بررسی اثر تغییر اقلیم بر پارامترهای مهم هواشناسی تحلیل تغییرات آب و هوایی
پروپوزال بررسی اثر تغییر اقلیم بر پارامترهای مهم هواشناسی تحلیل تغییرات آب و هوایی
پروپوزال بررسی اثر تغییر اقلیم بر پارامترهای مهم هواشناسی تحلیل تغییرات آب و هوایی
فرمت: WORD تعداد صفحات: 13
ظرفیت اکوسیستم ها برای پذیرش تغییرات در محیط زیست محدود است. اگرچه طبیعت خود دارای توانایی مقابله با تغییرات را دارد ولی رشد صنایع و کارخانه ها و جنگل زدایی و تخریب محیط زیست باعث افزایش روزافزون تخریب طبیعت و افزایش گازهای گلخانه ای و متعاقب آن افزایش دما و برهم خوردن توازن اقلیمی در اغلب نواحی کره زمین در طی دهه های اخیر شده است (7). تأثیرات منفی تغییر اقلیم بر آب و هوای زمین و سیستم های مختلف باعث شده است که این پدیده در بین ده موضوع تهدید کننده بشر در قرن 21 به عنوان خطرناک ترین مشکل شناخته شود.
تغییرات اقلیم بر طبق تعریف کنوانسیون تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد عبارت است از هرگونه تغییری در شرایط آب و هوایی، که با ترکیبات اتمسفر در گذشته متفاوت باشد و به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر فعالیت انسان تاثیر می گذارد (5).
زیان های ناشی از بلایای آب و هوایی در طول 60 سال گذشته نیز افزایش یافته است و بیشترین تأثیر مخرب در بخشهای منابع آب، کشاورزی، سلامت و امنیت غذایی بخصوص در کشورهای در حال توسعه ثبت شده است. مهمترین اثر تغییر اقلیم تأثیرگذاری بر پدیده های حدی جوی و اقلیمی نظیر طوفان، سیل، تگرگ، خشکسالی، امواج گرمایی و سرمای نابهنگام و… خواهد بود (6). پیش بینی شده است که دمای متوسط جهان به بالاتر از 1.5 درجه سانتیگراد در مدت زمان بین 2030 و 2050 برسد که به مدل و مفروضات پیش بینی شده تغییرات گازهای گلخانه ای و حساسیت آب و هوا بستگی دارد. آثار تغییر اقلیم بر کل سیاره یکسان نیست بعضی مناطق زمین حساسیت بیشتری نسبت به تغییر اقلیم در مقایسه با مناطق دیگر دارند. به عنوان مثال مناطقی که دارای اقلیم مدیترانه ای هستند اقلیم آنها وابستگی زیادی به میزان دما و بارش دارد و در نتیجه این مناطق در برابر تغییر اقلیم دچار استرس می شوند.
همانطور که دمای متوسط جهان در سالهای 1980 تا 2018 از 0.5 درجه سانتیگراد به 1 درجه سانتیگراد افزایش یافته پیش بینی می شود با افزایش 0.5درجه سانتیگراد دیگر تغییر بیشتری یابد. یک مثال از افزایش دمای متوسط جهان این است که میانگین دمای روزهای سرد (10٪ سردتر) شده و همچنین دمای متوسط روز های گرم (10٪ گرمتر) شده است. همچنین شواهدی وجود دارد که تعداد کل طوفان های سالانه مناطق گرمسیری کاهش یافته است، در حالی که تعداد گردباد شدید در مناطق افزایش یافته است. همچنین خشکسالی در مدیترانه به ویژه جنوب اروپا، آفریقای شمالی و خاور نزدیک افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. این تغییرات همچنین با افزایش فرکانس و طول دوره امواج گرمایی در قسمت های وسیعی از اروپا شمال افریقا و استرالیا همراه بوده است همچنین میانگین سالانه یخ دریای قطب شمال میزان سالانه 3.5 تا 4.1 درصد از 1979 تا 2012 کاهش یافته است که باعث افزایش سطح آب دریا ها و اقیانوس ها شده است.
