بازیافت زباله و تفکیک از مبدا
بازیافت زباله و تفکیک از مبدا
بازیافت زباله و تفکیک از مبدا
فرمت: PPT تعداد صفحات: 94
در حال حاضر در کشور ما 40 تا 43 هزار تن پسماند شهری تولید می کنیم. از این مقدار 60% الی 70% مواد آلی را شامل می شود، که در منازل استفاده می کنیم این مواد پسماندهای تر غذایی است. و 30 درصد باقیمانده هم چیزی در حدود 9 درصد کاغذ 5، درصد پلاستیک و مابقی پارچه، چوب و .. که اکثراً قابل بازیافت هستند. اگر این بازیافت مطلوب انجام شود چیزی به نام دفن در خصوص زباله های قابل بازیافت وجود نخواهد داشت و بنابراین زمین کمتری استفاده می شود.
کارشناسان پسماندهای سازمان حفاظت محیط زیست معتقدند یکی از راه های موفق برای رسیدن به بازیافت مطلوب چه کمپوست، چه بازیافت معمولی، تفکیک از مبدا است .
در صورتی که برنامه ریزی، تمرکز در این مقوله بیشتر شود مطمئناً بازیافت هم مطلوب شده و دیگر بازیافت غیر اصولی و غیر بهداشتی نخواهیم داشت. از این روی می بایست با آشنا نمودن عموم مردم با معضلات و مشکلات زیست محیطی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از تولید زباله و دفع نامناسب آن، مشارکت بیش از پیش مردم را جلب نماییم تا در ساختن جامعه ای عاری از هر گونه آلودگی از همکاری آنها بهره مند باشیم و در پرتو تعامل سازنــده، فردای روشنی برای فرزندان این مرز و بوم ترسیم نماییم.
تاریخچه:
اصول بهداشت و بهسازی محیط، در هر شهر ایجاب می کند که زباله ها در حداقل زمان از منازل و محیط زندگی انسان دور شده و در اسرع وقت دفع گردند.
پیدایش این ایده (دفع بهداشتی زباله در محیط زیست) در قرن نوزدهم میلادی به مشابه یک دستورالعمل بهداشتی، شهروندان را به رعایت آن ملزوم می ساخت.
اهمیت دفع بهداشتی زباله ها موقعی بر همه روشن خواهد شد که خطرات ناشی از آن ها بخوبی شناخته شود.
زباله ها نه فقط با عث تولید بیماری، تعفّن و زشتی مناظر می گردند، بلکه می توانند به وسیله آلوده کردن خاک، آب ، هوا خسارات فراوانی را ببار آورند.
به همان اندازه که ترکیبات زباله مختلف است، خطرات ناشی از مواد. تشکیل دهنده آن ها نیز می توانند متفاوت باشند. جمع آوری، حمل و نقل و آخرین مرحله دفع این مواد بایستی به طریقی باشد که خطرات ناشی از آن ها در سلامتی انسان به حداقل ممکن کاهش یابد.
پس از چند دهه عملکرد سنتی در زمینه دفع زباله در ایران به ویژه دفن زباله در اطراف شهرها، برای اولین بار در سال 1346 اولین واحد تولید کمپوست از زباله توسط بخش خصوصی و به صورت نیمه صنعتی در شهر اصفهان احداث گردید و درپی آن در سال 1348 شهرداری تهران طی قراردادی با یک شرکت انگلیسی کارخانه کمپوست تهران را در صالح آباد، محلی در جنوب شهر تهران، احداث نمود تا بخش عمده زباله شهر تهران به کود گیاهی تبدیل گردیده تا علاو ه بر جلوگیری از انتشار آلودگی ناشی از زباله در محیط زیست، کود تولید شده نیز در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
در این راستا اداره کل کود گیاهی شهرداری تهران تشکیل و مسئولیت راهبری کارخانه کمپوست به این اداره محول گردید.
پس از انقلاب شکوهمند اسلامی و با توجه به گسترش شهر تهران و افزایش جمعیت به منظور نظارت عالیه بر کلیه امور و فعالیت های مرتبط با دفع زباله، اداره کل کود گیاهی به سازمان بازیافت و تبدیل مواد تغییر نام یافته و در سال 1370 با تصویب وزارت کشور به عنوان متولی مدیریت مواد زاید جامد شهر تهران شناخته شد. از سال 83 که قانون مدیریت پسماند تصویب شد پس از ابلاغ وزارت کشور به شهرداری در تمامی مناطق ادارات بازیافت تاسیس و شروع به کار نمودند.
پسماند یا زباله چیست؟
پسماند یا زباله به مواد جامد، مایع و گاز (غیر از فاضلاب) گفته می شود که بطور مستقیم یا غیر مستقیم حاصل فعالیت انسان بوده و از نظر تولید کنــنده زاید تلقی می گردد.
انواع پسماند
- پسماند عادی
- پسماند پزشکی
- پسماندهای ویژه
- پسماندهای کشاورزی
- پسماندهای صنعتی
پسماندهای عادی
به پسماندهایی گفته می شود که به صورت معمول از فعالیت های روزمره انسان ها در شهرها، روستاها و خارج از آْنها تولید می شود. از قبیل زباله های خانگی و نخاله های ساختمانی.
با مروری بر انواع پسماندها متوجه می شویم که پسماندهای عادی و در راس آنها زباله عادی مهم ترین بخش مورد نظر و مرتبط با شهروندان است و می کوشیم تا نقش شهروندان در تولید و دفع بهینه زباله را تبیین و اهداف ذیل را تعقیب نماییم.
- کاهش تولید زباله
- بازیافت و استفاده مجدد از پسماندها
- دفع اصولی و همگن با محیط زیست
پسماندهای پزشکی:
به کلیه پسماندهای عفونی و زیان آور ناشی از بیمارستانها، مراکز بهداشتی، درمانی، آزمایشگاه های تخصصی طبی و سایر مراکز مشابه گفته می شود.
پسماندهای ویژه: وجود یکی از ویژگی های زیر در پسماند، آنرا در زمره پسماندهای خطرناک قرار می دهد:
- قابل اشتعال
- خورندگی
- واکنش پذیری
- سمیت
- پسماندهای فهرست شده
پسماندهای کشاوری: به پسماندهای ناشی از فعالیت های تولیدی در بخش کشاورزی گفته می شود از قبیل فضولات، لاشه حیوانات، محصولات کشاورزی فاسد یا غیر قابل مصرف.
پسماندهای صنعتی: به کلیه پسماندهای ناشی از فعالیت های صنعتی و معدنی، پسماندهای پالایشگاهی، صنایع گاز، نفت و پتروشیمی و نیروگاهی و امثال آن گفته می شود از قبیل براده ها، سرریزها و لجن های صنعتی.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- مشکلات ناشی از عدم رعایت مسائل بهداشتی و زیست محیطی زباله
- نفوذ شیرآبه به داخل آب های زیرزمینی
- سیستم عملکردی مدیریت پسماند
- مدیریت مواد زائد جامد Solid Waste Management
- سیستم های مختلف بازیافت
- مزایا و اهمیت اجرای طرح تفکیک از مبدا
- بازیافت مواد در مقصد
- اقدامات تفکیک از مبدا شهرداری تورنتو
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.