تاب آوری مالی نظام سلامت در بلایا
تاب آوری مالی نظام سلامت در بلایا
تاب آوری مالی نظام سلامت در بلایا
تهیه و تنظیم: راضیه آخوند زردینی، دانشجوی دکتری مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
نظام سلامت یک سیستم بسیار پیچیده است که باید پاسخگوی شوک های اپیدمیولوژیک اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نظیر پاندمی بیماری کووید ۱۹، اپیدمی ابولا، جنگ و بلایا اقتصادی باشد و خودش را با تغییرات به وجود آمده تطبیق دهد (۱). مفهوم تاب آوری سیستم سلامت به دلیل همه گیری ویروس کرونا به چالش کشیده شده است و حتی سیستم های بهداشتی تثبیت شده، که انعطاف پذیر در نظر گرفته می شدند در طول همه گیری دچار چالش های زیادی شدند(۲).
تاب آوری نظام سلامت به معنای توانایی، قابلیت و ظرفیت پیش بینی، پیشگیری، جذب تطبیق و تغییر نظام سلامت به هنگام مواجه با شوک و با ارائه مستمر خدمات سلامت تعریف می شود (۱) شوک یک تغییر ناگهانی و شدید است که بر یک سیستم سلامت تأثیر می گذارد و بنابراین با استرس های قابل پیش بینی و پایدار سیستم سلامت مانند پیری جمعیت متفاوت است یک چرخه شوک چهار مرحله دارد آمادگی شروع شوک و هشدار، تاثیر شوک و مدیریت و بازیابی و یادگیری(۳).
خط مقدم سیستم درمانی در مواجهه با این بلایا بیمارستان ها می باشند برای برنامه ریزی در جهت مدیریت بلایا، شناسایی چالش های بیمارستان همراه با راهکارها و اقدامات می تواند بسیار مؤثر واقع شوند (۴) سازمان بهداشت جهانی معتقد است که بیمارستانها به دلیل دارا بودن ترکیب پیچیده بیشتر از سایر دستگاه های خدمت رسان به جامعه در برابر فاجعه ها آسیب پذیر هستند(۱) و ناتوانی آنها در ارائه خدمات به موقع می تواند نتایج مرگ باری به همراه داشته باشد بنابراین تاب آوری بیمارستان، صرف نظر از اینکه چه نوع بلایای رخ داده است برای مدیریت آن الزامی است(۲)
بیمارستان تاب آور یک مفهوم جدید و نو ظهوری است که می توان به عنوان توانایی بیمارستان در مقاومت، جذب و پاسخ به شوک ناشی از بلایای طبیعی توام با حفظ عملکردهای درمانی خود و برگشت به حالت اولیه و یا سازگاری با شرایط جدید تعریف نمود(۵). موضوع پایداری یک سیستم به ویژه زمانی که منابع مالی کمیاب است از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در واقع یک معیار استاندارد برای عملکرد سیستم سلامت، پایداری مالی است یک بیمارستان زمانی پایدار تلقی می شود که با توانایی و تخصیص منابع کافی برای فعالیت هایی که نیازهای سلامت فردی یا عمومی را برآورده می کند. اداره شود این تعریف بر دو جنبه تمرکز دارد: توانایی جمع آوری منابع مالی کافی در بلندمدت و توانایی استفاده از این منابع به گونه ای که نیازها را برآورده کند.
ابعاد تاب آوری مالی بیمارستان شامل عوامل مؤثر بر تاب آوری مالی، بهبود ساختارهای مالی و مدیریت ریسک مالی است که در زیر به توضیح هر کدام می پردازیم.
- عوامل مؤثر بر تاب آوری مالی شامل عوامل داخلی و خارجی است عوامل داخلی شامل ساختار سازمانی، سیاست ها رویه های مالی منابع مالی توانمندی های انسانی و فناوری اطلاعاتی بیمارستان است عوامل خارجی شامل عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و زیست محیطی است که می توانند تاثیر مستقیم یا غیر مستقیم بر تاب آوری مالی بیمارستان داشته باشند.
- بهبود ساختارهای مالی شامل بهینه سازی ساختار سرمایه کارایی مالی، مدیریت هزینه ها و درآمدها، مدیریت دارایی ها و بدهی ها و توسعه منابع مالی است. این اقدامات بهبود عملکرد مالی بیمارستان را در هنگام بروز بلایا تضمین می کنند و قابلیت تامین منابع مالی لازم را برای ادامه فعالیت های بیمارستان در بلایا را فراهم می کنند. به طور کلی، تاب آوری مالی بیمارستان در دوران بلایا به منظور حفظ پایداری مالی و ادامه فعالیت های بیمارستان در بلایا مورد توجه قرار می گیرد. این تاب آوری شامل اقدامات پیشگیرانه و پاسخگویی فوری در برابر بلایای مالی است و باعث افزایش قابلیت تحمل و توانمندی بیمارستان در مواجهه با شرایط بلایای می شود.
- مدیریت هوشمندانه ریسک مالی می تواند بقا را تضمین نماید بلایا باعث تغییرات عرضه و تقاضا می شود، لذا در چنین شرایطی جریان نقدینگی که حیات سازمان به آن وابسته است با مشکل مواجه شده و باعث بروز مشکلاتی در افزایش هزینه های غیر ضروری و اتخاذ رویکرد منعطف تر در هزینه کرد، تغییر در تسویه بدهی و تعهدات، دریافت وام در شرایط فورس ماژور تغییر در بازپرداخت بدهی ها و حساب های پرداختنی می شود که تمرکز بر مدیریت منابع مالی و انضباط مالی را ضروری می نماید.
تاب آوری مالی مراکز درمانی در هنگام بلایا نیازمند یک سیستم مدیریت قوی و هوشمند است که مدیران باید با در نظر گرفتن محدودیت های مالی و منابع انسانی موجود، استراتژی های مناسب را برای مدیریت منابع مالی و انسانی بیمارستان در دوران بلایا اجرا کنند.
لازم است که مدیریت مالی سیستم سلامت به ابعادی که برخی در ذیل به آن اشاره خواهد شد توجه لازم را داشته و بیمارستان را از نظر این ابعاد مورد ارزیابی قرار دهند (۹).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آشنایی با مبانی نظام مدیریت سلامت دارایی فیزیکی
⇐ تاب آوری سیستم های بهداشتی در مدیریت بیماری همه گیر COVID-19
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.