برآورد تولید فاضلاب
برآورد تولید فاضلاب
برآورد تولید فاضلاب
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 32
میزان تولید فاضلاب
در شبکه های مجزا، مجموعه ای از فاضلاب خانگی، عمومی، اداری، تجاری، صنعتی، نشتاب و آب باران غیر مجاز در فاضلابروها جریان می یابد که به مخلوط آنها فاضلاب شهری گفته می شود. در مواقع غير بارانی به مجموعه این فاضلاب ها، جریان در هوای خشک و در مواقعی بارانی جریان در هوای مرطوب نامیده می شود.
میزان تولید فاضلاب خانگی
میزان تولید فاضلاب خانگی در هر جامعه ای تابعی از میزان مصرف آب در آن جامعه است و مصرف آب نیز خود تابعی از پارامترهای مختلف اقلیمی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، آداب و رسوم و سطح بهداشت و زندگی مردم است. بیش از 70 درصد فاضلاب شهری را فاضلاب خانگی تشکیل می دهد. در مواقع غير بارانی حتی بیش از 80 درصد فاضلاب جریان یافته در فاضلابروها شامل فاضلاب خانگی است.
از روی اطلاعات مربوط به جمعیت و سرانه تولید فاضلاب، دیی فاضلاب خانگی را می توان محاسبه نمود. با افزایش جمعیت و به دنبال آن افزایش مصرف آب، میزان تولید فاضلاب نیز افزایش می یابد. به دلیل وجود تفاوت های فرهنگی و اجتماعی در جوامع به ویژه در جوامع شهری و روستایی، سرانه مصرف آب نیز متفاوت خواهد بود. بررسی ها نشان می دهد که در کشور ما معمولا متوسط سرانه مصرف آب در جوامع شهری بین 150 تا 220 و در روستاها بین 80 تا 120 لیتر در روز است، لازم به ذکر است که اعداد فوق به صورت تیپیکال بوده و در بعضی شهرها و روستاها به صورت موردی ممکن است میزان مصرف آب از محدوده ذکر شده کمتر یا بیشتر نیز باشد. سرانه تولید فاضلاب عبارت است از مقدار فاضلابی که توسط هر نفر در روز تولید می گردد. برای محاسبه سرانه تولید فاضلاب از روی میزان مصرف آب، ضریبی تحت عنوان ضریب تبدیل آب به فاضلاب تعریف می گردد. به این معنی که درصدی از آب مصرفی تبدیل به فاضلاب می شود و بخشی از آن در منازل شامل مصارف پخت و پز، آشامیدن، آبیاری فضای سبز، تبخیر از طريق وسائل خنک کننده و نشست از طریق سیستم لوله کشی داخل منزل تبدیل به فاضلاب نمیگردد. مقدار این ضریب با توجه به شرایط زندگی و آب و هوایی و نوع ساختمانها متفاوت است. از آنجا که معمولا در اکثر شهرها اطلاعات کاملی در این رابطه وجود ندارد، لذا براساس تجربیات موجود مقدار عددی ضریب 70 تا 90 درصد و بطور متوسط 80 درصد را در طراحی در نظر می گیرند.

ارتباط بین مصرف آب و تولید فاضلاب در ساعات مختلف در یک اجتماع
نمودار 1: ارتباط بین مصرف آب و تولید فاضلاب در ساعات مختلف در یک اجتماع
میزان تولید فاضلاب صنعتی
فاضلاب تولیدی در صنایع به دو قسمت زیر تقسیم بندی می شود:
الف-فاضلاب تأسیسات بهداشتی با فاضلاب بهداشتی:
این بخش از فاضلاب صنعتی مربوط به بخشهای اداری و پرسنلی کارخانه است و منشأ تولید آن آب مصرفی توسط کارگران و سایر پرسنل شاغل به به کار در کارخانه برای مصارفی همچون آشپز خانه، شستشو، دستشویی، استحمام و سایر مصارف بهداشتی است. ماهیت چنین فاضلابی از نظر نوع آلودگی مشابه فاضلاب خانگی است. در بعضی از صنایع صرف این نوع فاضلاب تولید می گردد.
ب- فاضلاب فرآیند:
به فاضلاب تولیدی در حین مراحل عمل آوری، پردازش و تکمیل محصولات صنعتی اصطلاحا فاضلاب فرآیند گفته می شود. کمیت و کیفیت چنین فاضلابهایی با فاضلاب خانگی بسیار تفاوت داشته و نوع آلودگی موجود در آن با توجه به نوع کارخانه و نوع تولیدات و مواد مصرفی اولیه مصرفی آن از یک صنعت به صنعت دیگر متفاوت است.
وجود ترکیبات سمی و بخارات و گازهای خورنده، سمی و خفه کننده و قابل اشتعال در فاضلاب فرآیند سبب می شود که در صورت تخلیه کنترل نشده آن به فاضلابروهای شهری دارای اثرات مخرب بر روی فاضلابروها و تصفیه خانه های بیولوژیکی فاضلاب باشد، به همین دلیل به منظور کاهش اثرات مخرب آن بر روی سیستم های فاضلاب، تخليه چنین فاضلاب هایی بایستی با نظارت و کنترل دقیق و رعایت معیارها و ضوابط تخلیه و در صورت نیاز انجام پیش تصفیه صورت گیرد.
