انواع لکه و لکه برها و موارد استفاده از آنها
انواع لکه و لکه برها و موارد استفاده از آنها
انواع لکه و لکه برها و موارد استفاده از آنها
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 19
فهرست:
- مواد رایج لکه بر و موارد استفاده آنها
- روش های لکه بری
- لکه های رنگ
- لکه مرکب و جوهر
- لکه رنگ روغنی
- لکه رنگ پلاستیکی لکه آبرنگ
- لکه جوهر روی فرش
- هر روی نایلون و رومیزی لکه جوهر روی مبل
- لکه شمع و مواد آرایشی
- لکه شمع و مدادهای چرب آرایشی روی پارچه ها
- لکه شمع روی وسایل چوبی
- لکه شمع بر روی تابلوهای نقاشی
- لکه شمع بر روی موزائیک
- لکه شمع و مواد چرب آرایشی روی کاغذ دیواری
- لکه رژلب
- لکه لاک ناخن
- لکه مواد آلی و غذایی
- لکه های چربی
- لکه چربی روی مبل
- لکه چربی روی دستگاه های میکروویو
- لکه چربی روی فر، هود و اجاق گاز
- لکه آبمیوه روی لباس
- لکه آبمیوه روی مبل
- لکه چای و قهوه
- لکه سس گوجه فرنگی
- لکه آدامس
- خون
- لکه عرق یا دئودورانت ضد عرق بر روی لباس
- پاک کردن لکه سفیده تخم مرغ
- لکه ادرار کودک
- لکه مواد شیمیایی و آثار نمک های معدنی
- لک قیر
- لکه چسب
- لکه واکس کفش
- لکه روغن و گریس
- لکه گیری ظروف
- لکه زنگ زدگی آهن بر روی لباس
- لکه روی کاشی ها
- لکه های روی لوازم خانگی سفید
- لکه های روی صفحه تلویزیون و مانیتورها
- لکه گل و لای بر روی لباس
- لکه های روی کفش
- آثار سوختگی و اتو
- لکه های سوختگی برق
- اتو روی لباس
- اثر سوختگی با اتو
- پاک کردن دیوار ها
همانطور که خرید اجناس با کیفیت و دارای زیبایی مهم است، نگهداری از این اجناس در زندگی نیز اهمیت بالایی داشته و اکثرأ وسایل مورد استفاده ما قبل از اینکه عمر مفیدشان تمام شده و یا کارآیی خود را از دست دهند دچار آسیب شده و زیبایی خود را از دست می دهند. مثلا ایجاد لکه های مختلف از چای و قهوه تا خون و مواد شیمیایی بر روی البسه و یا فرش و مبلمان موضوعی بسیار پیش پا افتاده و فراگیر در منازل مسکونی و در زندگی ما محسوب می شود.
گاهی ما بدلیل عدم آگاهی از نحوه برخورد با این لکه ها ناچار به تعویض آنها بوده و دیگر این اجناس را مناسب مصرف نمی دانیم در حالی که استفاده صحیح از چند نوع ماده شیمیایی ساده که در تمام منازل مسکونی به سهولت یافت می شود می تواند چاره ساز بوده و صرفه جویی اقتصادی بالایی را داشته باشد. این مواد را لکه بر نامند و لکه برها حلال های قوی هستند که لکه ها را در خود حل می کنند و از این طریق باعث پاک شدن آنها می شوند. بسیاری از لکه برها موادی هستند که در خانه وجود دارند و از آنها برای نظافت استفاده می شود. اکثر این حلال ها سمی هستند و باید هنگام کار یا نظافت منزل از ماسک و دستکش استفاده شود.
نحوه استفاده صحیح از لکه برها بسیار حائز اهمیت است و برای انتخاب یک لکه بر باید به نوع لکه و محل وجود لکه و همچنین روش و شرایط صحیح و اصولی استفاده از حلال مورد نظر آگاهی کامل داشته باشیم تا بتوانیم بهترین نتیجه را از آن کسب کنیم. باید توجه داشت که استفاده از لکه برها بهتر است تا از قسمت پشت لکه انجام شود تا به این ترتیب از پخش شدن لکه جلوگیری به عمل آید. همچنین لکه بری از روی لباس های غیر قابل شست و شو باید توسط افراد متخصص و مواد مناسب در خشکشویی ها انجام پذیرد. اگر پارچه ای را با یک حلال آغشته نمودید باید روش استفاده از آن بصورت ضربه ای بوده و از مالش و حرکات دورانی آن به سطح خودداری کنید زیرا باعث پخش شدن لکه و تاثیر عکس می شود.
