بیوگاز و کاربردهای آن
بیوگاز و کاربردهای آن
بیوگاز و کاربردهای آن
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 37
بیوگاز یکی از منابع تجدیدپذیر انرژی می باشد که از تخمیر بی هوازی زیست توده (Biomass) بدست می آید.
زیست توده چیست؟ شامل کلیه موادی در طبیعت می شود که از موجودات زنده به عمل آمده و شامل ضایعات و یا فضولات آنها می باشد.
بیوگاز چیست؟ منابع زیست توده حاوی ترکیبات آلی درطی فرآیند هضم، از مولکول های درشت زنجیر به مولکول های ساده تر تبدیل شده و حاصل نهایی این فرآیند، گازی است قابل اشتعال که بیوگاز نام دارد٬ این گاز شامل 60-70 درصد متان و 30-40 درصد دی اکسیدکربن همراه مقادیر جزئی گازهای سولفید هیدروژن، نیتروژن و بخار آب می باشد.
از جمله مزایای منحصر به فرد بیوگاز
کارایی اثبات شده این روش برای تولید انرژی از تمامی منابع زیست توده اعم از:
- فضولات دامی
- پساب صنایع غذایی و کشاورزی
- زباله های شهری
- فاضلاب های شهری می باشد.
لذا با بهره گیری از این فناوری می توان ضمن حل بحران عظیم زباله های خانگی، معضل فاضلاب ها و پساب های آلی را نیزحل نمود.
بیوگاز فناوری مناسب و قابل اجرا برای ایران
بخش اعظم پسماند های آلی ایران را مواد فساد پذیر با رطوبت بالا تشکیل می دهد ، این امر باعث می گردد که استفاده از فناوری هضم بی هوازی (بیوگاز) برای تولید انرژی از این پسماند های آلی دارای کارایی مناسب باشد .
نتایج مطالعه هضم بی هوازی انجام شده در راکتورها نشان می دهد که کمیت و کیفیت زباله های شهری ایران برای تولید بیوگاز بسیار مناسب است و در صورت احداث نیروگاه های بیوگازی می توان ضمن حل بحران زباله در کشور و تولید کود مناسب، قسمتی از انرژی مورد نیاز جامعه را تأمین نمود.
تاریخچه بیوگاز در جهان :
- اوایل سده نوزدهم (1808) شخصی به نام دیوی از طریق کود گاوی و با استفاده از تبخیر در خلاء 36/0 لیتر گاز متان تولید کند.
- اهمیت و توسعه بیوگاز در جهان در سال های اخیر بسیار پیشرفت کرده است.
- کشورهای آسیایی: کره، چین، هندوستان
- کشورهای اروپایی: دانمارک، فرانسه، هلند، انگلستان، ایتالیا، ایرلند
- سوئد 40 درصد از نیاز خود را در بخش حمل ونقل خودرو، از این طریق بدست می آورد.
تاریخچه بیوگاز در ایران:
- اولین هاضم تولید بیوگاز در ایران در روستای نیازآباد لرستان در سال 1354 ساخته شد.
- در سال 1359 دو واحد کوچک آزمایشگاهی در دانشگاه بوعلی سینا همدان که با فضولات کشتارگاه و کود گاوی تغذیه می کرد.
- در سال 1361 یک واحد 3 مترمکعبی توسط دانشگاه صنعتی شریف احداث شد.
فرآیند هضم بی هوازی (تولید بیوگاز) در 3 مرحله:
مرحله اول: هیدرولیز مواد آلی پیچیده و نامحلول و تبدیل این مواد به ترکیبات آلی محلول.
مرحله دوم: تولید اسیدهای آلی از محلول حاصل از مرحله اول بوسیله باکتری های اسیدوژن.
مرحله سوم: تولید بیوگاز از ترکیبات و اسیدهای آلی تولیدی از مرحله دوم توسط باکتری های متانوژن.
پارامترهای موثر بر فرآیند هضم بی هوازی:
- pH: اسیدیته مناسب برای فعالیت بهینه هاضم های بی هوازی در محدوده 6/8 – 7/2 می باشد.
- درجه حرارت: درمحدوده مناسب کاری 10 – 60C
- مواد مغذی: باکتری های بی هوازی جهت متابولیسم و ادامه حیات و ترمیم سلول های خود نیاز به مواد غذایی مناسب شامل فسفر، کربن، سدیم، منگنز، آهن، کبالت و … دارند . مقدار و نسبت این مواد در کنترل و نحوه عملکرد فعل و انفعالات میکروارگانیسم ها بسیار مهم می باشد.
- نوع و غلظت مواد: براساس درصد ماده خشک در نظر گرفته می شود.
- مواد سمی: در صورتی که غلظت مواد غذایی مورد نیاز میکروارگانسیم ها بیش از محدوده مورد نیاز آنها باشد و باعث سیر نزولی در رشد بیولوژیکی آنها شود، به عنوان یک ماده سمی تلقی می شود. وجود مواد سمی نظیر آنتی بیوتیک های موجود در فضولات مرغی از عوامل بازدارنده تخمیر بوده و وجود سولفات ها می تواند باعث کاهش تولید گاز گردد.
- اختلاط محتویات: هم زدن محتویات و ایجاد محلولی یکنواخت در هاضم، می تواند باعث افزایش گاز و بالا رفتن کارایی هاضم های بی هوازی گردد.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
-
برخی از انواع روش های هضم بی هوازی
-
کاربرد و مصارف بیوگاز
-
اثرات زیست محیطی استفاده از بیوگاز
-
اثرات اقتصادی، اجتماعی استفاده از بیوگاز
-
منابع آلاینده های زیست محیطی سایت بیوگاز شهر ساوه
-
ویژگی و چگونگی تولید بیوگاز
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.