تصفیه فاضلاب صنایع تولید روغن، مواد غذایی و صنایع وابسته
تصفیه فاضلاب صنایع تولید روغن، مواد غذایی و صنایع وابسته
تصفیه فاضلاب صنایع تولید روغن، مواد غذایی و صنایع وابسته
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 18
فهرست:
- صنایع تولید روغن گیاهی
- پالایش روغن خرما
- صنایع فرآوری میوه
- سایر صنایع فرآوری مواد غذایی
- برنج
- قهوه
- صنعت شیرینی پزی
- نشاسته
این بخش در مورد فاضلاب های ناشی از فرآوری مواد خام با منشا گیاهی (که برای تولید محصولات متناسب با مصرف انسانی به کار می روند) بحث می کند. این صنایع شامل صنایع تولید روغن گیاهی، کنسرو میوه، تولید گلوکز مایع و نشاسته، شیرینی پزی و صنایع فرآوری قهوه و برنج میباشد.
صنایع تولید روغن گیاهی
مواد خام مورد استفاده ممکن است دانه کتان، آفتابگردان، سویا، خردل، سبوس برنج، ماهوا، کنجد و غیره باشد. مواد شیمیایی مورد استفاده در فرآیند تولید شامل اسیدهای معدنی، سود سوزآور، خاک رنگبر، نمک، کاتالیست نیکل، اسید فسفریک و دیگر موارد می باشد. محصولات نهایی شامل روغن واناسپاتی، صابون، روغن ها و اسید هستند. معمولا ۳۰ تا ۴۰ درصد از آب مصرفی در نهایت به فاضلاب تبدیل می شود که در برگیرنده فاضلاب فرآیندهای جانبی، تخلیه ناگهانی از بویلرها، فاضلاب حاصل از تصفیه خانه آب، آب حاصل از شستوشوی تجهیزات و سطوح و غیره می باشد. منابع اصلی تولید فاضلاب: واحد هیدروژن دهی، آب به کار رفته در شست و شوی صافی ها، واحد تولید صابون، جریان روغنی اسیدی، روغن مصرفی در پمپ خلأ و سایر موارد می باشد.
از جدول ۱ می توان دریافت که فاضلاب ها قبل از تخلیه به محیط نیازمند برخی مراحل تصفیه شامل جذب روغن و گریس، اصلاح pH، حذف جامدات معلق و تصفیه بیولوژیکی هستند. کادام وواشی [۲] با استفاده از برخی فرآیندهای تصفیه مثل واحد کفروب روغن، افزایش pH تا ۹ توسط آهک و انعقاد با سولفات فروس و کلرید آهن، توانستند ۸۲/۹ درصد از روغن، ۴۱/۹ درصد از BOD و ۶۹/۸ درصد از COD را حذف کنند.
سولفات فروس منعقد کننده بهتری نسبت به کلرید آهن بوده اما میزان آهک مصرفی آن بالا و در حدود ۲۰۰۰ میلی گرم در لیتر بوده است. ته نشینی ساده به همراه هوادهی گسترده موثر نبود. کفروبی روغن، انعقاد و ته نشینی به همراه هوادهی گسترده به عنوان مؤثرترین فرآیند تصفیه شناخته شد. این فرآیند پسابی با BOD و COD به ترتیب ۴۵ و ۹۰ میلی گرم در لیتر و فاقد روغن و گریس تولید کرد.
