اهمیت بهداشتی و اقتصادی آلودگی آب، خاک و هوا و بیماری های مرتبط با مواد زائد
جزوه و سوالات تستی اهمیت بهداشتی و اقتصادی آلودگی آب، خاک و هوا و بیماری های مرتبط با مواد زائد + پاسخ تشریحی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 27
مقدمه
جمع آوری، تصفیه و دفع مواد زاید جامد یکی از مشکلات اصلی است که طراحان و برنامه ریزان شهری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه با آن روبه رو می باشند. به علاوه مشکلات مربوط به تصفیه و دفع نامناسب فضولات انسانی و دامی نیز در بیشتر این کشورها وجود دارد. به طور کلی از نظر مهندسی بهداشت، دفع مواد زاید جامد یک مسأله عادی نبوده بلکه یک مشکل زیست محیطی می باشد، زیرا دفع غیربهداشتی آن به طور محسوس در گسترش بیماریها تأثیر دارد.
توده های زشت مواد زاید، کانال های روباز پر شده از مواد زاید و آبگذرهای مسدود شده به وسیله زباله و دیگر فضولات، همگی نشان دهنده آلودگی محیط در بسیاری از شهرها و شهرک های دنیای در حال توسعه می باشند. ساکنین این شهرها در معرض بیماریهای منتقله توسط پاتوژن ها و پارازیت های موجود در این مواد زاید، مزاحمت ها و مخاطرات ناشی از آن قرار دارند.
زیانهای اقتصادی و بهداشتی ناشی از عدم کنترل مواد زاید جامد در مناطق شهری، افزایش روز افزون زباله های شهری به خصوص در شهرهای بزرگ و صرف هزینه های گزاف به منظور جمع آوری و دفع أنها، لزوم برداشتن گام های مؤثر و اساسی را در زمینه کنترل مواد زاید جامد روشن می سازد.
اهمیت
مواد زاید جامد به کلیه موادی اشاره دارد که به شکل جامد در اثر فعالیت های روزمره انسان و متعلقات زندگیش تولید و وارد محیط زیست می شود. این مواد عبارتند از: زباله های خانگی، مواد زاید صنعتی، مواد زاید
کشاورزی، فضولات دامی وغیرہ.مساله مواد زایدازسه جنبه بهداشتی، اقتصادی و زیبایی شناسی اهمیت
الف – جنبه بهداشتی
اصول بهداشت و بهسازی محیط ایجاب می کند که مواد زاید در حداقل زمان ممکن از محیان انسان دور شده و به طریقه کاملا صحيح دفع گردد. دفع بهداشتی مواد زاید در محیط زیست درقرن ور میلادی به صورت یک دستورالعمل بهداشتی برای اجتماعات مطرح گردید. پراکندگی و دفع غیربهداشتی مواد زاید آلودگی های منابع آبی، خاک و هوا را به دنبال داشته و باعث شیوع بسیاری از بیماریها خواهد شد، چون در آلودگی میکروبی و شیمیایی مواد زاید تردید نیست. به عنوان مثال در ۲ گرم خاکروبه خیابانی حدود ۵۰ هزار تا ۱۰ میلیون باکتری وجود دارد و در ۱ گرم خاک سطحی باغ معمولا ۱۰۰ میلیون باکتری موجود می باشد.
1- آلودگی آب
و نهرها، جویها، رودخانه ها، دریاچه ها، دریاها و منابع آب زیرزمینی از طریق ورود مواد زاید انواع مختلف آلودگی های بیولوژیکی و شیمیایی را دریافت می کنند و می توانند در انتشار عوامل بیماری زا نقش بسزایی داشته باشند. انباشتن مواد زاید در معابر و پراکندگی آن در محیط از طریق نشت شیرابه، به آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی منجر می گردد. همچنین دفع مواد زاید در کانال های روباز و آبروهای موجود سبب انسداد آنها، ایجاد سیلاب و در نتیجه انتشار بیشتر آلودگی ها می شود.
