بازیابی، بازیافت و استفاده مجدد از پسماند
بازیابی، بازیافت و استفاده مجدد از پسماند
بازیابی، بازیافت و استفاده مجدد از پسماند
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 11
فهرست:
- مقدمه
- استفاده مجدد از پسماندها
- پسماندهای جامد شهری
- پسماند یا زائدات کشاورزی و حیوانی
- استفاده مجدد از زائدات صنعتی
- سایر زباله ها
- پرسش ها
مقدمه
با توجه به کاهش سریع منابع طبیعی و همچنین مخاطرات بهداشتی ناشی از تولید مقادیر زیاد مواد زائد، بازیابی و استفاده مجدد در این شرایط اجتناب ناپذیر می باشد. نکته ی مهم قابل توجه دیگر این است که دوره ی باز گردش طبیعی مواد تولیدی در مقایسه با دوره ی زمانی زندگی انسان بسیار طولانی است و بنابراین جوامع تمایل به بازیافت مواد در طول زندگی خود داشته اند کاملا واضح است که در این شرایط بایستی روش های جدید احیاء و استفاده مجدد از زباله ها توسعه یابد.
به دلیل افزایش قیمت انرژی، استفاده از انرژی های بازیافتی، بیشتر و اقتصادی تر شده است و هزینه های دفع پسماندها به دلیل افزایش فشار جامعه در خصوص دفع پسماندها مطابق با اصول زیست محیطی و محیط سالم افزایش یافته و بازیافت به عنوان یک گزینه ی برتر ارائه شده است. علاوه بر این تمایل صنایع برای استفاده از مواد ثانویه بازیافتی بسیار افزایش داشته که بدین جهت کنترل آلودگی آب و هوا تقویت خواهد شد. در جهان لیبرال و مترقی، زمانی که رقابت توسعه یابد، بازیافت یک ابزار رقابتی و استراتژیکی خواهد شد زیرا بازیافت هزینه های ورودی را کاهش داده و درصد سود خالص از فروش را بالا می برد. همچنین بازیافت در ارتباط با توسعه پایدار است به طوری که منجر به استفاده کمتر از منابع طبیعی شده و همچنین می تواند به عنوان برچسبی مطمئن برای افزایش میزان پذیرش محصولات در بین مردم مورد استفاده قرار گیرد.
میزان پسماند تولید شده در هر سال متفاوت بوده و یکنواخت نمی باشد. هیچ کس به طور دقیق نمی داند چه میزان زباله توسط انسان ها تولید می گردد اما مشخص است که اکثر این پسماندها در کشورهای توسعه یافته تولید می شوند. میزان مواد زائد تولید شده توسط ایالات متحده آمریکا در حدود ۶ تا ۱۰ میلیارد تن در سال برآورد شده است. مواد زائد جامد شهری تولید شده در هند از نظر ترکیب و محتویات آن به طور چشمگیری در مقایسه با کشورهای غربی متفاوت می باشد. این مواد زائد جامد شهری دارای مقادیر کمتری از فلزات (۰/۶۴۶)، کاغذ ( ۰/۸۱) و پلاستیک (۰/۶۲) می باشد اما به خاطر وجود خاکستر، غنی از مواد غیرآلی می باشد. این پسماندها دانسیته و رطوبت بالایی دارند بنابراین روشی که برای مدیریت پسماند کشورهای توسعه یافته می تواند استفاده شود، در مناطق دیگر از قبیل هند به طور کامل نمی تواند استفاده شود. این جنبه ها بایستی قبل از طراحی سیستم تصفیه مواد زائد جامد و روش های بهره برداری مورد توجه واقع شوند.
صنعت بازیافت قبلا به خوبی تثبیت شده و اجرا گردیده و این فرآیند وابسته به فاکتورهای زیر می باشد:
- ارزش مواد بازیابی شده
- جانمایی یا محل استقرار واحد عملیاتی که هزینه های جمع آوری مواد زائد و هزینه توزیع محصولات بازیابی شده را مشخص می کند.