جدول ۱: ویژگی های فاضلاب
پارامتر مورد بررسی |
واحد صابون | هیدروژناسیون | خروجی ترکیب شده |
خروجی ترکیب شده |
دما |
دمای محیط | دمای محیط | دمای محیط | دمای محیط |
میزان pH | 8.5 | 2.5 | 5.8 |
9 |
رنگ |
مایل به سفید | مایل به سفید | مایل به سفید | مایل به سفید |
جامدات كل | 12500 | 5900 | 9040 |
4460 |
جامدات محلول |
8200 | 4800 | 5400 | 3600 |
جامدات معلق | 4300 | 1100 | 3640 |
860 |
کلریدها |
1360 | 1050 | 1235 | 400 |
COD | 8800 | 6370 | 4160 |
2368 |
BOD |
2500 | 2360 | 800 | 980 |
روغن و گریس | 2600 | 400 | 3400 |
1200 |
سولفات ها |
1250 | 3100 | 3000 | 295 |
نیتروژن آمونیاکی | 4.5 | 2 | 3.6 |
8 |
جامدات کل فرار |
2620 | 815 | 2100 | – |
درصد سدیم | 0.8 | 0.2 | 0.3 |
– |
توجه: بجز دما، رنگ، pH و سدیم سایر پارامترها بر حسب میلی گرم در لیتر می باشد.
پالایش روغن خرما
فرآیندهای پالایش روغن خرما را می توان به این گروه ها تقسیم کرد: ۱- پالایش فیزیکی و جداسازی خشک (A)، ۲- پالایش فیزیکی و جداسازی دترجنت (B) و ۳- پالایش فیزیکی و شیمیایی به همراه جداسازی خشک و جداسازی دترجنت (C). برای تولید هر تن روغن، میزان جریان تولیدی شامل 0.2 تن حاصل از پالایش فیزیکی و 1.2 تن حاصل از پالایش شیمیایی و مخزن جداساز صابون می باشد. فاضلاب تولید شده شامل آب حاصل از فرآیند خنثی سازی، مایعات مصرف شده، آب خنک کننده، تخلیه از بویلرها، شستوشوی سطوح، مایعات حامل مقادیر جزئی و ناخواسته روغن و پسماندهای روغنی هستند [۳]. ترکیب فاضلاب تولیدی در جدول 2 داده شده است:
جدول ۲: ترکیب فاضلاب
پارامترهای مورد بررسی |
(A) | (B) | (C) |
دما | 35 | 42 |
57 |
PH |
5.3 | 4.9 | 3 |
BOD | 530 | 2640 |
4180 |
COD |
890 | 5730 | 7700 |
جامدات معلق | 50 | 12 |
6 |
فسفر |
4 | 1 | 12 |
کل ترکیبات چرب | 220 | 1580 |
3550 |
توجه: به جز pH و دما سایر پارامترها بر حسب میلی گرم در لیتر می باشد.
تصفیه فاضلاب توسط انعقاد و لخته سازی با آهک، آلوم و پلی الکترولیت و سپس ته نشینی و به دنبال آن شناورسازی توسط هوای محلول انجام می شود. کاهش تا ۹۰ درصد قابل دستیابی است، اما فرآیند تصفیه، حجم بالایی از لجن را تولید می کند. تصفیه بیولوژیکی توسط فرآیند کربن فعال در مورد فاضلابی با MLSS برابر با ۲۰۰۰-۱۵۰۰ میلی گرم در لیتر، نسبت برابر با ۰/۵ – ۰/۲، HRT بیست و چهار ساعت و SRT ۳ تا ۱۰ روز پسابی با BOD و جامدات معلق کمتر از ۵۰ میلی گرم در لیتر تولید می کند.
گاموتو جزئیات دقیقی از فرآیند تولید روغن خرما، حاصل از خوشه های نورس میوه (FFB) را بیان نموده است. تقریبا ۶۰ درصد از FFB به صورت پساب از دستگاه آسیاب روغن خرما (POME) خارج می شود، که در حدود ۳ برابر روغن خرمای تولید شده است. علاوه بر مایع خروجی، سایر زائدات شامل قطعات خرد شده بدنه خرما، برگ های خرما، شاخه های تو خالی و الیاف و پوسته می باشد. POME خام دارای BOD در حدود ۲۵۰۰۰ تا ۳۱۰۰۰ میلی گرم در لیتر و COD در حدود ۶۲۰۰۰ تا ۶۸۰۰۰ میلی گرم در لیتر می باشد. سایر مشخصات فاضلاب در جدول ۳ داده شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.