بهداشت مواد غذایی در شرایط اضطراری
بهداشت مواد غذایی در شرایط اضطراری
بهداشت مواد غذایی در شرایط اضطراری
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 44
فرمت: PPT تعداد صفحات: 48
کمبود مواد غذایی بلافاصله پس از وقوع حوادث به دو علت افزایش می یابد:
- نابود شدن ذخائر و انبارهای مواد غذایی در نواحی آسیب دیده که موجب کاهش مواد غذایی در دسترس می شود.
- گسیخته شدن سیستم توزیع که ممکن است دسترسی به مواد غذایی را حتی در مواردی که کمبود قطعی وجود ندارد، را مقدور نسازد.
در جریان وقوع بلا انبارهای مواد غذایی، فروشگاه های عمده و خرده فروشی مواد غذایی، رستوران ها و … اغلب خراب می شوند و یا آسیب می بینند و این امر باعث تخریب و فاسد شدن مواد غذایی می شود. قطع برق به تاسیسات سردخانه ای، کارخانه های یخ سازی و کارگاه های تهیه مواد غذایی صدمه می زند و به این ترتیب تلفات مواد غذایی بیشتر می شود. در شرایط اضطراری کنترل کیفیت نیز با مشکل مواجه می شود زیرا واحدهای کنترل کیفی از کار می افتند و بازرسی مواد غذایی مختل می شود. در این شرایط مواد غذایی که از خارج از مناطق بلا دیده توسط مقامات رسمی و جمعیت های امدادی داوطلب فرستاده شده اند باید از منابع مطمئن تهیه و ارسال شده باشد و باید مورد بازرسی قرار گرفته و بهتر است جیره های روزهای اول در بسته بندی های غیر قابل نفوذ و مطمئن باشد.
واحدهای سیار تغذیه
بعلت نبود شرایط پخت و پز در ساعات اولیه بعد از وقوع بلایا بایستی در اولین فرصت غذاهای پخته در بسته های فردی و توسط واحدهای سیار تغذیه توزیع شود. برنامه های تغذیه باید در دو جهت تنظیم گردد:
- تامین مواد غذایی جهت افرادی که تسهیلات پخت و پز را در اختیار دارند.
- فراهم نمودن امکانات تغذیه جمعی توسط سازمان های امدادی برای کسانی که چنین تسهیلاتی در اختیار ندارند.
تامین بهداشت مواد غذایی در زمان بحران
تامین مواد غذایی برای روزهای اولیه ایجاد بحران:
در روزهای اول به علت شرایط ویژه برای به حداقل رساندن مسمومیت های غذایی و جهت تضمین ایمنی، مواد غذایی باید به صورت کنسرو توزیع گردد که رعایت شکل ظاهری و جوشاندن کنسروها به مدت 20 دقیقه بایستی رعایت شود.
تامین مواد غذایی پس از استقرار بلازدگان در اردوگاه ها
با توجه به وسعت حادثه، بازسازی مناطق آسیب دیده ممکن است از چند ماه تا چند سال به طول انجامد لذا تغذیه حادثه دیدگان از غذاهای متداول با در نظر گرفتن عادات غذایی به شرح زیر امکان پذیر است
- مواد غذایی خشک و غیر فساد پذیریا (آرد و شکر، روغن و …) تحویل بصورت هفتگی
- فرآورده های لبنی و پروتئینی: تحویل بصورت روزانه
- میوه و آبمیوه: روزانه تحویل شود
- فرآورده های کنسرو شده و شیر استریلیزه بصورت هفتگی و ماهیانه
وظایف بخش بهداشت: مهمترین وظیفه، ارزیابی وضعیت تغذیه جمعیت حادثه دیده و شناسایی گروه های آسیب پذیر، نظارت بر کمیت و کیفیت مواد غذایی توزیع شده بین بازماندگان است.