کلیه مواد زاید شهری و روستایی آلوده به انواع میکروارگانیسم ها می باشند و می توانند منابع آب را آلوده نمایند. به عنوان مثال شیرابه زباله در هر ۱۰۰ میلی لیتر ۱۰ کلی فرم دارد که می تواند حجم زیادی از آب را آلوده نماید. همچنین بسیاری از مواد زاید شهری، صنعتی و کشاورزی می توانند مواد شیمیایی مختلف را وارد آب نمایند که برخی از موارد خطرناک آنها اثرات سوئی را به دنبال خواهند داشت. ورود سموم دفع آفات، کودهای شیمیایی مصرفی در کشاورزی، فلزات سنگین نظیر جیوه، کروم، کادمیم، آرسنیک، سرب و … می توانند با دفع بی رویه و غیربهداشتی مواد زاید، وارد منابع آب شوند که خطرات بسیار جدی و شدیدی برای انسان و دیگر موجودات دربر خواهند داشت. این مواد با روش های متداول تصفیه قابل جداسازی از آب نیستند و هزینه های قابل ملاحظه ای را به سیستم مدیریت و تأمین آب اجتماعات تحمیل می نمایند. برای مثال تاکنون موارد بسیاری از مرگ و میر آبزیان و خشک شدن گیاهان در مسیر رودخانه های جاجرود و زاینده رود به علت نشت شیرابه زباله و تخلیه مواد سمی گزارش شده است.
۲۔ آلودگی خاک
خاک از عوامل اصلی تشکیل دهنده محیط زیست موجودات زنده و تأمین کننده مواد آلی و معدنی برای رشد گیاهان محسوب می شود. موجودات زنده در خاک وظیفه مهمی در جهت تغذیه گیاه و بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی آن بر عهده دارند که نابودی این موجودات در اثر آلوده شدن خاک، ارزش زراعی آن را کاهش میدهد و رشد نباتات را با اشکال مواجه می نماید.
مواد زاید جامد از عوامل مهم در آلودگی خاک می باشند. پراکندن این مواد در خاک علاوه بر انتشار عوامل بیماری زا، اثرات نامطلوب دیگری نیز در خاک دارد. به عنوان مثال پلیمرهای مصنوعی به دلیل عدم تجزیه مدتها در طبیعت باقی مانده و در تبادل آب و هوا با خاک اختلال ایجاد می نمایند. تجزیه مواد مختلف فلزی، لاستیک های مستعمل، مواد شیمیایی و نشت شیرابه حاصل از مواد زاید در خاک، خطرات بسیاری را در خاک منطقه ایجاد می نماید که حیات انسان و دیگر موجودات زنده را تهدید می کند.
در صورتی که مواد زاید صنعتی به همراه مواد زاید خانگی، دفع و یا تبدیل به کود شوند سبب افزوده شدن عناصر مختلف نظیر جیوه، کروم، کادمیم، سرب، سیانید، آرسنیک، مواد رادیواکتیو و … به خاک یا کود می شوند و می توانند اثرات سوئی بر سلامت انسان و سایر موجودات داشته باشند.
۳- آلودگی هوا
تلنبار نمودن مواد زاید در فضای آزاد به ویژه در فصول گرم سال و غالب شدن شرایط بیهوازی در اعماق این مواد منجر به تولید گازهای مختلف از جمله CO, CO2 ,CH4 ,SH2 و … می شود. در بسیاری از موارد سوزاندن مواد زاید یا آتش سوزی خود به خودی آنها سبب ایجاد گازهایی نظیر CO CO2، دود و ذرات معلق در هوا می گردد. همچنین احتراق مواد پلاستیکی می تواند علاوه بر گازهای فوق به تولید گازهای سمی کلره منجر گردد. بی توجهی در جمع آوری مواد زاید سبب پخش ذرات معلق در هوا می شود.
۴- جلب و پرورش حشرات ناقل
دفع غیربهداشتی مواد زاید موجب افزایش حشرات و در نتیجه انتقال و انتشار بیماری های مختلف می شود. معمولا حشراتی نظیر مگس، سوسک و پشه خاکی به سرعت جلب مواد زاید شده و در آن تکثیر و پرورش می یابند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی و مکان یابی دفن بهداشتی مواد زائد
⇐ جزوه و سوالات تستی اثرات آلودگی آب + پاسخ تشریحی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.