بررسی معیارهای طراحی المان های مهندسی لندفیل ها برای دفن مواد زائد جامد
بررسی معیارهای طراحی المان های مهندسی لندفیل ها برای دفن مواد زائد جامد
بررسی معیارهای طراحی المان های مهندسی لندفیل ها برای دفن مواد زائد جامد
فرمت: PDF تعداد صفحات: 11
امروزه دفن بهداشتی مواد زائد جامد شهری و انتخاب روش دفن مناسب از اهمیت خاصی در مسائل مدیریت شهری برخوردار می باشد. اگرچه دفن بهداشتی مواد زائد جامد شهری در ایران، به عنوان یکی از بهترین راه حل ها جهت کنترل و مدیریت این مواد در حوزه دفع می باشد با این حال دفن بهداشتی در اکثر شهرهای ایران با مشکل روبرو است و مکان های دفن بیشتر محل تلنبار می باشند. تلاش در جهت سالم سازی و کاهش خطرات و تهدیدات علیه سلامت انسان و محیط زیست به ویژه طی دو دهه گذشته منجر به تصویب قوانین و استانداردهایی برای اصلاح روش های طراحی اجزای مختلف لندفیل ها شده است. در این مقاله، با استفاده از مطالعات مروری کتابخانه ای و سوابق کشوری و جهانی، ضمن بررسی معیارهای طراحی المان های مهندسی لندفیل ها شامل تعداد، جنس و ضخامت لاینرهای رسی و یا مصنوعی مانند ژئوسنتتیک ها، لایه های زهکش شیرابه، لایه های پوششی روزانه، میانی و نهایی و طراحی شیب های کناری با در نظر گرفتن مشکلات پایداری آن ها، پیشنهادهایی متناسب با شرایط موجود کشور ارائه شده است.
کلمات کلیدی: لندفیل، لاینر، زهکش، لایه های پوششی، پايداری
مقدمه
دفع صحیح مواد زائد جامد شهری یکی از مسائل مهم زیست محیطی است که امروزه در کشورهای پیشرفته توجه زیادی به آن شده و تحقیقات گسترده ای در مورد آن صورت می گیرد. روش های دفع مواد زائد جامد متنوع بوده و شامل تلنبار کردن، سوزاندن در هوای آزاد، استفاده از دستگاه های زباله سوز، دفن بهداشتی و تهیه کمپوست می باشد.
علی رغم ابداع انواع روش های دفع و با وجود تکنولوژی های پیشرفته بازیافت و استحصال مواد، دفن بهداشتی از متداولترین و معتبرترین روش های دفع مواد زائد جامد شهری در جهان و ایران به شمار می آید. دفن بهداشتی عبارتست از تخلیه زباله در داخل ترانشه، متراکم کردن آن و پوشاندن آن با خاک به روش کاملا سیستماتیک به نحوی که زباله در داخل کپسول کاملا محصور شده و امکان نفوذ شیرابه و گاز به اطراف سلول وجود نداشته باشد. اگرچه سابقه دفن بهداشتی درجهان بیش از شش دهه می باشد و در این مدت تحولات مثبت زیادی در جهت بالا بردن کیفیت دفن بهداشتی صورت گرفته ولی در ایران متاسفانه وضعیت به این صورت نبوده و در حالی که 92 درصد مواد زائد در ایران دفن می شوند در این میان حدود 85 درصد شهرها، زباله ها را به روش غیر بهداشتی و غیر اصولی دفن و تلنبار می کنند و به ادعای شهرهایی هم که دفن بهداشتی را گزارش می کنند نمی توان اعتماد کرد. در مدفن های غیر مهندسی از لایه زهکش شیرابه استفاده نمی شود و زباله ها در تماس با زمین طبیعی هستند و این مساله باعث از بین رفتن هزاران هکتار زمین در سال می شود.
یک مدفن مهندسی دارای قسمت های مختلفی شامل لاینرهای نفوذناپذیر، لایه های زهکش شیرابه، لایه های پوششی (پوشش روزانه، میانی و نهایی)، سیستم جمع آوری شیرابه، سیستم جمع آوری گاز و سیستم های کنترل می باشد. قبل از طراحی المان های مهندسی یک مدفن زباله باید هیدروژئولوژی محل شامل سطوح عمومی آب زیرزمینی و نوسانات فصلی سطوح آب، عمق لایه آبدار و ضخامت آن، جهت عمومی جریان آب زیرزمینی، گسترش طولی و عمودی لایه های خاک، بافت و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لایه های خا ک و لرزه خیزی منطقه توسط کاوش های ژئوتک نیکی صحرایی و آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گیرند. در این مقاله، برای بررسی معیارهای طراحی المان های مهندسی لندفیل ها شامل لاینرهای نفوذناپذیر، لایه های زهکش شیرابه، لایه های پوششی و شیب های کناری و به منظو ر اصلاح روش های طراحی آنها در داخل کشور و رساندن سطح فعلی آن به سطح قابل قبول بین المللی از یک سو و جامع پوشی به اهداف حفظ سلامت عموم و محیط زیست از سوی دیگر از مطالعات مروری کتابخانه ای و سوابق کشوری و جهانی استفاده شده است.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
- لاینرهای نفوذناپذیر
- لاینرهای رسی متراکم CCLs
- لاینرهای مرکب رسی – ژئوسنتتیک GCLs
- لایه های زهکش شیرابه
- زهکش های طبیعی
- زهکش های ژئوکمپوزیت
- توان انتقال ژئونت
- نفوذپذیری ژئوتکستایل
- رفتار سطح مشترک خاک و ژئوتکستایل
- لایه های پوششی و کاربرد آنها در لندفیل
- پوشش روزانه، میانی و نهایی
- ارزیابی پایداری شیب های کناری لندفیل
- خلاصه و نتیجه گیری
- منابع
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت پسماند و نخاله های ساختمانی و استفاده مجدد آنها به منظور کاهش آلاینده های محیط زیست
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.