، فرایندهای واحد شیمیایی و فرآیندهای واحد بیولوژیکی دسته بندی می کنند.
عملیات واحد فیزیکی
روشهای تصفیه ای که در آنها کاربرد نیروهای فیزیکی غالب است را عملیات واحد فیزیکی می نامند. واحدهایی نظیر آشغالگیری، اختلاط، انعقاد، ته نشینی، شناورسازی، صافی سازی و انتقال گاز در زمره عملیات واحد فیزیکی هستند.
فرآیندهای واحد شیمیایی
روشهای تصفیه ای که در آنها جداسازی یا تبدیل آلاینده ها بر اثر افزودن مواد شیمیایی یا در نتیجه واکنش های شیمیایی انجام می پذیرد را فرایندهای واحد شیمیایی می نامند. ترسیب شیمیایی، جذب سطحی و ضدعفونی کردن از رایج ترین فرآیندهای مورد استفاده در تصفیه فاضلاب هستند.
فرآیندهای واحد بیولوژیکی
روش های تصفیه ای که در آنها جداسازی آلاینده ها از طریق فعالیت بیولوژیکی انجام می شود را فرایندهای واحد بیولوژیکی می نامند. تصفیه بیولوژیکی را در درجه اول برای جداسازی مواد آلی قابل تجزیه بیولوژیکی (به صورت کلوئیدی یا محلول در فاضلاب به کار می برند. این مواد عمدتا به گازهایی تبدیل میشوند که میتوانند وارد هوا شوند و یا به بافت های سلولی بیولوژیکی داخل شوند. می توان این سلول ها را با ته نشینی از محلول جدا کرد. از تصفیه بیولوژیکی به منظور جداسازی نوترینتها از فاضلاب نیز استفاده میشود.
کاربرد روش های تصفیه
به منظور فراهم آوردن سطوح مختلف تصفیه، عملیات و فرایندهای واحد را با یکدیگر دسته بندی میکنند. از نقطه نظر تاریخی، اصطلاح «مقدماتی» و یا «اولیه» به عملیات واحد فیزیکی، ثانویه به فرآیندهای واحد بیولوژیکی و شیمیایی، و «پیشرفته» یا «سومین» به ترکیبی از هر سه نوع اطلاق می شود. در جدول شماره ۱ آلاینده های مهم فاضلاب و عملیات، فرآیندها، یا روش های واحد قابل استفاده در جداسازی این آلاینده ها آورده شده است.
تصفیه مقدماتی فاضلاب
عبارتست از جداسازی اجزایی از فاضلاب که می توانند مشکلاتی را در نگهداری با بهره برداری واحدهای عملیاتی و فرآیندی و سیستم های کمکی ایجاد کنند. برای مثال واحد آشغالگیری و خرد کردن به منظور جداسازی قطعه سنگ ها و پارچه ها، واحد دانه گیری به منظور حذف مواد معلق درشتی که سبب فرسایش با گرفتگی دستگاه ها میشوند و واحد شناوری برای جداسازی مقادیر زیاد روغن و چربی مورد استفاده قرار می گیرند. در صورتی که جریان ورودی به یک تصفیه خانه کمتر از ۱۰۰۰ m3/day باشد، تصفيه مقدماتی برای یک تصفیه خانه شهری اقتصادی نیست.
تصفیه اولیه فاضلاب
هدف از تصفیه اولیه جداسازی مواد جامد (جامدات معلق و بخشی از BOD معلق) از فاضلاب ورودی است. این جداسازی معمولا با عملیات فیزیکی چون آشغالگیری و ته نشینی انجام می شود. جامدات معدنی در کانال های دانه گیر و بیشتر جامدات معلق الی در اثر ته نشینی جدا می شوند. یک سیستم تصفیه اولیه واقعی می بایستی تقریبا نیمی از جامدات معلق در فاضلاب ورودی را جدا نماید. BOD مربوط به این جامدات تقریبا ۳۰ درصد کل فاضلاب ورودی را تشکیل میدهد.
تصفيه ثانویه فاضلاب
هدف اصلی تصفیه ثانویه فاضلاب جداسازی مواد الى قابل تجزیه بیولوژیکی و مواد جامد معلق است. این جداسازی از طریق تبدیل بیولوژیکی مواد آلی کلوئیدی و محلول به جرم زنده که بعدا از طریق ته نشینی حذف می شود، انجام می پذیرد. فرآیندهای لجن فعال (رشد معلق) و صافی چکنده (رشد چسبیده) اهداف تصفیه ثانویه را تأمین می نمایند.
تصفیه پیشرفته فاضلاب / بازیابی فاضلاب
تصفیه پیشرفته فاضلاب به آن سطح از تصفیه اطلاق می گردد که هدف از آن جداسازی اجزایی نظیر نوترینت ها، ترکیبات سمی و مقادیر زیاد مواد آلی و مواد جامد معلق است. لخته سازی شیمیایی، انعقاد و ته نشینی و به دنبال آن مراحل صافی سازی و کربن فعال می توانند اهداف تصفیه پیشرفته را تأمین نمایند. فرآیندهایی چون اسمز معکوس و تبادل یونی نیز که به منظور جداسازی مواد محلول استفاده میشوند، در تصفیه پیشرفته حائز اهمیت هستند.
استانداردهای جریان های خروجی
قانون کنترل آلودگی آب مصوب ۱۹۷۲ سازمان حفاظت محیط زیست را ملزم به تدوین استانداردهایی برای تخلیه فاضلاب نموده است. براساس استانداردهای جاری، فاضلاب شهری می بایستی تحت تصفيه ثانویه قرار گیرد. تصفيه ثانویه فاضلاب شهری معمولا در برگیرنده ته نشینی، تصفیه بیولوژیکی و گندزدایی، همراه با تصفیه و دفع لجن می باشد. مقررات EPA جریان های دریافت کننده فاضلاب را به صورت محدود برای دریافت پساب خروجی ( effluent – limited ) و محدود از لحاظ کیفیت آب ( water- quality – limited ) تعریف می کنند. رود محدود برای دریافت پساب خروجی رودی است که با رعایت تصفیه ثانویه و استاندارهای بهترین تکنولوژی قابل دسترس، در تمام جریان های تخلیه شونده به آن، در حد استاندارد قرار گیرد. اما یک نهر با کیفیت محدود شده آب حتی اگر تمامی جریانهای تخلیه شونده به آن استانداردهای تصفیه ثانویه و بهترین تکنولوژی قابل دسترس را رعایت کرده باشند، در حد استانداردهای پیشنهاد شده نخواهد بود.
تعریف چند اصطلاح
١. جمعیت معادل (Population Equivalent) یا PE
گاهی ممکن است در شهری واحدهای صنعتی و یا دامداری وجود داشته باشند که به علت وضعیت شبکه جمع آوری فاضلاب در آن شهر، آمیختن فاضلاب آنها با فاضلاب خانگی مورد درخواست مسئولین شهر باشد. در این صورت برای دخالت دادن مقدار آلودگی های صنعتی و یا دامداران در طراحی تصفیه خانه فاضلاب می توان از روش جمعیت معادل استفاده نمود:
معمولا جمعیت معادل را از نظر بار هیدرولیکی و یا از نظر بار آلی بیان می کنند، بنابراین در اکثر قریب باتفاق فاضلاب های صنعتی جمعیت معادل بار هیدرولیکی با جمعیت معادل بار آلی یکسان نخواهد بود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.