ماده لکه بر می تواند به دو صورت حلال و مواد اکسیدان (مانند آب اکسیژنه، آب ژاول و …) یا جسم احیا کننده باشد. اگر از حلال ها استفاده گردد باید توجه داشت که برای لکه های با مولکول های قطبی از حلال های قطبی و در مورد غیرقطبی از حلال های غیرقطبی استفاده گردد. در حلال قطبی بین ذرات جاذبه قوی الکترواستاتیک برقرار است. آب مهمترین حلال قطبی بوده و اسیدها نیز در این دسته هستند. در حلال غیرقطبی جاذبه ضعیف واندروالس بین ذرات حاکم است. حلال های گوناگون به دو دسته آلی و معدنی تقسیم می شوند. حلال های آلی مانند بنزین، بنزن، تتراکلرید کربن که بصورت غیرقطبی هستند و الکل ها و ستون ها (مثل استون) که قطبی هستند، می باشد. الکل ها ویژگی منحصر بفردی را دارا بوده و با وجود اینکه حلال قطبی هستند ولی با داشتن یک سر آلی و غیر قطبی می توانند ذرات غیر قطبی را نیز حل نمایند و از این رو به یکی از مهمترین حلال ها در صنعت تبدیل شده اند. حلال های معدنی مانند آمونیاک و دی اکسید گوگرد(که ترکیبات قطبی هستند)، می باشند. می توان در یک دسته بندی ساده لکه برها را در چهار دسته زیر تقسیم نمود:
• رنگ برها (سفید کننده ها)
این مواد شیمیایی را اکسید کننده نیز می نامند و آشناترین این گروه ترکیبات کلر مانند آب ژاول وایتکس خانگی)، سدیم پربورات و آب اکسیژنه است. از این مواد فقط برای پارچه های سفید یا رنگی مقاوم می توان با رعایت احتیاط لازم استفاده کرد. در مورد پارچه های رنگی ابتدا باید مقاوم بودن آنها را آزمایش کرد. برای این کار می توان قسمتی از زوایای پنهان لباس را که از بین رفتن رنگ الطمه ای به آن وارد نمی سازد با این مواد آغشته نموده و از ثبات رنگ آن اطمینان حاصل نمود.
• شوینده ها (دترجنت یا پاک کننده)
شوینده های سنتزی و صابون ها که در فصل پنجم بصورت کامل در مورد آنها صحبت شد می توانند بسیاری از لکه ها را پاک کنند. این مواد شامل انواع صابون، مایع و پودرهای ظرفشویی و لباسشویی، شامپوها و مواد مشابه هستند. در صورتی که این مواد دارای آنزیم های تجزیه کننده نظیر لیپاز، پروتئاز، فسفاتاز و سایر ترکیبات جدید باشند، کارآیی بیشتری را می توان از آنها انتظار داشت. خوشبختانه امروزه پیشرفت علمی در صنایع شوینده دنیا و رقابت این کمپانی ها با یکدیگر منجر به عرضه محصولات جدید و دارای کارآیی بالاتر شده است. البته نباید از خطرات این مواد خصوصا تخریب محیط زیست توسط آنها غافل شد.
• اسیدها و قلیاها
می توان از مواد قلیایی مانند سود سوزآور، کربنات سدیم و هیدروکسید پتاسیم و اسیدهایی مانند اسید نیتریک، سولفوریک، استیک، فسفریک و فرمیک برای لکه بری و شستشو استفاده کرد.
• حلال های شیمیایی قوی
نظیر نفت، بنزین، الکل، تتراکلرید کربن، تربانتین. این مواد شیمیایی خطرناک بوده و باید توسط افراد متخصص بکار روند. بخارات سمی ناشی از این مواد نیز بسیار خطرناک است و نباید از این مواد بدون استفاده از وسایل حفاظتی استفاده کرد. همچنین اکثر این مواد خطر آتش سوزی داشته و یا اثر سوزاننده، خورنده و سمیت بالایی دارند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ روش های کاربردی و پیشنهادی برای گندزدایی و ضدعفونی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.