از نظر قوانین و مقررات موجود در کشور، هر کارخانه ای ملزم به احداث سیستم تصفیه خانه فاضلاب مختص به خود است، لیکن در مورد صنایعی که در محدوده شهر قرار داشته و به سیستم جمع آوری فاضلاب شهری دسترسی ندارد، به دلیل اقتصادی و راهبردی، صاحبان صنایع انگیزه زیادی جهت اتصال به سیستم جمع آوری فاضلاب شهری را دارا می باشند. البته از نظر مسئولین شرکت آب و فاضلاب نیز دادن انشعاب فاضلاب به صنایع به عنوان یک منبع درآمد قلمداد می گردد. با توجه به دلایل فوق در طراحی شبکه جمع آوری فاضلاب شهری، مطالعات کاملی در خصوص شناسایی نوع و تعداد صنایع موجود در محدوده شهر و همچنین کمیت و کیفیت فاضلاب تولیدی در آنها باید انجام گیرد و در محاسبه دبی فاضلاب سهم فاضلاب صنعتی مجاز نیز در نظر گرفته شود. منظور از فاضلاب صنعتی مجاز فاضلابی است که با یا بدون پیش تصفیه مجاز به تخلیه به فاضلابروهای شهری باشد.
روش های محاسبه میزان فاضلاب صنعتی
برای محاسبه میزان فاضلاب صنعتی در طراحی هیدرولیکی فاضلابروهای شهری سه روش زیر پیشنهاد می گردد
الف- محاسبه سرانه کل تولید فاضلاب با در نظر گرفتن فاضلاب صنعتی محاسبه سرانه کل تولید فاضلاب با احتساب فاضلاب صنعتی از طریق فرمول های زیر صورت می گیرد:
سرانه تولید فاضلاب صنعتی به سرانه فاضلاب خانگی و عمومی = سرانه کل تولید فاضلاب
جمعیت شهر / 1000 × كل فاضلاب صنعتی تولیدی (متر مکعب در روز) = سرانه تولید فاضلاب صنعتی (Lpcd)
ب) روش جمعیت معادل هیدرولیکی (H.P.E):
در این روش، ابتدا جمعیت معادل هیدرولیکی صنایع از طریق فرمول زیر محاسبه شده و سپس جمعیت معمولی شهر به علاوه جمعیت معادل هیدرولیکی صنایع مینای محاسبه تراکم جمعیت کل شهر قرار می گیرد.
یعنی اینکه هر کارخانه ای معادل چند نفر از ساکنین شهر فاضلاب تولید می نماید.
سرانه فاضلاب تولیدی / (1000× جمعیت) = HPE
جمعیت معادل + جمعیت معمولی شهر = جمعیت کل
ج- روش موضعی
در مورد صنایعی که دبی فاضلاب تولیدی در آنها از نظر دبی آن چنان زیاد باشد که تخليه أن به فاضلابروهای شهری در همان محل سبب افزایش قابل ملاحظه ای در قطر فاضلابرو در همان خیابان محل استقرار کارخانه گردد. در این صورت دبی فاضلاب صنعتی را در مورد هر یک از صنایع بزرگ به صورت موضعی در همان نقطه تخليه به شبکه و فاضلابروهای پایین دست در طراحی منظور می نمایند. به عنوان مثال اگر در خیابانی کارخانه بزرگی وجود داشته باشد که به میزان 5 لیتر در ثانیه فاضلاب تولید مینماید در این صورت در محاسبه قطر فاضلاب رو در خیابان فوق الذكر علاوه بر حداکثر دبی فاضلاب خانگی و عمومی، رقم 5 لیتر در ثانیه نیز به عنوان فاضلاب صنعتی در محاسبه دبی مبنای طراحی در نظر گرفته می شود. استفاده از روش اول و دوم در مورد صنایع کوچک و متوسطی که به صورت یکنواخت در سراسر شهر پراکنده بوده و تخلیه فاضلاب آنها به فاضلابروها دارای اثرات شوک هیدرولیکی قابل ملاحظه بر روی سیستم جمع آوری دارا نیست، توصیه می گردد ولی در مورد صنایع بزرگ و عمده که فاضلاب تولیدی در آنها به حدی است که دارای اثرات شوک هیدرولیکی قابل ملاحظه بر روی سیستم جمع آوری در یک فاضلابروی مشخص است، استفاده از روش سوم توصیه می گردد.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
-
نشتاب
- تبدیل واحدهای نشتآب
- آب باران غیر مجاز ورودی به فاضلابروها
- محاسبه دبی سیلاب
- تعیین دوره بازگشت
- رسم منحنی های شدت-مدت-فراوانی
- زمان تمرکز
- ضریب رواناب یا ضریب C
- روش های محاسبه میزان آب باران غیرمجاز ورودی به فضلابروها
-
نوسانات تولید فاضلاب
-
محاسبات دبی فاضلاب
-
الگوهای سیستم جمع آوری فاضلاب
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.