- مقدار مواد قابل بازیافت
- میزان پسماند تولید شده
- تناوب پسماند تولیدی
- روشهای مختلف بازیابی
- گزینه های مختلف برای بازیابی مواد
- مشارکت مالی تولید کنندگان پسماند
استفاده مجدد از پسماندها
استفاده مجدد دارای اصول اساسی زیر می باشد:
- بازیابی موادی که می توان مجددا از آنها استفاده کرد از قبیل بازیابی نقره از نوارهای عکاسی، بازیابی هیدروکربنی و کاتالیست ها از باقی مانده های پتروشیمی، گلیسیرین از کارخانه های صابون سازی و بازیابی سولفور از سولفید هیدروژن
- جانشین سازی و جای گذاری مواد از قبیل استفاده از دی اکسید تتیانیوم به جای سرب، کاربورندم به جای سیلیکا و استفاده از بوکسیت به جای فلوراسپار
- تغییر فرآیند و بهسازی تجهیزات از قبیل سوزاندن زغال سنگ در بستر مایع برای کاهش تولید در دی اکسید سولفور و اصلاح و تنظیم میزان جریان برای کاهش تولید گرد و غبار در کوره های گردان
- استفاده مجدد از مواد برای بازیابی انرژی حرارتی از قبیل انرژی گرمایی ناشی از سوزاندن پسماند: تولید بیوگاز در هاضم ها، آب مورد استفاده در سیستم های مطبوع و سیستم های خنک کننده
- بازیابی مالی (بازگشت پول) می تواند همچنین از بقایای برخی ضایعات از قبیل پروتئین حاصل از زائدات کشتار گاه، کود و ورمی کمپوست حاصل از مرغداری ها و پسماندهای غذایی رستوران ها و فروشگاه ها حاصل شود.
برای انجام تحقیق و مطالعه مناسب و استفاده از روش مناسب و تعیین مواد بازیابی شده از پسماندها لازم است که پسماندها را در دسته های متفاوت طبقه بندی کنیم. همان طور که در بخش دوم شرح داده شد، پسماندها به انواع زیر دسته بندی شده اند.
پسماندهای جامد شهری
۱- پسماند غذایی ۲- آشغال و خاکروبه ٣- زائدات ناشی از ساخت و تخریب
امروزه به دلیل مخاطرات بهداشتی ناشی از زائدات تولیدی و همچنین مزایای اقتصادی، بازیافت و استفاده مجدد از پسماندهای تولیدی اقدامی ضروری می باشد. روش های مختلفی جهت کاربرد پسماندهای گوناگون در زیر ارائه گردیده است.
الف) پسماندهای غذایی:
پسماند شهری هند (بیشتر شامل زائدات غذایی) با دانسیته ی بالا (260-500 kg/m3)محتوای رطوبت بالا در حدود ۵۰ درصد حتی در فصول خشک می باشند از این رو این مواد قابلیت سوزاندن بالایی ندارند. روش های متعدد شیمیایی و بیولوژیکی می توانند برای تصفیه این زائدات مورد استفاده قرار گیرند.
روش های بیولوژیکی شامل: روش های هوازی، بی هوازی و ورمی کمپوست می باشد.
١- هضم هوازی: فرآیند تغییر مواد و اجزاء آلی زباله ها و دیگر تولیدات از قبیل پروتئین، الكل و سلولز و تبدیل به هوموس خاک است. هوموس ظرفیت نگهداری آب در خاک را بیشتر کرده و تغییرات PH خاک را کمتر می کند. همچنین مواد مغذی با ارزش مورد نیاز جهت رشد گیاه را فراهم می کند. در حال حاضر ۱۰ درصد از مواد زائد جامد شهری جمع آوری شده در هند کمپوست می شود. هزینه ی خالص دفع مواد زائد جامد از طریق هضم هوازی در حدود ۸۰-۶۰ روپیه برای هر تن می باشد که حدود ۱۰ برابر کمتر از هزینه ی سوزاندن است. جزئیات فرآیند در بخش سوم شرح داده شده است.
٢- هضم بی هوازی: فرآیند تجزیه ی مواد و بقایای غذایی به وسیله ی باکتری ها و اکتیو مسیت ها در یک محیطی که فاقد اکسیژن است این فرآیند اصولا متان تولید می کند که یک سوخت با صرفه و عالی می باشد و در صنعت و منازل کاربردهای فراوانی دارد. مواد باقی مانده، کود حاصل خیز بسیار خوب می باشد. این روش از جمله روش هایی است که نه تنها باعث کنترل کامل آلودگی می شود بلکه با صرفه و اقتصادی نیز می باشد. تحقیقات نشان می دهد که هضم بی هوازی بیشتر از ۹۰ درصد COD را حذف کرده و همچنین با گسترش و استقرار سیستم مناسب می توان پسماندهای آشپزخانه، فضولات و فاضلاب را برای تولید بیوگاز و کود آلی با کیفیت بالا با همدیگر استفاده کرد. روش تصفیه کامل در بخش سوم شرح داده شده است.
٣- ورمی کمپوست: یکی از تمیز ترین و ارزان ترین روش های دفع پسماندهای غذایی می باشد. کرم های خاکی پسماندهای غذایی را مصرف کرده و فضولاتی تولید می کنند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ تفکیک، پردازش و تغییر و تبدیل پسماند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.