اقداماتی برای تامین صحیح بهداشت مواد غذایی
- بازرسی کیفیت مواد غذایی وارد شده به منطقه برای کشف فساد و آلودگی
- بازرسی کیفیت آب مرکز تهیه غذا
- مبارزه با حشرات و جوندگان در انبارها، آشپزخانه ها و مراکز تغذیه
- تدارک برای انبار کردن صحیح فضولات مایع و جامد
- تدارک برای شستشو و گندزدایی ظروف
- نظارت بر تهیه غذا
- نظارت بر توزیع غذا
- نظارت بر نظافت ساختمان هایی که در آنها غذا تهیه و توزیع می شود.
- مدیریت کارکنان مواد غذایی مشتمل بر معاینات بهداشتی، آموزش، تامین کارکنان به تعداد کافی و تهیه تسهیلات بهداشتی کافی
بیماری های منتقله از آب و مواد غذایی
این بیماری ها از طریق خوردن و آشامیدن غذا و آشامیدنی های آلوده ایجاد می شود. مهمترین بیماری منتقله از طریق آب و مواد غذایی عبارتند از: وبا، شیگلوز، سالمونلوز، بوتولیسم
اقدامات کلی و راه های تامین بهداشت مواد غذایی در بحران
- مواد غذایی مناسب جهت تغذیه بازماندگان بلایای طبیعی تامین شود
تامین مواد غذایی برای روزهای اولیه بحران که بیشتر مواد زیر توصیه می شوند: - محصولات کنسرو شده، کمپوت انواع میوه ها، فراورده های خشک، آبمیوه های بسته بندی شده توسط کارخانه های معتبر و خشکبار
- تامین مواد غذایی پس از استقرار بلازدگان در اردوگاه ها از جمله مواد غذایی خشک و غیر فساد پذیر مانند روغن، ماکارونی، آرد و شکر که بدون شرایط ویژه نگهداری خاص می توان به صورت هفتگی آن ها را درمیان مردم توزیع کرد.
- مواد غذایی مقاوم به فساد مثل شکر، روغن و آرد باید در شرایطی به دور از رطوبت، گرد و غبار در مدت کوتاه نگه داشته شوند.
- مواد غذایی فساد پذیر هم نیاز به شرایط نگهداری ویژه در یخچال و فریزر دارند.
نکات بهداشتی پس از وقوع بحران
- غذای پخته باید سریع مصرف شود در غیر این صورت با استفاده از وسایل سرمازا نگهداری و قبل از مصرف مجدد برای 5 تا 10 دقیقه در دمای 70 درجه سانتیگراد جوشانده شود.
- غذا را به طور کامل باید پخت.
- قبل و حین تهیه غذا دست ها مکررا شسته شوند.
- غذا را از تماس با حشرات و جوندگان محافظت کرد.
- اگر در زمان وقوع بلا ماه های گرم باشد، در صورت قطع برق، باید روی یخچال و فریزر را با مواد عایق مانند پتوی پشمی پوشاند در این صورت محتویات یخچال تا 12 ساعت و فریزر تا 24 ساعت هم سالم می ماند.
- در ماه های سرد سال باید مواد غذایی را از انجماد و مواد خشک را از رطوبت حفظ کرد.
- شیر باید سریعا به فراورده های با قابلیت نگهداری طولانی مانند ماست و پنیر تبدیل شود.
- تخم مرغ با پوسته سالم را می توان در شرایط معمول نگهداری و در صورت گرم بودن هوا بهتر است در عرض 15 روز مصرف شود.
- گوشت و مرغ در هوای گرم بیش از 3 – 4 ساعت قابل نگهداری نیست.
- مواد غذایی باید به اندازه مصرف هر وعده طبخ شود. در صورت سرد بودن هوا می توان غذای باقی مانده را در هوای سرد به شرطی که درجه حرارت محیط بیشتر و از 4+ درجه سانتیگراد باشد، نگهداری کرد.
این پست بروزرسانی شد و فایل پاورپوینت اصول تامین احتیاجات تغذیه ای در وضعیت های اضطراری (بحران ها) پیوست شد
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
- کنترل و مبارزه با حشرات و جوندگان در شرایط اضطراری
- مبارزه با جانوران موذی
- مبارزه با عقرب و مار
- بهداشت روانی در شرایط اضطراری
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.