تشریح حوادث احتمالی کلر و مقابله با آنها
تشریح حوادث احتمالی کلر و مقابله با آنها
تشریح حوادث احتمالی کلر و مقابله با آنها
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 11
فهرست:
- حملات تروریستی
- الزامات حفاظت پیرامونی از سامانه های کلرزنی
- مخاطرات موجود
- نحوه مقابله با حوادث
حملات تروریستی
حملات ۱۱ سپتامبر نشان دادند که تروریست ها قادرند از هر راهی به مردم و زیرساخت های اساسی یک کشور آسیب جدی وارد نمایند. این حملات شیوه های غیر قابل تصور و غیر قابل باوری را دربر می گیرند که ممکن است آسیب های انسانی، اجتماعی و سیاسی جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند. یکی از انواع این حملات می تواند حملات شیمیایی یا میکروبی و همچنین حمله به مراکز تولید کننده یا مصرف کننده ی مواد شیمیایی باشد. حال اگر این مراکز در اماکن پر جمعیت داخل شهرها یا نزدیک به مراکز حساس جمعیتی و سیاسی مانند فرودگاه ها، ایستگاه های مترو یا وزارت خانه ها باشند، حملات تروریستی منجر به نشت مواد شیمیایی سمی از نظر خسارات وارده می توانند کشتار جمعی و پیامدهای سیاسی فوق العاده سنگینی را به بار آورند. گاز کلر از جمله مواد بسیار سمی است که در حال حاضر در سراسر جهان به عنوان مهم ترین مادهی گندزدای آب آشامیدنی و استخرهای شنا به کار برده می شود. سمی بودن فوق العاده بالا به علاوه ی قدرت نشر فراوان، می توانند عواملی باشند برای تبدیل ایستگاه های کلرزنی به اهداف تروریستی به این ترتیب یکی از مهم ترین مراحل در بهره برداری ایمن از سامانه های کلرزنی، تدوین و اجرای برنامه های حفاظت پیرامونی است. مرحلهی بعدی تدوین برنامه ی واکنش سریع برای مواقع اضطراری است.
الزامات حفاظت پیرامونی از سامانه های کلرزنی
- وجود برنامه ی تدوین شده برای حفاظت پیرامونی
- اجرای کامل و دقیق برنامه ی حفاظت پیرامونی و استفاده از تجهیزات لازم
- آموزش و تمرین برنامه ی حفاظت پیرامونی بین کارکنان برای آگاه بودن آنها از برنامه و اصلاح آن بر اساس تجربیات جمعی
- بازرسی تجهیزات و زیر نظر داشتن برنامه توسط مشاوران متخصص یا ارگان های نظارتی قانونی
- کنترل دسترسی به تجهیزات کلرزنی؛ برنامه ی حفاظت پیرامونی باید شامل محدودیت برای دسترسی افراد به ساختمان و تجهیزات کلرزنی باشد و باید تنها افراد مجاز قادر به ورود به این محل ها باشند. لازم است رفت و آمد خودروها کاملا کنترل شده باشد تا از برخورد آنها با مخازن، خط لوله یا دیگر تجهیزات کلرزنی جلوگیری شود.
مخاطرات موجود
پراکندگی ایستگاه های کلرزنی آب در سطح شهر
تعداد بسیار زیاد از مراکز کلرزنی شامل تصفیه خانه های آب و مخازن آب متعلق به شرکت های آب و فاضلاب، آبرسانی های خصوصی و استخرهای شنا که در سطح شهر پراکنده می باشند به همراه مشخص نبودن محل بسیاری از آنها (به جز اماکن متعلق به شرکت های آب و فاضلاب) باعث شده که به ویژه در مورد اماکن خصوصی یا شخصی نظارتی بر استاندارد بودن ایستگاههای کلرزنی وجود نداشته باشد. از طرف دیگر با توجه به بافت جمعیتی متراکم بعضی شهرها، این منابع بسیار نزدیک به اماکن مسکونی بوده و نشت های کوچک کلر نیز می توانند منجر به تلفات بالا گردند.
نزدیکی برخی از ایستگاه ها به اماکن حساس
در برخی موارد نزدیکی اماکن پر جمعیت به ایستگاههای کلرزنی بسیار نگران کننده می باشد. با توجه به خواص فیزیکی گاز کلر که قبلا ذکر شد در صورت بروز نشت ناشی از حملات تروریستی در ایستگاه های کلرزنی نتیجه ی بروز حوادث فاجعه بار خواهد بود.
استفاده از تجهیزات ایمنی غیر استاندارد
از آنجا که استفاده از تجهیزات ایمنی، لوازم و دستگاه های کلرزنی می تواند کمک مؤثری به جلوگیری از بروز نشت داشته باشد برخی شرکت های تولید کننده اقدام به ساخت این لوازم نموده اند که البته نداشتن دانش کافی و مقدم بودن هزینه کمتر بر کیفیت بالاتر منجر به ساخت تجهیزاتی غیر استاندارد نظیر کلریناتورهای گازی، سیستم های خنثی کننده گاز کلر، شیر قطع سریع و … شده است که خود در برخی موارد عامل ایجاد خطر بوده اند.
حمل و نقل خطرناک مخازن کلر
استفاده از خودروهای مستهلک، عدم نصب علائم هشدار دهنده، نداشتن اسکورت از سوی عواملی نظیر پلیس، تجهیز نبودن خودروی حمل به لوازم ایمنی فردی یا تجهیزات مقابله با نشت و در نهایت عدم استفاده از پرسنل آموزش دیده ی مناسب برخی از مشکلاتی است که خودروی حمل مخازن کلر را به یک بمب شیمیایی سیار تبدیل می نماید.
عدم وجود گروه واکنش سریع آماده
با وجود لزوم تربیت نیروهای تخصصی در سازمان های مرتبط با حوادث منجر به نشت گاز کلر ناشی از عملیات تروریستی یا غیر عمد، مانند نیروهای ویژه ی پلیس یا آتش نشانی در حال حاضر در بسیاری از شهرها نیروی امدادی ویژه برای اطفا کلر وجود ندارد.
مخازن مستهلک خالی نشده
وجود تعداد بسیار زیاد استخرهای شنا، همچنین نا آگاهی یا بی مسئولیتی برخی افراد باعث شده که در برخی موارد مخازن کلر قبل از اطمینان از تخلیه ی کامل به عنوان آهن قراضه به فروش روند یا در اماکن خلوت رها شوند. این دو مورد به همراه انبارش نامناسب مخازن و نگهداری طولانی مدت آنها مانند آنچه در شکل ۱ قابل مشاهده است. باعث بروز نشت هایی حتی در اماکن نزدیک به محل سکونت شهروندان گشته است.
شکل ۱: نگهداری غیر استاندارد سیلندرهای ایستاده ی کلر در انبار
آلودگی آب
حتی اگر حمله ی تروریستی یا حوادث غیر عمدی منجر به نشت شدید گاز کلر نگردد و یا در مراحل اولیه کنترل شود، قطع تزریق گاز به مخازن آب شرب یا تصفیه خانه ها می تواند باعث آلودگی آب و در نتیجه بیماری بسیاری از شهروندان گردد. این مورد می تواند وجه پنهان اما خطرناک دیگری از حملات تروریستی به ایستگاه های کلرزنی باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ الزامات انبارش، حمل و نقل و ساختمان کلر
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.