تغییر اقلیم همچنین باعث تحت تاثیر قرار گرفتن زندگی صدها میلیون انسان شده است اما بیشتر آن ها حتی آگاهی ندارند که قربانی تغییر اقلیم هستند. از 262 میلیون انسانی که تخمین زده شده است که بین سال های 2000 تا 2004 تحت تاثیر تغییرات اقلیم قرار گرفته اند بالغ بر 98 درصد آن ها در کشور های در حال توسعه بوده اند(2). تغییرات محیطی، به ویژه تغییرات آب و هوایی تأثیر نامتناسبی نیز بر فقر خواهد داشت مردم در مناطق روستایی که معیشت اکثریت آنها مستقیماً به منابع طبیعی بستگی دارند تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. تهی شدن خاک و تخریب منابع جنگلی، منابع آبی، از بین رفتن مراتع و شیلات در بسیاری از کشورهای در حال توسعه باعث تشدید فقر می شود. علاوه بر این سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام کرده است که در سال 2012 ، 12.6 میلیون مرگ را (23٪ از کل مرگ و میر جهان) مربوط به عوامل محیطی، که بسیاری از آنها تحت تأثیر تغییرات اقلیمی بودند.
بر اساس گزارش IPCC (2013)، دمای زمین 0.85 درجه سانتی گراد افزایش یافته است. بنابراین می توان انتظار داشت که گرم شدن کره زمین ممکن است منجر به بارش کمتری شود، که می تواند در سطح آبهای زیرزمینی به دلیل تبخیر و تعرق، از دست دادن پوشش گیاهی، و رواناب های سطحی تغییراتی ایجاد کند. در گزارش فنی مذکور آمده است که تغییرات اقلیمی اعم از دما و بارش به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک و با میانگین پایین بارندگی، اثرات قابل توجهی بر رواناب و در دسترسی بودن آب دارد و این امر برای شرایط اقلیمی ایران که تغییرات آب و هوایی و به ویژه بارش بر منابع آب آن تأثیرات قابل توجهی می گذارد، بسیار حائز اهمیت است.
ایران کشور بزرگی است که از تنوع اقلیمی بسیار گسترده ای برخوردار است بطوری که 35.5% آن در نواحی کاملاً بیابانی 29.5 % بیابانی،% 20.1% نیمه بیابانی، 5% مدیترانه ای و 10% شامل اقلیم های مرطوب کشور می شوند؛ بنابراین بیش از 82% قلمرو کشور در نواحی بیابانی و نیمه بیابانی جهان قرار گرفته است. این مناطق که بیشتر نواحی، مرکزی و جنوبی ایران را شامل می شوند که اغلب تابستان های بسیار گرم را تجربه می کنند (6 و 5).
با وجود اینکه تغییرات آب و هوایی در قاره ها و کشورها انجام می شود ولی چون آب و هوا از یک محل به محل دیگر متفاوت است بنابراین بررسی تغییرات اقلیمی به صورت محلی حائز اهمیت می باشد.
استان اردبیل نیز با مساحت 17867 کیلومتر مربع ، تقریباً 1.1 درصد از کل مساحت کشور است استان مرزی اردبیل در ۳۷ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۳۹ درجه و ۴۲ دقیقه عرض شمالی از خط استوا و ۴۸ درجه و ۵۵ دقیقه تا ۴۷ درجه و ۳۰ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ در شمال غرب جمهوری اسلامی ایران و غرب دریای خزر قرار دارد. این استان که دارای ده شهرستان؛ اردبیل، بیله سوار، پارس آباد، خلخال، سرعین، کوثر، مشکین شهر، مغان، نمین و نیر است از طریق چهار شهرستان بیله سوار، پارس آباد، مغان و نمین با کشور جمهوری آذربایجان مرز مشترک دارد شکل 1.
استان اردبیل جزء اقلیم نیمه خشک و سرد کوهستانی محسوب می شود و به طور متوسط دارای 220 تا 457 میلی متر بارندگی می باشد، تغییرات دمایی حوزه از حداقل 32- درجه ی سانتی گراد در نزدیکی قله ی سبلان تا حداکثر 34 درجه ی سانتیگراد در نواحی سد یامچی متغیر است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.